Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

joi, 27 mai 2010

Adio,Stat de drept !


La 20 de ani de la Revolutie,asistam neputinciosi,in mod constant,la un asalt asupra Statului de drept,prin incalcarea principiilor de drept si ,in special,pe cel al separarii puterilor in stat.
Legea fundamentala,Constitutia,prevede la art.53-
Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăti.
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Invocand acest articol din Legea fundamentala,sub pretextul apararii securitatii nationale,in sustinerea celor doua proiecte legislative pe care Guvernul doreste sa-si asume raspunderea,este o gresala impardonabila,fiind un atac marsav la Statul de drept.
Curtea Constitutionala are obligatia sa se aplece cu mare atentie asupra acestor aspecte,de decizia Ei depinzand viitorul tarii.In caz de aviz favorabil oferit celor doua legi,in baza art.53 din Constitutie, se va crea un precedent deosebit de periculos,raul scapat din Cutia Pandorei se va raspandi in toate structurile statului,malignizand "fiinta"nationala in fibra ei existentiala.In caz de admisibilitate a acestui argument legislativ,Toga judecatorilor Curtii va fi "intinata"pentru totdeauna,mai ales daca vor trece cu vederea inexistenta termenului de aplicabilitate a acestor masuri,nefiind suficient sa declari ca acestea se vor aplica pana pe 31decembrie 2010,daca acest element nu e stipulat clar in lege.
Subliniez ca art.53 , in corpore ,este o exceptie,nu o regula,reglementand ,intr-o societate democratica o situatie exceptionala,fapt care impune comensurarea acestor masuri,restrangerea de drepturi si libertati trebuind sa fie temporara si proportionala cu situatia care a determinat-o.
In demersul lor salbatec,guvernantii isi asaza cele doua legi sub paravanul Deciziei Curtii Constitutionale nr.1414 din 2009,cand legiutorul ,in virtutea art 53 din Constitutie ,poate sa restranga exercitiul drepturilor si libertatilor.Precizez ca aceasta decizie a fost aplicata OUG care reglementeaza cumulul salar-pensie.Restrangerea unor drepturi si libertati,in situatia in care criza economica poate pune in pericol ordinea publica si securitatea nationala , nu este o problema de resortul contenciosului constitutional.Al doilea paravan folosit de Putere in sustinerea legalitatii acestor legi este practica CEDO.Totusi,mentionez ca, in practica CEDO,securitatea economica este parte componenta a securitatii nationale,numai sub aspectul in care priveste securitatea alimentara,nu si in alte spete.
Dupa ce saptamana trecuta ,presedintele Curtii Constitutionale,d-l Vida ,a fost in vizita la Cotroceni,la invitatia Sefului statului,in final ,dupa ce i-a explicat presedintelui ca nu va fi usor ca acest aviz al Curtii sa fie favorabil celor doua legi,l-a asigurat ca va face lobby printre judecatorii Curtii pentru ca aceste masuri de austeritate,sa aiba si girul CC.
Daca avizul Curtii Constitutionale va fi favorabil,art 53 din Constitutia Romaniei va conduce nu doar la restangerea drepturilor si libertatilor ,ci ,mai degraba,la "ciuntirea" lor.
Nu doresc sa fiu malitios,insa articolul 53 s-ar potrivi fara nicio interventie celor care au atentat direct la securitatea nationala,care ne-au provocat prin decizii politice fara nicio noima,prin iresponsabilitate si incompetenta,;eprezentantilor Puterii,incepand cu Seful statului.In consecinta, lor ar trebui sa li se restranga exercitiul drepturilor si libertatilor,nu amarastenilor,pensionarilor si bugetarilor obisnuiti!
Nu doresc sa apar aceasta guvernare pacatoasa pentru Romania ,insa masurile acestea au totusi,indirect,o logica,e adevarat,cam alambicata:Nemaisuportand chingile austeritatii,fiindca disperarea va urla in ei,oamenii vor iesi in strada,militand,intr-o forma sau alta,pasnic ori violent,pentru apararea drepturilor si libertatilor,situatie care ar putea,intr-adevar,sa puna in pericol securitatea nationala si sa justifice aplicarea articolului 53 din Constitutie!Daca aceasta este gandirea lor,e vai de noi!Ne vor lua ,sub acelasi considerent ,si libertatea opiniei si alte drepturi fundamentale.
In final,daca Curtea Constitutionala va fi in cardasie cu Presedintele,decizia Sa va parafa desfiintarea Statului de drept!

P.S.Pe aceasta tema a amputarii Democratiei si Libertatii,saptamana aceasta am postat doua articole:"Ziua de foc" si "Boc(aneala) cu pensiile militare"

Va multumesc pentru timpul acordat!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete