Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

luni, 29 martie 2010

Saptamana Patimilor


Desi infranti de istorie,invinsi de destin si pusi la zid de propriile pacate,totusi, oamenii s-au bucurat de o salvare miraculoasa prin lectia de impacare,de milostivire si iertare a lui Iisus Hristos,care ,prin Iubire,"Cu moartea pre moarte calcand" , a rascumparat ,prin Jertfa de pe Golgota ,"frumusetea cea dintai" spre Mantuirea neamului omenesc.
Crestinii ortodocsi intra astazi in Saptamana Patimilor. Aceasta saptamana se mai numeste si Saptamana Mare si este cea mai importanta perioada de dinaintea Sarbatorii Invierii Domnului Iisus Hristos. Anul bisericesc sau liturgic, cu randuielile sale bine stabilite, cu sarbatorile, posturile, pomenirile mortilor si alte momente importante din cursul sau, urmareste sa mentina trairea credinciosilor in amintirea vietii Mantuitorului Hristos.
De astazi, incep deniile, slujbele divine deosebite ce se savarsesc in acest interval de timp si care ii dau caracterul de unicitate. Este vorba, in primul rand, de minunatele slujbe ale deniilor, adica acele servicii divine cu caracter de priveghere, care se savarsesc seara si care de fapt sunt utrenii de a doua zi. Ele ne duc cu gandul la primele veacuri crestine, cand cultul divin se savarsea seara, spre ziua urmatoare, creand acea atmosfera de mai apropiata comuniune cu Dumnezeu si de meditare la viata de apoi. In prima zi, astazi, se face pomenire despre Iosif cel prea frumos, pierdut de fratii sai ca prototip al lui Iisus Hristos, vandut si rastignit de conationalii sai, dar si de smochinul neroditor ca simbol al sinagogii, care nu a adus rodul mantuirii pe care l-a odraslit din plin Biserica crestina. In cea de-a doua zi, se face pomenirea celor zece fecioare, pilda care tine in constiinta crestinilor datoria vegherii necontenite pentru a intampina pe Mielul Hristos prin fapte bune. Miercurea este dedicata amintirii femeii celei pacatoase care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului, inainte de Patima Sa, ca simbol al pocaintei si indreptarii omului pacatos. Ultimele zile dinaintea Invierii sunt si cele mai importante. Joia Patimilor este inchinata amintirii a patru evenimente deosebite din viata Mantuitorului: spalarea picioarelor ucenicilor, ca pilda de smerenie, sau Cina cea de Taina la care Mantuitorul a instituit Taina Tainelor. Totodata, in Vinerea Mare, zi in care se face pomenirea de sfintele si mantuitoarele Patimi ale Mantuitorului Hristos, se tine post negru, nu se consuma nici un fel de mancare si nu se bea apa. Este o zi de profunda tristete, intrucat este ziua rastignirii Mantuitorului, a mortii si a ingroparii Lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete