Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

miercuri, 13 martie 2013

Francisc I, noul Papă

   După demisia lui Benedict al XVI-lea, primul succesor al Sfântul Petru ce a renunțat de bunăvoie la funcția papală, pe 28 februarie 2013, ieri, 14 martie 2013, s-a consumat un moment istoric: alegerea celui de-al 266-lea papă.    Miercuri seara, un nor de fum alb, rezultat din arderea buletinelor de vot folosite de cardinalii-electori pentru alegerea noului Episcop al Romei, în combinație cu diverse substanțe chimice, a ieșit din coșul Capelei Sixtine. (Pentru fumul alb se foloseşte un amestec de clorat de potasiu, lactoză şi colofoniu, se arată pe site-ul Vaticanului.Pentru a obţine fumul negru, care anunţă că nu s-a ajuns la un consens privind alegerea unui nou suveran pontif, administraţia Vaticanului foloseste un amestesc de perclorat de potasiu, antracen şi sulf.)  După ce au votat de cinci ori, cel de-al 75-lea  conclav de la Vatican a ales noul papă. Este vorba de cardinalul argentinian Jorge Bergoglio, care a luat numele de Francisc I. El  este primul papă iezuit din istorie  și primul papă din afara Europei, fiind ales în detrimentul favoriților arhiepiscopului de Milano Angelo Scola și cardinalului brazilian Odilo Scherer.  Bergoglio are 76 de ani și este cel mai în vârstă dintre cei care au fost luați în considerare pentru această înaltă funcție a Bisericii Catolice.
  Jorge Mario Bergoglio s-a născut în 1936 în Buenos Aires și a fost unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor italian și ai soției sale.  Bergoglio este licențiat în filosofie Aceasta a fost prima sa specializare.
  După ce mai mulți ani a predat literatura și filosofia în Santa Fe, Bergoglio a fost hirotonisist pe 13 decembrie 1969. Apoi, după ce a terminat facultatea de teologie a devenit profesor și în acest domeniu.
  Impresionati de abilitatile sale de conducator, Societatea lui Isus l-a promovat pe Bergoglio pana in functia de rector al seminarului din San Miguel.
  Din 1998, Jorge Mario Bergoglio a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal în 2001 în timpul celui mai respectat și iubit  Suveran Pontif, Papa Ioan Paul al II-lea.
  În calitate de cardinal, Bergoglio a ocupat mai multe funcții administrative, devenind membru al Comisiei pentru America Latină și al Consiliului Familiei. S-a facut cunoscut prin smerenia sa, conservatorismul doctrinar și angajamentul față de justiția socială. Traiește într-o locuință mică, a renunțat la limuzina cu șofer în favoarea transportului în comun și își gătește singur.
  La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, Jose Mario Bergoglio a fost considerat "papabil" și a participat la conclavul din anul 2005, în care a fost ales Papa Benedict al XVI-lea.
Bergoglio este unul dintre clericii care au pus accentul, în special, asupra problemelor oamenilor săraci.

  Pentru a fi numit papă, cardinalul a trebuit să primească două treimi din voturi. Imediat după ce a fost ales,cu 77 de voturi, cardinalul și-a ales numele de papă.
  Cel care a oficiat ceremoniile liturgice papale, asistat de doi martori, a înregistrat acceptul noului papă precum și numele ales. Apoi, buletinele de vot au fost arse și a ieșit fumul alb. La scurt timp, primul dintre diaconi a ieșit la balconul Bazilicii San Pietro și a anunțat: „Habemus Papam!”.
 
 După anunțarea noului lider al Bisericii Catolice, Francisc I a ieșit în  logia papală, în uralele mulţimii, adunate în Piaţa Sfântul Petru, care scanda:”Trăiască Papa!" și a rostit  prima binecuvântare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete