Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

sâmbătă, 1 mai 2010

Sambra oilor

Dis- de- dimineata,sub ochiul omniprezent al soarelui,smaraldul ierbii parea unit cu albastrimea de cicoare al cerului ,intr-un decor de basm,definind o statornicie de inceput de lume.
Aici, in Tara Oasului,in a doua zi de florar a anului 2010,pe magura Hutei -Certeze ,a avut loc o sarbatoare pastorala fascinanta, in care s-a impletit spiritul de libertate al osanului cu o organizare fara cusur,intr-o dragoste neasemuita de viata,sentiment ilustrat de prezenta lor vie, dar mai ales de vestmintele lor multicolore,unice.
Pe dealul de la Huta -Certeze, situat la graniţa dintre judeţele Maramureş şi Satu Mare, a avut loc Sâmbrei Oilor. Este vorba de o sărbătoare, cunoscută şi ca Ruptul Sterpelor, similară cu măsurişul laptelui.
Sâmbra Oilor este cea mai mare sărbătoare câmpenească din judeţul Satu Mare.
Termenul sâmbră semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului.
Încă de la Sf. Gheorghe şi până la sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena, crescătorii de oi din toate cele 23 de sate oşeneşti se adună în fiecare localitate pentru a stabili împreună unde vor face stânile în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Tot acum se calculează recolta de lapte care va fi distribuită echitabil pe toată durata stânii, proporţional cu "cantitatea şi calitatea" ovinelor aduse de fiecare sâmbras.
Activitatea a început în preziua sâmbrei cu mulsul „pa ştimb": fiecare oier a muls oile altuia, în aşa fel încât să nu rămână strop de lapte în "pulpa" niciunei "mulgări". Întrucât a doua zi acestea trebuie să-şi dovedească înzestrarea, în funcţie de care se stabileşte apoi dreptul individual la produsele stânii, mulsul „pa ştimb" din ajun trebuie să fie - şi este, fără excepţie - o elocventă probă de corectitudine. Sâmbra s-a încheiat cu o mare sărbătoare câmpenească, care a atras zeci de mii de oameni , localnici şi curioşi veniţi de pretutindeni. Atmosfera a fost întreţinută de solişti cunoscuţi de muzică populară şi diferite ansambluri folclorice,dar mai ales de gazdele noastre care s-au intrecut sa ne cinsteasca din plin cu bunatati traditionale .
Sub cupola fricii numai de Dumnezeu si pe un fond de vreme relativ buna,marea de oameni prezenta la manifestare (circa 20.000) a avut prilejul sa simta pulsul vietii pastorale traditionale,facand ,pentru o zi , ca printr-o minune , lumea sa-si reintre in ordinea fireasca, intr-o normalitate indelung asteptata, definita printr-o atmosfera de liniste si buna intelegere ,lipsita de confruntari politice,desi oamenii politici ai judetului au fost prezenti,Sambra Oilor fiind ,de data aceasta ,o sarbatoare , in adevaratul sens al cuvantului, in care povestea s-a ingemanat cu realitatea ,pe altarul frumosului si al belsugului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete