Infantilismul politic ce domină România are efecte extrem de nocive pentru viitorul nostru. Faptul că interesul naţional este sacrificat de dragul protejării clientelei politice are consecinţe dezastruoase.
Apele sunt tulburi în toate partidele şi alianţele politice. Faptul că nu-şi regăsesc cadenţa e rezultatul alegerilor greşite.
Uniunea Social Liberală, marea câştigătoare a competiţiilor electorale din 2012, se manifestă eterogen, competiţia dintre PSD şi PNL şubrezindu-i unitatea.
Dacă la nivel naţional, se pare că la PSD e linişte, la nivel local, la Satu Mare, de exemplu, nu pare să fie la fel. Acuzelor şi doleanţelor senatorului Valer Marian, preşedintele filialei judeţene, i-a răspuns prompt, însă diplomatic, primarul municipiului şi preşedinte al organizaţiei municipale, cerându-i lui Marian să înceteze cu atacurile politice.
La PNL, la nivel central, situaţia este extrem de complicată, după primirea în partid a lui Stănişoară, recompensat, contrar Statutului PNL, pentru trădarea PDL-ului, cu o funcţie de vicepreşedinte. În opinia mea, eu fiind un adept al principiului meritocraţiei şi al promovării valorilor liberale, este o mare greşală această răsplătire imorală a lui Stănişoară, situaţie ce încurajază traseismul politic şi otrăveşte seva Revoluţiei bunului-simţ.
Să nu se creadă că am ceva cu primirea în PNL a unor membri ce aparţin altor partide. Deşi nu agreez fenomenul traseismului, îl înţeleg, însă nu se cuvine recompensarea acestor traseişti politici cu funcţii politice sau prin oferirea de funcţii importante în administraţia publică locală ori centrală. Poate că greşesc în abordare, necunoscând capitalul politic şi electoral al acestor indivizi, însă etic aceste gesturi le cataloghez condamnabile.
Intrarea lui Klaus Iohannis în PNL şi alegerea sa ca prim-vicepreşedinte constituie un mare câştig, în primul rând de imagine, pentru Partidul Naţional Liberal, însă, după modul în care a fost prezentat edilul-şef al Sibiului, a generat unele semne de întrebare în tabăra partidului partener, PSD, cu toate că premierul Ponta a apreciat cu diplomaţie că noua achiziţie a PNL ca fiind de bun augur pentru liberali, dar şi pentru USL.
Destructurarea PDL-ului, începută prin plecarea lui Frunzăverde, a atins cote inimaginabile în prezent. Lupta internă din acest partid le va aduce mari deservicii. După alegerile interne din PDL, migraţia politică spre PNL se va accentua, unii dintre perdanţi vor face pasul spre USL, în special, spre liberali.
Se pare că în câţiva ani pe scena politică vor râmâne cu şanse de a guverna doar două partide, unul de stânga şi unul de centru-dreapta, moment în care se va putea reveni la o viaţă politică normală, guvernată de doctrine. Până atunci trebuie să avem răbdare şi să trecem cu vederea peste infantilismul care domină scena politică.
Probabil, preocupate de prezentul şi viitorul politic, partidele vor comite şi alte erori de neînţeles, punând interesul lor deasupra celui naţional, ce pot avea efecte dezastruoase asupra vieţii noastre de zi cu zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu