Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

miercuri, 31 martie 2010

Timpul


1.Timpul este ceva pe care omul incearca sa-l omoare,dar sfarseste prin a-l omori pe om .(Herbert Spencer)

2.Timpul,aceasta veche balanta de aur care judeca si plateste.(Victor Hugo)

3.A alege momentul inseamna a castiga timp.(Francisc Bacon)

4.Un minut de indoiala face cat o vesnicie de suferinta.(Balzac)

5.“Mai tarziu” devenea ” prea tarziu”.(Octavian Paler)

6.Cu vremea se merge in pas,nu la pas.(Tudor Musatescu)

7.Timpul sterge..Da,dar el stie sa pastreze –ca nimeni altul-ceea ce nu trebuie pierdut.(Amza Pellea)

8.Cand iti propui un scop,timpul,in loc sa creasca,scade.(Antoine de Rivarol)

9.Pasul dintre timp si vesnicie este scurt,dar teribil.( Scott Adams)

10.Timpul este o fiara care are nesfarsita rabdare de a inghiti totul.(Octavian Paler)

11.Oamenii de rand cauta sa petreaca timpul,cei de talent sa-l intrebuinteze.(Schopenhauer)

12.Timpul schimba florile campului,dar nu pot schimba stralucirea aurului.(Nicolae Iorga)

13.Toti avem propriile noastre masini ale timpului.Unele ne duc inapoi,se numesc amintiri.Unele ne duc inainte ,se numesc visuri.(Jeremy Irons)

14.Nu poti omori timpul,fara a insulta eternitatea.(David Thoreau)

15.Toate sunt bune la timpul lor.(Sofocle)

16.Ora,picatura a secolului.(Victor Hugo)

17.Pe masura ce inaintam in varsta,dobandim un simt mai acut al valorii timpului.Se pare ca nimic altceva nu are importanta ,si in aceasta privinta devenim avari.(W .Hazlitt)

18.Pierzi in viata ani si la moarte cersesti o clipa.(Nicolae Iorga)


luni, 29 martie 2010

Vorbe de duh


G. Baritiu: Nationalitatea si limba sunt mai scumpe decat toate, caci libertatea pierduta se poate recastiga, dar nationalitatea niciodata.

N. Iorga: O tara nu se poate cladi nici pe cel mai netagaduit avant al unui suflet genial, care urmareste cu mandrie zborul aripilor sale puternice, si inca mai putin pe maracinii impleticiti ai dibaciei politice, ci numai pe nemiscata piatra de temelie a caracterelor ce s-au jertfit, pentru ca sa se creeze o patrie.

S. Mehedinti: Nu poti privi fara o reala melancolie, cum se cufunda in umbra uitarii depline toti cei ce n-au inteles ori n-au izbutit sa-si lege viata lor de ceva durabil. Ei sunt morti pentru sufletul unui popor chiar inainte de a muri fiziceste.

M. Kogalniceanu: Romania nu are alt ocrotitor decat pe Dumnezeu si sabia sa.

B. Delavrancea: Patria este pamantul plamadit cu sangele si intarit cu oasele inaintasilor nostri. Pentru ca sa fie o patrie, trebuie mai intai sa fie religia stramosilor, sfanta cuminecatura a sufletelor, calda adoratie a acelora, care au fost si nu mai sunt decat tarana si oase.

V. Voiculescu: Cea mai stralucita cununa purtata vreodata de o frunte, ramane tot cununa de spini.

N. Crainic: Cultul eroilor, cultul sfintilor, cultul stramosilor si al mortilor nostri familiari, sunt marturiile spirituale , pure si crestine ,in care traieste de aproape doua mii de ani neamul nostru.Saptamana Patimilor


Desi infranti de istorie,invinsi de destin si pusi la zid de propriile pacate,totusi, oamenii s-au bucurat de o salvare miraculoasa prin lectia de impacare,de milostivire si iertare a lui Iisus Hristos,care ,prin Iubire,"Cu moartea pre moarte calcand" , a rascumparat ,prin Jertfa de pe Golgota ,"frumusetea cea dintai" spre Mantuirea neamului omenesc.
Crestinii ortodocsi intra astazi in Saptamana Patimilor. Aceasta saptamana se mai numeste si Saptamana Mare si este cea mai importanta perioada de dinaintea Sarbatorii Invierii Domnului Iisus Hristos. Anul bisericesc sau liturgic, cu randuielile sale bine stabilite, cu sarbatorile, posturile, pomenirile mortilor si alte momente importante din cursul sau, urmareste sa mentina trairea credinciosilor in amintirea vietii Mantuitorului Hristos.
De astazi, incep deniile, slujbele divine deosebite ce se savarsesc in acest interval de timp si care ii dau caracterul de unicitate. Este vorba, in primul rand, de minunatele slujbe ale deniilor, adica acele servicii divine cu caracter de priveghere, care se savarsesc seara si care de fapt sunt utrenii de a doua zi. Ele ne duc cu gandul la primele veacuri crestine, cand cultul divin se savarsea seara, spre ziua urmatoare, creand acea atmosfera de mai apropiata comuniune cu Dumnezeu si de meditare la viata de apoi. In prima zi, astazi, se face pomenire despre Iosif cel prea frumos, pierdut de fratii sai ca prototip al lui Iisus Hristos, vandut si rastignit de conationalii sai, dar si de smochinul neroditor ca simbol al sinagogii, care nu a adus rodul mantuirii pe care l-a odraslit din plin Biserica crestina. In cea de-a doua zi, se face pomenirea celor zece fecioare, pilda care tine in constiinta crestinilor datoria vegherii necontenite pentru a intampina pe Mielul Hristos prin fapte bune. Miercurea este dedicata amintirii femeii celei pacatoase care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului, inainte de Patima Sa, ca simbol al pocaintei si indreptarii omului pacatos. Ultimele zile dinaintea Invierii sunt si cele mai importante. Joia Patimilor este inchinata amintirii a patru evenimente deosebite din viata Mantuitorului: spalarea picioarelor ucenicilor, ca pilda de smerenie, sau Cina cea de Taina la care Mantuitorul a instituit Taina Tainelor. Totodata, in Vinerea Mare, zi in care se face pomenirea de sfintele si mantuitoarele Patimi ale Mantuitorului Hristos, se tine post negru, nu se consuma nici un fel de mancare si nu se bea apa. Este o zi de profunda tristete, intrucat este ziua rastignirii Mantuitorului, a mortii si a ingroparii Lui.

sâmbătă, 27 martie 2010

Florii


Duminica Floriilor se sarbatoreste in ultima duminica dinaintea Pastelui. Ea serbeaza sfarsitul postului dar si reinvierea naturii.
Floriile marcheaza Intrarea in Ierusalin a Mantuitorului. In aceasta zi este dezlegarea la peste. Floriile este o sarbatoare cunoscuta si sub denumirea de Duminica Stalpilor. Duminica Floriilor simbolizeaza Intrarea Domnului in Ierusalim, iar pentru toti credinciosii, incepand cu acesta data pana la Paste, incepe Saptamana Patimilor.
Aceasta sarbatoare poarta numele de Florii, deoarece Iisus Hristos a fost intampinat in Ierusalim cu flori si cu ramuri de finic si de maslin.Credinciosii duc simbolic la biserica ramuri de salcie si flori pentru a le sfinti, deoarece incepand cu acesta zi toate florile si toti pomii incep sa infloreasca.
De Florii, oamenii merg la biserica pentru a sfinti crengute de salcie pe care le pun la geamuri, la usi sau la porti.
O alta credinta specifica Duminicii Floriilor, spune ca asa cum este vremea in ziua de Florii, asa va fi si in ziua de Paste.

joi, 25 martie 2010

Blagovestenia


Biserica Ortodoxă sărbătoreşte, pe 25 martie, praznicul Bunei Vestiri (Blagovestenia) , când Arhanghelul Gavriil o anunţa pe Sfânta Fecioară Maria că a fost aleasă să îl nască pe Iisus. Este ziua în care avem dezlegare la peşte, în care cucul cântă pentru prima oară şi pe care oamenii trebuie să o întâmpine veseli, îmbrăcaţi curat, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare.

Buna Vestire este o sarbatoare comuna ortodocsilor, romano-catolicilor si greco-catolicilor din intreaga lume. De asemenea, sarbatoarea de astazi este una dintre cele patru mari sarbatori dedicate Maicii Domnului, alaturi de Nasterea Maicii Domnului, Intrarea in Biserica si Adormirea Ei. Dintre acestea, Buna Vestire este sarbatoarea cea mai veche despre care arata ceva documentele.
Îngerul i s-a închinat Sfintei Fecioare: “Bucură-te, cea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântată eşti tu între femei!”. Apoi i-a spus vestea: “Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus” . Era cea mai mare cinste pe care Dumnezeu o putea încredinţa unei femei.
Buna Vestire a Naşterii lui Hristos a fost adusă la cetatea din Galileea, Nazaret, punctul de plecare al mântuirii neamului omenesc. Nazaret, în limba ebraică, înseamnă sfinţenie.
Astfel, Arhanghelului Gavriil este primul care a rostit numele lui Isus.

Intruparea Cuvantului a fost pregatita pe cai multiple. Convergand toate spre un anumit moment al duratei istorice, cand intalnirea dintre cer si pamant a putut avea loc. Spre a mantui pe omul impovarat de pacat si rupt din comuniunea cu dumnezeirea, Dumnezeu Insusi trebuia sa vina in maxima apropiere de el, sa-i devina un semen capabil sa vorbeasca in graiul sau si sa-i descopere tainele divine. In vederea acestui scop, Fiul lui Dumnezeu, care in cuprinsul Sfintei Treimi are menirea de a releva pe Tatal, fiind icoana Sa, chipul Sau, era chemat sa asume si printre oameni rolul de descoperitor al Tatalui, care altminteri ar fi ramas pentru noi un vesnic necunoscut. Pentru ca Fiul sa poata cobori printre oameni si sa-Si improprieze natura mama, pe care avea s-o purifice, El trebuia sa gaseasca in cuprinsul lumii create un vas ales, apt de a deveni receptacol al divinitatii si de a zamisli un fiu preacurat al carui ipostas avea sa fie insusi Logosul divin. Ne aflam aici in plin mister si trebuie sa ne straduim a nu destrama taina care invaluie faptele mai presus de fire. Ortodoxia s-a ferit totdeauna de a formula explicatii logice ale acestor taine si de a rationaliza misterul; ea s-a marginit sa dea interpretari ce-si aveau originea In Scriptura si in experienta spirituala a Sfintilor Parinti, evitand sa le inchida in formule dogmatice inguste, care niciodata nu pot epuiza aspectele paradoxale ale misterului divin.

Scena Bunei Vestiri este înfăţişată, de obicei, pe uşile iconostaselor - pereţi ce despart altarul de restul bisericii, simbolizând uşile Împărăţiei Cereşti.
În calendarul nostru popular, Buna Vestire este cunoscută sub denumirea de Ziua Cucului. Cucul ocupă un loc central în cadrul sărbătorii, fiind pasărea care anunţă sosirea primăverii.

De aceasta sarbatoare ma simt legat cu toata fiinta mea,fiind atat de plina de semnificatii religioase si laice ,incat in urma cu 17 ani,la o luna dupa ce mama mea a plecat la Ceruri,am asternut pe hartie un text pentru doina "Dorul cucului":

_Spune-mi tu , puiut de cuc ,
De ce esti singur in nuc ?!
Unde e maicuta ta ?
Ce intruna te veghea .

_Maicuta mea o plecat ,
S-o dus si nu s-o 'nturnat ,
Ea s-o dus in lume larga
Si acum e numai iarba :
Iarba verde-n temeteu,
Flori de dor in gandul meu,
Roua-n ochii obiditi ,
De durere vestejiti !

_Asa ti-am spus io , cucule ,
Du-te colo in padure
Si bea apa de izvor
Si iti canta al tau dor !
Crucea ta e si a mea
Si io stiu ca-i tare grea :
Moartea nu e celuita ,
Cu arginti nu e platita ;
Numai dragostea o-nvinge
Pe acea care ne stinge !
......................................
Tot iubind , nu 'om gresi ,
In viata cat 'om trai !

miercuri, 24 martie 2010

Ganduri


 • A aştepta înseamnă a supravieţui cât mai mult, a aluneca spre moarte încet.
 • Curajul este, aş zice, o frică în care s-a pus ordine; ceea ce te ajută să te agăţi de partea de frică unde pierderile sunt mai mici.
 • Dragostea e o luptă între două suflete şi între două trupuri în care uneori nu e niciun învingător, alteori nu e niciun învins.
 • A iubi înseamnă, poate, a lumina partea cea mai frumoasă din noi.
 • O iubire pe care esti nevoit sa o pazesti nu reprezinta nimic.
 • A muri înseamnă de fapt a te muta într-o stea.
 • Pământul e singurul loc în care se poate crea Paradisul.
 • Scepticismul este o infirmitate, nu o sursă de vanităţi.
 • Singurătatea e o târfă care nu te învinuieşte că eşti egoist.
 • Singurătatea nu e o victorie înaintea celorlalţi, ci e de fapt un naufragiu personal.
 • Timpul e o fiară care are nesfârşita răbdare de a înghiţi totul.
 • Oricât de frumoasă ar fi o melodie, vine o clipă când ea e acoperită de tăcere.
 • Tinereţea nu mai e decât o zdreanţă aurie, pe care o târăsc amintirile.
 • Din ce în ce mai puţin soare şi din ce în ce mai multă amintire a soarelui...
 • Noi suntem ca un cântec, nu credeţi? Un cântec nu se poate cânta niciodată de la sfârşit spre început. Trebuie să-l cânţi totdeauna îndreptându-te spre sfârşit.
 • Cu toate mizeriile şi nedreptăţile ei, lumea e singurul loc unde putem spera să ni se facă dreptate.
 • Pustiul m-a făcut să înţeleg că nu sunt destul de puternic pentru a nu iubi pe nimeni.
 • Daca iubeşti un om perfect, n-ai niciun merit că-l iubeşti.
 • Uneori aşteptarea ne maturizează, alteori ne omoară. V-aţi gândit vreodată că o aşteptare nu seamănă cu alte aşteptări? Aşteptările diferă între ele.
 • În acele nopţi stranii am înţeles că mitologia e un fel de copilărie a istoriei.
 • Cine se caută pe sine, găseşte lumea, cine caută lumea, se găseşte pe sine.
 • Dacă destinul nu depinde de tine, de tine depinde ce faci cu ceea ce îţi dă destinul.
 • Viitorul există deja, într-o măsură, în noi, sub forma amintirii.
 • Dragostea seamănă atât de bine cu lipsa ei încât uneori se confundă.
 • Arta, s-a zis, este cel mai scurt drum de la un om la altul. Probabil, tot ea este şi cel mai scurt drum de la om la el însuşi.
 • În faţa lipsei de logică a lucrurilor, nu e eficace decât puterea cu care crezi în ceva.
 • Lacatele din noi se deschid cu o lacrima.
 • Memoria îşi aminteşte chiar şi de uitare.
 • Am început să-mi dau seama că, din actor pe scena vieţii, deveneam un figurant.
 • Mai târziu” devenea “prea târziu.
 • Pustiul nu-l poate înţelege decât cine l-a trăit.
 • Mă tem de ceea ce sfârşeşte totdeauna prin a ne lăsa singuri.
 • Orice singurătate are momentele ei de orgoliu.
 • Loviturile vieţii nu sunt numai distructive, ci şi constructive; ca loviturile ciocanului în dalta unui sculptor priceput.
 • Pesimismul meu este modul meu de a nu accepta să judec normal o anormalitate.
 • Începem să murim când nu mai avem puterea de a opta.
 • Unii se nasc bătrâni şi unii devin bătrâni foarte repede. Iar unii, ca mine, nu se maturizează niciodată.
 • Defectele mele sunt principala mea calitatate.
 • Astăzi ştim că nu putem să facem nimic împotriva morţii, dar că trebuie să facem totul în favoarea speranţei.
 • De aceea, azi, înţeleg că destinul se ascunde, deseori, în cea mai cenuşie şi insesizabilă banalitate.
 • A te bate cu morile de vant facand calcule, gandindu-te la riscul ca poti sa pari ridicol, transforma sublimul in stupiditate.
 • Dorul e focul in care ard sperantele, dorintele, durerile, iar cenusa ce ramane reprezinta amintirile…
 • Adevarul care ii face pe oameni liberi este in cea mai mare parte adevarul pe care oamenii n-ar vrea sa-l auda.
 • Despartirile au ceva din melancolia asfintitului, o blanda stralucire care ascunde in ea avertismentul intunericului...
 • Adevarul nu e niciodata pur si aproape niciodata simplu.
 • Dragostea nu este doar un zâmbet, nu este doar o floare, dragostea este un suflet rănit şi apoi vindecat de altul.
 • Dacă nu pot să fac istoria, o îndur.
 • O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara.
 • Invatati sa lasati pe chipul vostru sa infloreasca un zambet. Este darul pe care-l oferiti aproapelui, este darul pe care-l oferiti intregului Univers!
 • Nu iubesti o femeie pentru ca este frumoasa, ci este frumoasa pentru ca o iubesti tu!
 • Iubirea trebuie invatata, incercata si experimentata… prima atingere nu reprezinta niciodata expresia ei desavarsita…
 • Dragostea e speranta si fara speranta lumea nu ar exista…
 • Iubesti pe cineva atunci cand ai ajuns sa vrei sa-i dai ceea ce ai mai bun si hotarasti sa i te dai pe tine insuti…

marți, 23 martie 2010

O Romanie ...

Niciodata,in ultimii 20 de ani,Romania nu a fost cuprinsa de tornada nepasarii si incompetentei ,ca in anul de gratie 2010.
O lume nebuna,creionata de politici distructive,hranita doar cu iluzii,i-a impins pe romani dincolo de pragul disperarii.
Saracia,somajul,haosul legislativ,clientelismul politic ilustreaza o Romanie muribunda,aflata pe tarmul recesiunii.
Lipsa de solutii conjugata cu incoerenta politicilor de iesire din criza au facut din Guvernul Boc IV cel mai incompetent Executiv.
Reformarea Romaniei si conditiile impuse de FMI sunt folosite ca scut de protectie de actualii guvernanti,justificand masurile nepopulare ca fiind generate de intelegerile cu forurile financiare internationale.Dependenta de aceste organisme financiare ,ofera Guvernului posibilitatea disculparii,ori de cate ori "calca stramb".
In contextul in care randurile Opozitiei se subtiaza,tradatorii din PSD si PNL,(in)dependenti de Traian Basescu,prinsi pe fata sau in culise in hora Puterii;Opozitia face doar un simplu " joc de glezna",parca incalzindu-si articulatiile pentru partida din 2012,introducand motiuni care nu pot avea ,din start,niciun efect in afara de unul de imagine.
Ceea ce se intampla cu Romania ,nu trebuie sa ne mire deloc.De foarte multa vreme,am acceptat ,direct sau tacit ,sa facem loc haosului,incurajand non-valoarea,tupeismul,iresponsabilitatea,manelismul politic si social,strangand ,fara noima,toate relele iesite din Cutia Pandorei,sub pretextul libertatii si democratiei,demoland ,din temelii,Sistemul de valori.
S-a ajuns in ultimul deceniu,ca modelele umane adevarate sa fie aproape inexistente,locul lor fiind luat de vedete de carton,construite pe criterii oculte,cu "gramezi" de" bani negri",staruri ale caror valoare se afla la vedere sub forma de masini-"diabolice",care au rupt gura targului,in posete de marca,in accesorii cu cristale swarowsky,in iubiti celebri etc.
La polul celalalt, sunt napastuitii sortii,oameni usor de manipulat,fiinte credule care mai dau o gura de oxigen Guvernului,prezumand buna lui credinta,chiar daca a dovedit ca doar se foloseste de lozinci asezate pe "echitate sociala" si "reformare" a statului,pentru a mai castiga timp,preferand sa semene mai multa discordie intre categorii sociale si profesionale,cu scopul dezbinarii potentialilor protestatari spre a-i stapani cu usurinta.
Totusi ,sper, ca Romania sa nu ajunga ca dupa Apocalipsa, moment sumbru,dar frumos ilustrat in piesa lui Horia Lovinescu, “Jocul vietii si al mortii in desertul de cenusa”-un pustiu desavarsit si singuratatea supravietuitorilor, absoluta!

luni, 22 martie 2010

Invataturile lui Dalai Lama


1. Marea dragoste si marile realizari implica un mare risc.

2. Cand pierzi, sa-ti fie invatatura.

Numai din greseli se poate invata. Numai sa nu uiti ca istoria se repeta. Atunci cand gresesti ,trebuie s-o recunosti si sa-ti dai seama ce se poate remedia. Greseala produce progresul.

3. Urmeaza cele 3 R : respect pentru tine, respect pentru altii, responsabilitatea pentru toate actiunile.

Respectul este cel mai greu de mentinut si de inteles sentiment. Oare atunci cand nu ii poti respecta pe ceilalti ,poti sa mai ai respect pentru tine?

4. Aminteste-ti ca atunci cand nu obtii ceea ce vrei este uneori o minunata lovitura de noroc.

Nu intotdeauna ai nevoie de ceea ce iti doresti.

5.Invata regulile astfel incat sa stii sa le incalci cum se cuvine.

Regulile sunt facute pentru a fi incalcate si din aceasta cauza numai daca inveti sa le respecti poti sa te detasezi de ele.

6. Nu lasa o disputa nesemnificativa sa rupa o mare prietenie.

O prietenie solida nu trebuie sa se lase strivita de aspectele materiale ale vietii.

7.In fiecare zi petrece ceva timp cu tine.

Cea mai mare greseala a ta poate sa fie sa uiti de tine. Trebuie sa te cunosti cat mai bine sa-ti asculti inima si sufletul pentru ca numai asa poti sa-ti gasesti pacea interioara de care ai nevoie.

8. Deschide bratele spre schimbare, dar nu-ti pierde din valorile tale.

Schimbarea este singurul lucru care nu se schimba, spunea cineva. Omul are nevoie de schimbare in evolutia sa prin viata. Atunci cand refuzi schimbarea si evolutia se stopeaza.

9. Tine minte ca tacerea este uneori cel mai bun raspuns.

Exista situatii in care cuvintele nu sunt suficiente sa exprime anumite lucruri. Tacerea este un raspuns universal la toate intrebarile noastre.

10. Tine minte: cea mai buna relatie este cea in care iubirea reciproca depaseste nevoia fiecaruia.

Iubirea reciproca indeplineste nevoile fiecaruia.

Ultima ScrisoareSfarsitul a venit fara de veste.
Esti fericita? Vad ca porti inel.
Am inteles. Voi trage dunga peste
Nadejdea inutila. Fa la fel.

Nici un cuvant. Nu-mi spune ca-i o forma,
Cunosc insemnatatea ei deplin.
Stiu, voi aveti in viata alta norma,
Eu insa-n fata normei nu ma-nchin.

Nu te mai cant in versuri niciodata,
In drumul tau mai mult nu am sa ies,
Nu-ti fac reprosuri, nu esti vinovata
Si n-am sa spun ca nu m-ai inteles.

A fost desigur numai o greseala,
Putea sa fie mult, nimic n-a fost.
In vesnicia mea de plictiseala
Tot nu-mi inchipui ca puneai un rost.

Si totusi, totusi, cateva atingeri
Au fost de-ajuns sa-mi deie ameteli,
Vedeam vazduhul fluturand de ingeri,
Lumina-n seara mea de indoieli.

Cand degete de Midas am pus magic
Pe frageda fiinta ta de lut,
Suna in mine murmurul pelagic
Al sfintelor creatii de-nceput.

Vedeam cum peste vremuri se inalta

Statuia ta de aur greu, masiv,
Cum serioase veacuri se descalta
Si-ngenuncheate randuri ,submisiv,
La soclul tau dumnezeisc asteapta,
Sa le intinzi un zambet linistit
Spre sarutare adorata dreapta,
‘Nainte de-a se sterge-n infinit.

O, de-am fi stat alaturi doar o ora,
Am fi ramas in auriul vis
Ca o eterna, roza, aurora
De ne-nteles, de nedescris.

Ireversibil s-a-ncheiat povestea
Si nici nu stiu de ai sa mai citesti
Din intamplare randurile-acestea
In care-as vrea sa fii ce nu mai esti.

N-am sa strivesc eu visul sub picioare,
N-am sa patez cu vorbe ce mi-i drag.
As fi putut sa spun : « Esti ca oricare” ...
Dar nu vreau in noroaie sa ma bag.

De-ar fi mocirla-n jurul tau cat haul,
Tu vei ramane nufarul de nea
Ce-l oglindeste beat de pofte taul,
Ce-l tine candid amintirea mea.

Vei fi acolo vesnic ne-ntinata,
Te voi iubi mereu fara cuvant,
Si lumea n-o sa stie niciodata
De ce nu pot mai mult femei sa cant.

Acolo, sub lumina de mister,
Scaldata-n apa visurilor lina,
Vei sta iubita ca-ntr-un colt de cer
O stea de seara blanda si senina.

Si cand viata va fi rea cu tine,
Cand au sa te improaste cu noroi,
Tu fugi in lumea visului la mine,
Vom fi atuncea singuri amandoi.

Cu lacrimi voi spala eu orice pata,
Cu versuri nemaiscrise te mangai.
In dulcea lor cadenta leganata,
Te vei simti ca-n visul cel dintai.

Iar de va fi cum simt mereu de-o vreme
Sa plec de-aicea de la voi curand,
Cand glasul tau vreodat-o sa ma cheme,
Voi reveni la tine din mormant.

Si dac-ar fi sa nu se poata trece
Pe veci pecetluitele hotare,
M-as zbate-ngrozitor in tarna rece,
Plangand in noaptea mare, tot mai mare.


(Mihai Beniuc)

Iti ofer o imbratisare


Ma raliez cu tot sufletul initiativei Siminei" Iti ofer o imbratisare".

"Imbratisarea este o manifestare delicioasa, emotionanta si chiar foarte necesara; cu ajutorul ei putem sa ne exprimam bucuria, afectiunea, fericirea de a intalni sau de a descoperi o fiinta umana care ne este draga", care trezeste ceva minunat in sufletul nostru.
Asa ca " iti ofer un dar minunat, care nu a cunoscut niciodata, nu cunoaste nici acum si nu va cunoaste vreodata criza: acesta este o imbratisare intensa, profunda si plina de iubire. Te rog sa oferi si tu un astfel de dar dumnezeiesc tuturor acelora care sunt deschisi sa-l primeasca...astfel putem sa aducem Paradisul pe acest Pamant".

Daca vrei sa primesti de la mine o imbratisare cu savoare de poezii rasarite din suflet si sa oferi mai departe imbratisarea ta specifica fiintelor pe care le iubesti si chiar si colegilor, vecinilor, cititorilor....copiaza textul urmator la tine pe blog si lasa-mi si mie o imbratisare sa stiu ca ai primit-o pe a mea.


Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

duminică, 21 martie 2010

Astenia de primavara


O data cu echinoctiul de primavara,omul devine asemenea unui vulcan, dornic de a erupe, de a exploda, de a realiza lucruri inedite. Astrologii spun ca momentul cand ziua devine egala cu noaptea simbolizeaza o stare de armonie, o stare de transformare profunda atat a naturii exterioare, cat si o transformare benefica a naturii noastre umane. In perioada echinoctiului de primavara, totul se trezeste la viata, tinde sa iasa la suprafata, sa se bucure de energiile profunde ale primaverii. Inadaptarea omului la aceste conditii ,genereaza astenia.

Astenia de primavara nu este o boala propriu-zisa, ci un simptom, o tulburare, o stare de slabiciune, de disconfort fizic si psihic, care apare o data cu inceputul primaverii. In aceasta perioada, organismul nostru trebuie sa faca fata nu doar schimbarilor de temperatura si luminozitatii crescute, dar este nevoit sa se adapateze unui nou stil de viata. Pentru aceasta, el are nevoie de resurse energetice.

In aceste conditii, daca organismul nostru se confrunta cu un deficit de vitamine si minerale, cauzat de alimentele nesanatoase consumate, in general, in timpul iernii, atunci sunt sanse mari sa fim victime ale asteniei. De ce? Pentru ca lipsa de vitalitate cauzata de carentele alimentare reprezinta unul dintre factorii care favorizeaza instalarea asteniei de primavara.

Exista mai multe simptome care indica o posibila astenie. Iata care sunt cele mai frecvente dintre ele:

• Stari de continua oboseala si somnolenta;
• Lipsa de energie;
• Pasivitate si putere de concentrare redusa;
• Disconfort, iritabilitate si anxietate;
• Cefalee si palpitatii;
• Lipsa tonusului si scaderea formei fizice;
• Sentimentul de vinovatie;
• Scaderea sau cresterea poftei de mancare si, implicit, probleme de greutate;
• Buimaceala si nevoia de a plange.

Atunci cand suferim de astenie, nu mai suntem la fel de ordonati, de atenti si de prompti in rezolvarea anumitor probleme. Asadar, astenia ne afecteaza nu doar viata personala, ci si performantele la locul de munca.

Chiar daca suntem persoane calde si sociabile, s-ar putea ca, in aceasta perioada, sa manifestam o oarecare indiferenta fata de cei apropiati. Cauza este una singura: astenia de primavara.

Aceasta tulburare are efecte negative si asupra sanatatii noastre fizice. Una dintre bolile pe care le determina aste anemia. Cauzele acesteia se regasesc, evident, in deficitul de vitamine si minerale cu care ne confruntam in aceasta perioada.

Cum putem combate efectele asteniei?

1. Alimentatia
In aceasta perioada, este bine sa consumam cat mai multe legume proaspete. Ele sunt bogate in vitamine si cresc rezistenta organismului. Verdeturile de sezon sunt excelente mai ales pentru persoanele care sufera de anemie. Astfel, salata verde, urzicile si spanacul fac minuni in tratarea asteniei.
Alte alimente utile in astenia de primavara sunt fructele, in special cele cu un continut bogat in vitamina C, cum sunt merele si citricele. De asemenea, macesele contribuie cu succes la reducerea starilor de oboseala cronica.
Datorita complexului de vitamina B, drojdia de bere ajuta la refacerea formei fizice si psihice. Este indicat sa luam zilnic o lingurita de drojdie de bere, amestecata cu miere. O alta recomandare este sa consumam cat mai multe lichide, deoarece acestea detoxifica organismul.

2. Cura de vitamine si minerale
Daca suferim de simptome severe ale asteniei, atunci s-ar putea ca vitaminele pe care organismul nostru le ia din alimente sa nu fie suficiente. Prin urmare, avem nevoie de suplimente nutritive. De retinut este faptul ca acestea nu inlocuiesc oalimentatie variata, ci o completeaza.
Astfel, vitaminele A si C cresc rezistenta organismului la infectii, iar vitamina B12 combate anemia. Fierul creste rezistenta organismului la infectii si imbunatateste vederea.

3. Odihna
Pentru ca in timpul somnului organismul nostru se reface si acumuleaza energie pentru ziua urmatoare, este important sa ne respectam orele de somn.. Astfel, vom face fata mai bine efectelor negative ale asteniei.

4. Miscarea
Fie ca mergem la sala, fie ca preferam o plimbare prin parc, in aer liber, miscarea este esentiala in aceasta perioada. Astfel, ne vom ajuta organismul sa se adapteze mai usor la schimbarile carora trebuie sa le faca fata. In plus, miscarea este o sursa de energie, de care avem atat de mare nevoie la inceput de primavara.

Daca vom tine cont de aceste sfaturi, ne vom bucura mai mult de ghiocei, de soare, de pomii infloriti…de primavara. Vom avea energie cat pentru un an intreg si multa pofta de viata. Vom fi optimisti si mereu cu zambetul pe buze. Vom invinge astenia si vom trai fericiti sentimentul unui nou inceput.

vineri, 19 martie 2010

Risipitorul de iluziiZi de zi,"plimbandu-ma prin viata" ,aflu ca nimic nu e nou sub soare,iar tot ceea ce exista,nu se pierde,nimic nu se castiga,transformandu-se doar dintr-o stare in alta.
Iesind din perimetrul celor doua postulate,axiome apartinand Eclesiastului si lui Lavoisier,ingrosam randul iluziilor.
Viata ,cu suisurile si coborasurile sale,risipeste iluziile,cu fiecare atingere,deschizand porti noi cunoasterii,mergand atat de departe ,incat intreaga lume se oglindeste in noi insine.
Inca din copilarie ,suntem angrenati intr-un proces de invatare ,de descoperire a lumii din jurul nostru,fara sa constientizam ca prin acest demers normal,generat ,uneori,numai de curiozitate,modelam asemenea olarului lutul fiintei noastre,oferind individului" haina "personalitatii.
Mai tarziu,constatam ca aceasta" haina" nu ni se potriveste,fapt pentru care recurgem la o schimbare.
Daca schimbarea este benefica sau nu,timpul va hotari,el judecand, impartial ,pe fiecare fiinta,emitand hotarari de necontestat,facand ca viata sa se indrepte spre caile Adevarului,scotand individul din ratacirea iluziilor.
Pentru mine o schimbare radicala,de bun augur,s-a petrecut exact in urma cu 11 ani.
Joi,19 martie 1999,ora 12.30,am exclamat ,in deplina cunostinta de cauza ca am castigat timp;in acel moment, afland ca a vazut lumina zilei singurul meu copil,Alex. Acea zi mi-a marcat existenta,incat am simtit ca in cugetul si sufletul meu "incolteste"o floare rara,o data cu fiecare clipa petrecuta alaturi de cel care a sters din durerea pricinuita de plecarea in lumea fara dor a mamei mele,restabilind un echilibru sufletesc ,mai ales cand am descoperit ca o parte din lumea pierduta odinioara a revenit in fata ochilor mei prin cel care,clipa de clipa,prin intrebarile si raspunsurile la acestea mi se pare demn de titlul de "Risipitorul de iluzii".
LA MULTI ANI,ALEX !

luni, 15 martie 2010

Marturisire


Azi,15 martie,este sarbatoarea maghiarilor de pretutindeni,ocazie cu care le doresc un sincer"La multi ani!"
Desi sunt roman,cu toate ca numele meu parca ar spune altceva,am foarte multi amici maghiari cu care convietuiesc intr-o armonie desavarsita.Niciodata ,limba nu a fost un element generator de disensiuni ,invatand ,zi de zi,o lectie de toleranta.
Poate nu ar fi firesc sa am un asemenea comportament civilizat ,mai ales daca ati fi fost martorul evolutiei numelui meu de la Macelaru la Meszaros, in 1867 ,de la Meszaros la Mesaros ,in 1945.
Istoria,falsa ori adevarata,nu trebuie sa alimenteze sovinismul .La fel,nationalismul unor partide nu trebuie sa se manifeste in sensul dezbinarii comunitatii.
Modelele europene de convietuire si chiar deviza Uniunii Europene,"Unitate in diversitate", ar trebui sa ne calauzeasca in toate demersurile noastre,indiferent de care parte a baricadei ne-am situa.
Nu cred ca in Romania se incalca drepturile minoritatilor nationale.Sunt martor ,in fiecare zi,ca acest lucru nu se intampla.
Ce este extrem de neplacut este ca intr-un stat national,unitar si independent,sa existe romani de nationalitate maghiara care sa nu cunoasca o iota din limba statului in care traiesc.Poate nu va vine sa credeti acest lucru,dar eu cunosc asemenea situatii,fapt pentru care eu,roman fiind,vorbesc cu acestia in maghiara,reamintindu-le ori de cate ori am ocazia ca ar fi bine sa invete si romana.
Refuz sa fac apel la istorie,desi am date verificate despre abuzurile savarsite de maghiari din secolul al IX-lea pana azi.Studiind cu mare atentie istoria secolului al XIX-lea,in special,am ajuns la concluzia ca trebuie sa punem accent pe ceea ce ne uneste,nu pe ceea ce ne dezbina.
In final,tin sa subliniez , ca ma opun categoric regionalizarii tarii,pe criterii etnice;problema invocata de reprezentantii politici ai minoritatii nationale maghiare din Romania,fiind una falsa.

duminică, 14 martie 2010

Speranta


Dupa ce,intr-un tarziu,mos Ene a tras perdeaua somnului peste ochii vlaguiti de vremuri vitrege,poftindu-ma in lumea tainica a lui Morfeu,mi-a vegheat visul cu gust de fericire,oferindu-mi ,cand am trecut pragul noptii,o senitatate cu aroma de nostalgie,tocmai buna pentru a asculta glasul amintirilor de neuitat,adunate intr-o corola de lumina a curgerii primaverii in rauri de soare,smarald,muguri si flori,pe un fundal de cantece vesele,apte sa inmoaie si cele mai impietrite inimi,daruindu-mi si mie o petala de speranta care sa-mi intregeasca bucuria unui nou inceput.
Desi la umbra amintirilor zambesc larg doar florile de dor,sub valul straveziu al nostalgiei,incoltesc intrebari si se plamadesc raspunsuri,strangand in tulpina romantioasei vieti seva iubirii ce exalta intr-un , tulburator de viu, parfum al sperantei.

Despre constiinta


Am fost la clinica Domnului pentru un control de rutina si am constatat ca sunt bolnav:

Cand Domnul mi-a masurat tensiunea, am remarcat ca tandretea mea era foarte scazuta.

Cand mi-a verificat temperatura, termometrul indica 40 de grade de anxietate.

Am facut si o electrocardiograma, iar diagnosticul a fost acela ca am nevoie de cateva transfuzii de iubire, deoarece arterele mele erau astupate de solitudine si amaraciune. Ele nu mai puteau iriga inima mea goala.

Am fost la ortoped deoarece nu mai puteam sa merg alaturi de fratele meu. Nu puteam sa ii acord o imbratisare fraterna, pentru ca imi facusem o fractura cand m-am impiedicat de gelozie.

Domnul mi-a mai descoperit o miopie datorita faptului ca nu puteam sa vad dincolo de aspectele negative ale aproapelui meu.
Cand i-am spus Domnului ca urechile mele au asurzit, El a constatat ca am neglijat sa ascult zilnic vocea sa. In marea sa milostivire, Domnul mi-a oferit o consultatie gratuita.

Astfel eu ma angajez, parasind aceasta clinica, sa nu iau decat remediile naturale pe care Domnul mi le-a prescris in acest moment de adevar cu mine: Cand ma ridic din pat sa beau un pahar de recunostinta; Inainte de a merge la munca sa iau o lingura de pace. La fiecare ora sa aplic o compresa de rabdare si sa inghit un vas de umilinta. Spre casa sa imi fac o injectie cu o buna doza de iubire. Si, inainte de a merge la culcare, sa iau doua capsule de constiinta impacata.


~autor necunoscut~

vineri, 12 martie 2010

ACAD.(DR.)ING.Traian Basescu


Ieri ,asemenea legendarului Arhimede,am exclamat “Evrika”,cand am descoperit Reteta “succesurilor” ,ca s-o citez pe distinsa fiica a ultimului academician roman.

Sper ca Pavel Corut ,cel care a scris “Arta succesului la romani”, sa adauge un capitol nou,in editia urmatoare a acestei ilustre carti,un capitol dedicat carierei de academician si daca nu se va grabi,distinsul scriitor,poate chiar sa fie nevoit sa scrie cateceva si despre savantii de renume mondial, de genul Bercea.

Candva,dupa anii ’90,am avut ocazia sa aflu lucruri foarte interesante despre autenticii savanti si academicieni romani.Pana ieri,am ramas cu impresia ca in spatele titlului de academician,se afla lucrari stiintifice inestimabile.Chiar cunosc un academician satmarean, pe d-l prof.dr.Virgil Enatescu,un reputat psihiatru, ce face parte dintre cele 500 genii ale secolului, o somitate a lumii medicale si culturale;fapt pentru care am un reper exceptional la care sa-i raportez pe vanatorii de titluri stiintifice.

Ieri,am descoperit ca pentru a ajunge academician,nu trebuie sa ai lucrari stiintifice,nu trebuie sa scrii carti,nu trebuie sa citesti prea mult,fiind suficient sa lecturezi in circa 5 ani “Levantul”lui Mircea Cartarescu .Nu trebuie nici sa te documentezi foarte mult,e suficient sa ai niste Servicii care sa te “documenteze” si pasul spre un titlul academic iti este la indemana.Daca speculezi si politic,ajungand “Cineva” in Administratia Publica Centrala sau Locala,pasii spre dezideratul de a te putea impauna cu un titlu ,iti sunt din ce in ce mai putin sovaielnici.

Cred ca nici in visele lui cele mai frumoase,Traian Basescu nu s-a vazut academician,insa o muza ,poate consoarta unui cocos, poate curata lui constiinta ,l-a determinat,cand era doar Primar General, sa ofere Academiei Romane un sediu somptuos,iar acum cand este “Mai-marele”tarii ,cand criza a oprit duduitul economiei,sa- i introduca si pe academicieni in circuitul bugetar;gesturi care nu puteau sa nu aiba un ecou favorabil in sanul elitei Academiei.

De acum inainte,distinsul academician nu va putea fi contestat ca nu intelege litera si spiritul Constitutiei, acest“titlu “acoperind toate lacunele sale ,de orice origine ar fi ele.

De azi,baile de multime ale presedintelui vor fi pigmentate de o inghesuiala de nedescris,fiecare roman- basescian dorind macar sa-l atinga pe" ilustrul academician".

Cred ca afectat de titlu academic al presedintelui este in primul rand “micul “Boc,care ii va fi foarte greu sa se conformeze noii titulaturi a parintelui sau politic;insa marele perdant este,din pacate,acea parte a poporului roman care mai crede in valoare.

Nu mi l-am inchipuit niciodata pe Traian Basescu alaturi de d-l acad.prof.dr.Virgil Enatescu in Aula Academiei Romane,insa ,pentru derapajele de la normalitate,de multe ori m-am gandit ca poate ar fi fost firesc ca ei sa se intalneasca.

joi, 11 martie 2010

Despre singuratate...
Singuri, ne sapam groapa,traind intr-un mod nesanatos.

Singuri, ne taiem craca de sub picioare,muncind pentru binele altora,care ,finalmente ,ne trateaza cu dispret.


Singuri ,prin noi insine,putem sa ne salvam,daca renuntam sa ne complacem in asteptarea ajutorului altuia,in afara Celui de la Dumnezeu.

Singuri,atat de singuri ramanem,daca uitam ca impreuna inseamna ,de fapt ,"doi in unu";nu “unu in doi"-eu si propria umbra.

Singuri cu gandurile otravite de singuratate,nu putem simti nici macar atingerea soarelui.

Singuri,fara iubire,urgia urii ne usuca inima.


Singuri, nu ramanem nicicand,daca speranta nu ne-a parasit.


Singuri cu gandul la mantuire ,gasim ca singuratatea nu exista.INITIATIVA

PROIECT DE REABILITARE AL SPATIILOR VERZI SI A ZONELOR ADIACENTE ACESTORA,CA URMARE A LUCRARILOR DE INLOCURE A MAGISTRALEI DE GAZ,IN CURSUL ANULUI TRECUT,DE PE STRADA CIBINULUI,CARTIER CARPATI II,MUN.SATU MARE,JUD. SATU MARE

(rezumat)

In baza Legii 24/2007 – de administrare a spatiilor verzi,solicitam executarea unor lucrari de prezervare a mediului,continand urmatoarele activitati:

-aport de material pamantos pe spatiile verzi deteriorate (transport si fertilizare organica);

-nivelare a terenului;

-plantari de covor vegetal(gazon);

-completarea florei cu arbusti,arbori,rezistenti la conditiile de mediu si microclimat specific urban;

-amplasarea de cosuri de gunoi;

-amplasarea de indicatoare de avertizare cu privire la protectia spatiilor verzi;

-refacerea zonelor pietonale din zona limitrofa a spatiilor verzi,afectate de lucrarile de modernizare a retelei de gaz;

-toaletarea arborilor si arbustilor;

-completarea structurilor verzi de gard viu cu puieti .

Finantarea lucrarilor de regenerare a spatiilor verzi se face in baza OUG 196/2005 si a Legii105/2006 privind fondul pentru mediu .

Sursa de finantare:Bugetul local.

P.S.Aceasta initiativa apartinand Organizatiilor de cartier “Carpati I “ si “CarpatiII”,are la baza Statutul PNL ,art.35,lit.a, si se poate inscrie in programul “Consilierul de pe strada ta”.

In numele celor care au contribuit la acest proiect,Ionel Mesaros –reprezentant zonal din partea PNL,va multumeste anticipat pentru promovarea proiectului!

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ  MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

SFÂRŞITUL NU-I AICI

Loading...

FOR YOU

Loading...

BECAUSE LOVE YOU

Loading...

THE WINNER TAKES IT ALL

Loading...

SEALED WITH A KISS

Loading...

WHITHOUT YOU

Loading...

GIVE ME PEACE ON EARTH

Loading...

NOTHING'S GONNA CHANGE MY LOVE FOR YOU

Loading...

STRANGERS IN THE NIGHT

Loading...

I WANT TO KNOW WHAT LOVE IS

Loading...

YOU ARE NOT ALONE

Loading...

HEAL THE WORLD

Loading...

UNIVERSO PER ME

Loading...

WITHOUT YOU

Loading...

VOYAGE,VOYAGE

Loading...

I SEE YOU

Loading...

LOVERS IN MADRID

Loading...

UNA PALOMA BLANCA

Loading...

I LIKE DREAMIN

Loading...

WHEN I NEED YOU

Loading...

BROKEN HEARTED GIRL

Loading...

HOW DO I LIVE

Loading...

EARTH SONG MUNICH 1999

Loading...

LIMBO ROCK

Loading...

FELICITA

Loading...

WHAT A WONDERFUL WORD

Loading...

A LITTLE BIT MORE

Loading...

AMAZING GRACE

Loading...

RICHARD CLAYDERMAN,

Loading...

FOREVERMORE

Loading...

IF I FORGET

Loading...

RIVERS OF BABYLON

Loading...

BLUE TOUCHES BLUE

Loading...

YOU ARE THE ONE THAT I WANT

Loading...

SEALED WITH A KISS

Loading...

CASABLANCA

Loading...

SUN OF JAMAICA

Loading...

HOT

Loading...

OH ! CAROL

Loading...

SEXI,SEXI LOVER

Loading...

SI CE DACĂ...

Loading...

PRIVIREA TA

Loading...

CUI ÎI PASĂ OARE DE VIATA MEA

Loading...

OCHII TĂI

Loading...

PAS ÎN DOI

Loading...

SOŢIA PRIETENULUI MEU

Loading...

MAI FRUMOASĂ

Loading...

PUTEREA DRAGOSTEI

Loading...

POVESTE DE CRACIUN

Loading...

Citate celebre,maxime,cugetări

Loading...

IMN PNL SATU MARE

Loading...

GUVERNAREA PINGUINULUI

Loading...

IMAGINI ŞOCANTE

Loading...

WHAT A FEELING

Loading...

Playing with Fire

Loading...

2010 DREAMS COME TRUE

Loading...

LAURA PAUSINI

Loading...

Primăvara

Primăvara

CELINE DION

Loading...

Vară

Vară

ANDREA BOCELLI

Loading...

Toamnă

Toamnă

LIVING NEXT DOOR TO ALICE

Loading...

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete