O data cu echinoctiul de primavara,omul devine asemenea unui vulcan, dornic de a erupe, de a exploda, de a realiza lucruri inedite. Astrologii spun ca momentul cand ziua devine egala cu noaptea simbolizeaza o stare de armonie, o stare de transformare profunda atat a naturii exterioare, cat si o transformare benefica a naturii noastre umane. In perioada echinoctiului de primavara, totul se trezeste la viata, tinde sa iasa la suprafata, sa se bucure de energiile profunde ale primaverii. Inadaptarea omului la aceste conditii ,genereaza astenia.
Astenia de primavara nu este o boala propriu-zisa, ci un simptom, o tulburare, o stare de slabiciune, de disconfort fizic si psihic, care apare o data cu inceputul primaverii. In aceasta perioada, organismul nostru trebuie sa faca fata nu doar schimbarilor de temperatura si luminozitatii crescute, dar este nevoit sa se adapateze unui nou stil de viata. Pentru aceasta, el are nevoie de resurse energetice.
In aceste conditii, daca organismul nostru se confrunta cu un deficit de vitamine si minerale, cauzat de alimentele nesanatoase consumate, in general, in timpul iernii, atunci sunt sanse mari sa fim victime ale asteniei. De ce? Pentru ca lipsa de vitalitate cauzata de carentele alimentare reprezinta unul dintre factorii care favorizeaza instalarea asteniei de primavara.
Exista mai multe simptome care indica o posibila astenie. Iata care sunt cele mai frecvente dintre ele:
• Stari de continua oboseala si somnolenta;
• Lipsa de energie;
• Pasivitate si putere de concentrare redusa;
• Disconfort, iritabilitate si anxietate;
• Cefalee si palpitatii;
• Lipsa tonusului si scaderea formei fizice;
• Sentimentul de vinovatie;
• Scaderea sau cresterea poftei de mancare si, implicit, probleme de greutate;
• Buimaceala si nevoia de a plange.
Atunci cand suferim de astenie, nu mai suntem la fel de ordonati, de atenti si de prompti in rezolvarea anumitor probleme. Asadar, astenia ne afecteaza nu doar viata personala, ci si performantele la locul de munca.
Chiar daca suntem persoane calde si sociabile, s-ar putea ca, in aceasta perioada, sa manifestam o oarecare indiferenta fata de cei apropiati. Cauza este una singura: astenia de primavara.
Aceasta tulburare are efecte negative si asupra sanatatii noastre fizice. Una dintre bolile pe care le determina aste anemia. Cauzele acesteia se regasesc, evident, in deficitul de vitamine si minerale cu care ne confruntam in aceasta perioada.
Cum putem combate efectele asteniei?
1. Alimentatia
In aceasta perioada, este bine sa consumam cat mai multe legume proaspete. Ele sunt bogate in vitamine si cresc rezistenta organismului. Verdeturile de sezon sunt excelente mai ales pentru persoanele care sufera de anemie. Astfel, salata verde, urzicile si spanacul fac minuni in tratarea asteniei.
Alte alimente utile in astenia de primavara sunt fructele, in special cele cu un continut bogat in vitamina C, cum sunt merele si citricele. De asemenea, macesele contribuie cu succes la reducerea starilor de oboseala cronica.
Datorita complexului de vitamina B, drojdia de bere ajuta la refacerea formei fizice si psihice. Este indicat sa luam zilnic o lingurita de drojdie de bere, amestecata cu miere. O alta recomandare este sa consumam cat mai multe lichide, deoarece acestea detoxifica organismul.
2. Cura de vitamine si minerale
Daca suferim de simptome severe ale asteniei, atunci s-ar putea ca vitaminele pe care organismul nostru le ia din alimente sa nu fie suficiente. Prin urmare, avem nevoie de suplimente nutritive. De retinut este faptul ca acestea nu inlocuiesc oalimentatie variata, ci o completeaza.
Astfel, vitaminele A si C cresc rezistenta organismului la infectii, iar vitamina B12 combate anemia. Fierul creste rezistenta organismului la infectii si imbunatateste vederea.
3. Odihna
Pentru ca in timpul somnului organismul nostru se reface si acumuleaza energie pentru ziua urmatoare, este important sa ne respectam orele de somn.. Astfel, vom face fata mai bine efectelor negative ale asteniei.
4. Miscarea
Fie ca mergem la sala, fie ca preferam o plimbare prin parc, in aer liber, miscarea este esentiala in aceasta perioada. Astfel, ne vom ajuta organismul sa se adapteze mai usor la schimbarile carora trebuie sa le faca fata. In plus, miscarea este o sursa de energie, de care avem atat de mare nevoie la inceput de primavara.
Daca vom tine cont de aceste sfaturi, ne vom bucura mai mult de ghiocei, de soare, de pomii infloriti…de primavara. Vom avea energie cat pentru un an intreg si multa pofta de viata. Vom fi optimisti si mereu cu zambetul pe buze. Vom invinge astenia si vom trai fericiti sentimentul unui nou inceput.
2 comentarii:
ia uite ce idee mi-a venit mie chiar de echinoctiu...
daca te incanta te astept sa participi...
Multumesc pentru vizita si pentru invitatie!
Iti doresc o zi frumoasa!
Trimiteți un comentariu