Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

marți, 4 ianuarie 2011

Invatamantul reformat -"fabrica "de chelneri si tinichigii auto


Preşedintele Traian Băsescu a semnat, astazi, 4.01.2011,la circa doua ore dupa primirea deciziei Curtii Constitutionale,decretul pentru promulgarea Legii Educaţiei Naţionale
La ora aceasta atat cei de la PDL cat si cei de la UDMR rasufla usurati.Primii pentru faptul ca  aceasta coalitie a rezistat, iar cei de la UDMR pentru faptul ca au obtinut ce au vrut.
Actuala lege este descriminatorie.As vrea sa dau doar cateva exemple cu privire la favorizarea elevilor maghiari in comparatie cu cei romani.
Astfel, la art.19 (1) se specifica faptul ca o unitate de invatamant are personalitate juridica daca are minimum 300 de elevi.Acest articol este valabil pentru elevii romani.Pentru ca pentru minoritati legea este alta.Astfel, la art. 45 (6) se specifica faptul ca pentru unitatile de invatamant cu predare in limba minoritatilor se acorda personalitate juridica indiferent de efectivul de elevi.
Mai mult decat atat, tot pentru minoritati la art.45 (7) se prevede ca daca elevii minoritari nu au posibilitatea de a invata in localitatea de domiciliu in limba materna primesc ori cazare si masa gratuite ori decontarea integrala a transportului.
Asta in timp ce pentru elevii romani de la sate, scoala ar trebui sa se termine dupa cel mult noua clase, acest lucru in eventualitatea fericita in care scoala din zona lor nu a fost inca desfiintata.
In mod corect prevederea privind decontarea transportului sau a mesei si a cazarii trebuia sa fie aplicata si elevilor de nationalitate romana.Se stie faptul ca tocmai elevii din mediul rural au probleme financiare din pricina carora cei mai multi dintre ei nu ajung sa mai urmeze si liceul.
Dupa promulgarea legii,presedintele a simtit nevoia sa faca cateva clarificari  pe marginea acestei legi ,in stilul sau caracteristic .
„Eu eram obligat să promulg legea din punct de vedere politic, nu doar contituţional. Legea e bazată pe Pactul Naţional pe Educaţie , semnată  de  sindicate , partide .  Primul  ei  semnatar  a  devenit  însă  unul  din   marii contestari, Mircea Geoană. E regretabil.!Nu ne  aflăm  la    final     de drum, ci   la începutul procesului      de modernizare a educaţiei. Pentru a argumenta câtă nevoie era de o reformă a sistemului de educaţie   voi      da câteva cifre: ultimul studiu PISA situează România pe locul 49 la lectură, pe locul 47 la matematică, fiind   cel mai prost situată în interiorul UE”, a precizat şeful statului.
„Sistemul de educaţie are în centrul lui elevii şi studenţii. Atrage în responsabilitate pentru calitatea lui   părinţii, profesorii, managerii, comunitatea locală. Sistemul se descentralizează. Noua lege stimulează  competiţia între şcoli şi universităţi. Este relevant faptul că noua lege pune în concurenţă unităţile şcolare prin    mecanismul că elevul optează pentru şcoala la care doreşte să meargă  , iar finanţarea urmăreşte    elevul .  Legea asigură o puternică implicare a familiei elevilor şi vor semna un contract educaţional cu unitatea de învăţământ în care sunt înscrise drepturilor şi obligaţiile reciproce”, a punctat acesta.
"Legea pune accent pe educaţie timpurie.  Va creşte calitatea resursei umane pentru că orice dascăl va fi obligat să aibă un masterat didactic pe o perioadă de doi ani".
"Universităţile vor fi clasate în trei tipuri: universităţi care vor avea ca obiect educaţie pur şi simplu, altele centrate pe educaţie şi cercetare, iar altele pe educaţie şi cercetare avansate. Prima clasificare se va face cu auditori internaţionali. Statul va finanţa excelenţa universitară."
"Nu va mai funcţiona criteriul vechimii pentru dobândirea de titluri. Sunt prea mulţi tineri care ocupă funcţii de preparatori în timp ce familii şi clanuri ocupă funcţii importante."
"Paradoxul este că multe din universităţile de stat au fost transformate în fabrici de diplome".
"Un alt obiectiv al legii este evitarea politizării funcţiei de rector. Se incriminează plagiatul. Nu mai sunt permise micile familiuţe, cu soţi, soţii, fini".
"Critica cea mai lipsită de onestitate vine din zona discursului naţionalist. Le-aş aminti celor care se tem de studii în limba minorităţilor că în 1918, la Alba Iulia, una din teze era următoarea fiecare popor se va judeca, administra şi educa în limba proprie. Nu văd de ce astăzi am fi mai puţin înţelepţi decât în 1918, într-o ţară membră UE."
"În învăţământul universitar s-au format baroni ai sistemului, iar vehemenţa lor pleacă din teama că îşi vor pierde privilegiile obţinute graţie legii Marga."
"Fac un apel la Guvern ca în procesul de implementare al legii, e un proces care va dura 4-5 ani, mi-aş dori ca acest proces să fie condus fără culoare politică şi să răspundă nevoilor legii."


Ce prevede Legea educaţiei:
  • Învăţământul devine obligatoriu de la 6 ani începând cu anul şcolar 2012-2013;
  • Clasa a IX-a trece la gimnaziu, începând cu cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012;
  • Învăţământul obligatoriu este de zece clase şi cuprinde ciclurile primar şi gimnazial;
  • Studiile liceale vor deveni obligatorii până în 2020 cel târziu;
  • Se trece la modelul de finanţare / elev a tuturor costurilor salarile, cele cu utilităţile, apă, manuale etc.
  • Noua lege introduce un curriculum bazat pe competenţe, dar şi examene transdisciplinare;
  • Se schimbă modul de conducere a universităţilor, prin implicarea factorilor externi în alegerea conducerii instituţiei, dar şi procedurile de obţinere a titlurilor universitare de profesor şi profesor conducător de doctorat, pentru a a permite o mai mare deschidere a sistemului către tineri;
  • Admiterea la liceu se va desfăşura potrivit prevederilor legii începând cu generaţia de elevi care intră în clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012;
  • Examenul de bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile legii începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şcolar 2012 -2013 şi cuprinde mai multe probe de evaluare a competenţelor
  • Prima evaluare care va fi înscrisă în protofoliul educaţional are loc la finalul clasei pregătitoare. Urmează o altă evaluare la finalul clasei a II-a şi la terminarea clasei a IV-a;
  • Următoarele evaluări vor fi la finalul clasei a VI-a şi apoi la finalul clasei a IX-a.
Legea Educatiei Nationale ,promulgata astazi , garanteaza ca peste cativa ani Romania nu va duce lipsa de  chelneri  si tinichigii auto,bulvesand iremediabil invatamantul romanesc .Sunt convins ca in  acest format  al legii,"EBA",fiica mai mica a presedintelui, ajunsa "pe merit" numai parlamentar european,va putea prelua stefeta de rector de la Ecaterina Andronescu sau de la Andrei Marga,oameni indezirabili lui Basescu;iar, insusi Zeus,dupa incheierea mandatului de presedinte, va putea preda  orice  si oriunde ,in sistemul de invatamant "reformat" de domnia sa, chiar si "Levantul " de Mircea Cartarescu,indiferent daca l-a lecturat in intregime ,ori numai partial.

2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Da, o noua babilonie si nu stiu cat si cui o sa ajute.

Ionel Mesaroş spunea...

@elena marin-alexe
Numai dusmanilor tarii.

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete