Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

miercuri, 27 ianuarie 2010

OMUL...




Fara Dumnezeu ,omul ramane un biet animal rational si vorbitor, care vine de nicaieri si merge spre nicaieri…

Omul istoric mosteneste pe cel primordial, care ,jucandu-se pe franghia libertatii,a impletit purul cu demonicul ,viata cu moartea ,lumina cu intunericul ,libertatea cu inlantuirea si,ramanand captiv jocului dintre el si lume, perpetuu neimplinit ,este un amestec de sfant si drac ,chiar daca pare a fi integru .Sufera de toate bolile si viciile imaginabile .Nu poate iesi din el si din natura.

Omul nu se poate autodefini .El se defineste prin semeni .Constatam actul individuatiei ,dar nu ne dam seama de cotidian de incapacitatea autodefinirii…

Drama omului este dualismul existentei lui ;e alcatuit din corp si suflet si joaca intre corp si suflet la infinit.Corpul nu e etern ,iar sufletul ,chiar daca este ,nu e convingator.Dar nici corpul nu este ,in nici un fel,convingator..Tot ce exista in noi si nu ne obliga sa ne sinucidem din disperare se cheama spirit.

Deoarece setea de absolut nu i-a fost satisfacuta la grad biopsihic, omul e etern trist

Autonomia spirituala a omului este iluzorie si ea se misca perpetuu intre Dumnezeu si dracul.

Fara credinta si Biserica ,omul ramane un simplu animal rational si muritor…

Cand zici ca omul e un animal rational ,atributul rationalitatii il distinge de restul vietatilor ,nesocotindu-l din perspective mortii absolute. Moartea devine relativa ,ca o trecere ,numai prin religie-stiinta ,oricat de savanta ,nescotand omul decat aparent din regnul animal…

Scara valorilor contine :sfantul ,eroul, geniul si omul obisnuit- dincolo de acestia situandu-se infractorul. Sfantul ,eroul si geniul sunt fara voia societatii ,care e obligata sa-i recunoasca .Nimeni nu-i contesta dreptul la existenta daca esti om obisnuit ,dar nimeni nu trebuie sa faca confuzie intre tine, sfant, erou si geniu. Oamenii sunt egali in fata legii, adica trebuie respectati ca atare, dar nu confundati ,nu facuti identici…Nimeni nu-ti contesta dreptul la o viata normala daca porti masca de om .Numai ca ,daca esti mediocru ,nu trebuie sa te instalezi in varf, pentru ca nu e in interesul tau .Acolo trebuie sa stea cei dotati.

Sfantul sta in fruntea tablei valorilor ,pentru ca el face posibila trairea absolutului la scara umana . Eroul se consuma facand istorie si nedepasind sfera laicului .Eroul este admirat –asa cum este geniul-, dar nimeni nu i se inchina ,chiar daca fapta lui aduce foloase reale omului .In vreme ce sfantul se situeaza dintru inceput in eternitate ,eroul moare in istorie, pentru ca urma pe care o lasa el,ca om implinit ,este fixata doar in timp si spatiu…

Omul ,ca intreg ,nu poate fi gandit decat biblic ;stiintific ,nu…

Eu disting intre omul etern si omul istoric.Omul etern este omul primordial ,integral creat de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Lui. Iar omul istoric e omul care devine si,raportat la acest primordial ,e un fel de neom .Istoria e neomenia lui .Ca nu se poate ,din cel care am fost intreg, sa fiu dumicat in epoci, in zile, in clipe .Omul istoric e captivul clipelor ,nu numai al anilor ,lunilor ,zilelor si orelor…Omul religios e omul etern .Omul stiintific e neomul istoric .Tot ce face el poarta pecetea preaomenescului lui.

Umanitatea o iubesti lesne . Pe om , mai greu.




(322 de vorbe memorabile ale lui PETRE TUTEA )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete