Vineri,18.11.2011, la Satu Mare, a avut loc aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Transilvane pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA.
Manifestările au cuprins momente festive la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi la Filarmonica „Dinu Lipatti”, cu participarea oficialităţilor locale şi ale unor personalităţi culturale sătmărene şi invitate din ţară.
Primul eveniment important a avut loc la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, unde a fost dezvelit un bust al lui Vasile Lucaciu în faţa sălii festive care-i poartă numele.
Înfiinţarea în 1861, la Sibiu, a Asociaţiei ASTRA a fost un moment astral în istoria poporului român, fiindcă această organizaţie a reunit elita intelectuală a românilor ardeleni care munceau şi luptau pentru emanciparea culturală şi politică a naţiunii române din Transilvania.Ideea înfiinţării sale sub forma unei Societăţi literare a românilor din Transilvania aparţine lui Avram Iancu,cu scopul trezirii ,cu adevărat, a conştiinţei naţionale a românilor şi a recunoaşterii, într-o formă sau alta, a forţei pe care aceştia o reprezintă, în ciuda asupririi de secole, pe teritoriul Transilvaniei.
Andrei Şaguna a reprezentat marea conştiinţă a unităţii culturale a românilor de pretutindeni şi, mai cu seamă, a celor din afara Principatelor Române, din Ardeal, Banat şi Bucovina, pe care a încercat să-i adune în vederea marelui ideal al Unităţii Naţionale. Fiind el însuşi un mare luptător, poate cel mai de seamă al ortodoxiei, a înţeles că unitatea naţională este mai presus de orice divergenţă, chiar religioasă, şi a conceput Asociaţiunea Transilvană ca societate culturală, în acelaşi timp ortodoxă şi greco-catolică. La 10 mai 1860, el a înaintat guvernatorului Lichtenstein al Ardealului cererea pentru aprobarea Astrei şi a solicitat lui Timotei Cipariu, George Bariţiu şi Ioan Puşcariu să elaboreze câte un proiect de statut, din care, în 1861, alcătuieşte statutul Astrei, participă la constituirea ei şi este ales preşedinte. Este momentul din care, până în 1948, toţi marii cărturari ai Transilvaniei au fost membri ai acestei Asociaţiuni.
ASTRA a reprezentat o adevărată academie populară a românilor, încurajând, stimulând şi organizând învăţământul, ştiinţa, cultura în genere, literatura şi artele în mod special. Astra a întemeiat primele şcoli pentru adulţi la sate, cu ajutorul învăţătorilor şi preoţilor. A publicat abecedare şi cărţi populare. A înfiinţat biblioteci, cele mai importante fiind la Sibiu şi Braşov, alături de numeroasele biblioteci săteşti şi case de citire.
Prin sistemul organizatoric, cu despărţăminte sau secţiuni şi cercuri, s-a extins în toată Transilvania şi, fără nici un ajutor oficial, prin cotizaţiile şi donaţiile membrilor, a reuşit, în petrecerea anilor, să aibă un bogat patrimoniu. „Biblioteca poporală” a Asociaţiunii a publicat numeroase cărţi de istorie, literatură, religie, economie, agricultură, creşterea animalelor şi igienă. A contribuit la înfiinţarea unor cooperative şi bănci. A organizat în permanenţă conferinţe, expoziţii şi muzee, sărbători tradiţionale, festivaluri de cântece şi dansuri populare, parade folclorice. Iar prin secţiunile ştiinţifico-literare a contribuit substanţial la dezvoltarea culturii profesioniste.
O contribuţie însemnată la dezvoltarea Astrei a avut şi străbunul meu,emblema satului în care m-am născut,George Pop de Băseşti,Preşedintele Marii Adunări de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918,acesta fiind "cel mai însemnat şi regulat donator al Astrei".
În 1878,la Băseşti,a avut loc Adunarea Generală a Despărţământului ASTREI-XI Sălaj.Atunci s-a instituit un premiu de 6 galbeni împărăteşti pentru disertaţiune pe tema "Modul şi mijloacele de a cultiva pământul pentru a obţine rod bogat".Premiul a fost obţinut de George Pop de Băseşti.Tot la Băseşti ,s-au ţinut adunările generale ale Astrei din 11 august 1885 şi 4august 1907.Ca un semn de recunoaştere a activităţii ,pe 2 martie 1913 ,la Băseşti a luat fiinţă Despărţământul Băseşti al Astrei,având în subordine 48 de comune ,2 biblioteci şi 3 coruri.
Primul președinte al Astrei a fost Andrei Şaguna , vicepreședinte Timotei Cipariu și secretar George Bariţiu. După ani de muncă laborioasă a Astrei, Timotei Cipariu declara în 1867 următoarele: „Simțul național s-a deșteptat în toată românimea. Națiunea română a venit la cunoștința poziției care i se cuvinte între națiunile Europei; ea va face toți pașii cuveniți pentru a ocupa această pozițiune cu demnitate. Am început a ne elibera patria, am început a ne elibera limba.”
Astăzi ,după 150 de ani de la înfiinţarea Astrei,suntem departe de vremurile în care valorile naţionale erau preţuite cu adevărat. În general ,ceea ce facem noi ,azi,participând la asemenea manifestări, e doar un exercitiu de imagine ,nimic mai mult!Nu mai credem în valori,dar,din pacate, ne folosim de ele !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu