1.Începând cu drepturile lunii iunie 2010, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%.
2. La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi al indemnizaţiilor de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei.
Ce m-a uluit insa cel mai mult a fost faptul ca in a doua lege elementul de neconstitutionalitate a fost cel previzibil,art.1,lit.c.Acest articol din "Legea pensiilor speciale" este urmatorul:
Pe baza intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în sensul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările anterioare:
c. pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi la Curtea Constituţională.
In concluzie, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că prevederile privind pensiile magistraţilor sunt neconstituţionale, în timp ce în cazul altor categorii ,inclusiv pentru militari,prevederile legale sunt interpretabile, însă nu se impune reglementarea lor în Parlament.Motivarea deciziei Curtii Constitutionale in aceasta speta a fost ca magistratii au statut constitutional,iar celelalte categorii au un statut legal,situatie care nu permite ca statutul magistratilor sa fie modificat prin lege,pe cand pentru celelalte categorii acest lucru este posibil.
In acest context,cele doua legi vor fi retrimise la Parlament pentru a fi modificate,in termen de 45 de zile, in vederea armonizarii cu decizia Curtii.
In continuare,astept reactia Guvernului!Probabil,planul B va fi pus in aplicare.Sunt speculatii cu privire la majorarea TVA-ului la 24% si de crestere a Cotei Unice la 20%.
Daca planul B este cel de crestere drastica a taxelor si a impozitelor,in contextul in care saracia a atins cote inimaginabile,cred ca suntem aproape de faliment,mai ales daca aceste masuri vor fi corelate cu cele declarate constitutionale in cele doua legi de austeritate si cu concursul neaplicarii unui plan de actiune coerent de repornire a economiei .
Ma intreb ,ce ne impiedica sa preluam din masurile adoptate de alte state care au reusit sa iasa din criza?!Iata cateva dintre ele:redimensionarea sistemului bugetar;inghetarea pensiilor,impozitarea suplimentara a averilor;cresterea TVA-ului pentru produsele de lux si scaderea lui pentru produsele alimentare de baza si medicamente ;reducerea impozitelor si a cotei unice;incheierea unui moratoriu pe o perioada de 1 an cu privire la achizitiile publice;impozitarea Bancilor,reducerea evaziunii fiscale(reducerea cu 2% a acesteia ,echivaland cu 3 miliarde de euro ).
4 comentarii:
MA INTRB DACA VA AVEA UN DRAM DE BUN ,CAT SA DEMISIONEZE IN BLOC.OARE CE SURPRIZA NE MAI ASTEAPTAA?
@elena marin -alexe
Nu stiu ce ne asteapta,insa de la Boc si de la subordonatii lui nu astept surprize placute!Am certitudinea ca ei au uitat demult ca trebuie sa fie in slujba tarii,nu la dispozitia "comandantului suprem"!
Va doresc un week-end plin de bucurii!
guvernantii nostri sunt reprezentantii unei categorii destul de numeroase de oameni care populeaza astazi Romania: oportunistii. In mentalitatea lor, constiinta nu joaca nici un rol! acest tip de mentalitate a fost cel mai bine etalat de omul de afaceri Locic Marius intr-un interviu dat la Antena 2, cred, dupa cele 2 zile, sau 3, nu mai stiu, de arest preventiv: el ii respecta pe toti -fie ca sunt in opozitie, fie ca sunt la putere- ii sustine pe toti, invata de la toti, ii mituieste pe toti a.i. toti sa inchida ochii la afacerile lui cu spoiala legala. Aceasta spoiala il ajuta pe el sa se simta curat in fata legii si sa aiba aceea siguranta ca nu pateste nimic niciodata! Si daca in fata legii este curat, de ce sa aiba mustrari de constiinta?
@Donca
Sunt convins ca s-a ajuns intr-o situatie atat de critica ,incat solutiile pot sa fie numai radicale.
Am dat dovada de prea multa pasivitate in ultimii ani,conservandu-ne metehnele si am pus foarte putin pret pe valoare.
Dupa cum bine ati afirmat,oportunistii si-au intarit randurile,iar constiinta nu mai joaca niciun rol .
Suntem asa departe de normalitate,incat speranta de indreptare a lucrurilor parca nici nu mai exista!
Trimiteți un comentariu