Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

miercuri, 26 ianuarie 2011

Candva ,pe 26 ianuarie...



In urma cu peste doua decenii,pe 26 ianuarie, era celebrata nasterea ,"celui mai iubit fiu al poporului,tovarasului Nicolae Ceausescu".
Nicolae Ceausescu s-a nascut in satul Scornicesti, judetul Olt, la 26 ianuarie 1918, intr-o familie de tarani. La varsta de 11 ani, dupa absolvirea scolii primare, Ceausescu pleaca la Bucuresti, unde se angajeaza ca ucenic cizmar.
In 1932 devine membru al Partidului Comunist din Romania, formatiune politica aflata in ilegalitate la acea vreme. In 1933 este arestat pentru prima oara, pentru agitatie comunista in timpul unei greve. In 1934 urmeaza inca trei arestari – pentru colectare de semnaturi in sprijinul eliberarii unor muncitori feroviari acuzati de activitate comunista si pentru alte actiuni similare. In urma acestor arestari, este etichetat de autoritatile vremii drept „agitator comunist periculos”, precum si „distribuitor activ de material de propaganda comunista si antifascista”.
Dupa eliberarea din detentie, Ceausescu dispare pentru o vreme in „subteran”, dar in 1936 este din nou arestat, de data aceasta fiind condamnat la doi ani de inchisoare si incarcerat la Inchisoarea Doftana.
In 1939, o intalneste pe Elena Petrescu, cu care se casatoreste in 1945 – aceasta va avea o influenta crescanda asupra carierei sale politice pe parcursul urmatoarelor cateva decenii si va fi executata alaturi de el in 1989.
In urma loviturii de stat si a abdicarii fortate a Regelui Mihai din Decembrie 1947, dupa preluarea puterii de catre comunisti, Ceausescu devine ministru al agriculturii, iar mai apoi ministru-adjunct al fortelor armate in regimul lui Gheorghiu-Dej. In functia de ministru al agriculturii a activat direct la cooperativizarea fortata a agriculturii, a ordonat reprimarea sau arestarea taranilor care se impotriveau cooperativizarii.
In 1952, devine membru al Comitetului Central al Partidul Muncitoresc Roman , la doar cateva luni dupa eliminarea "factiunii moscovite" ,condusa de Ana Pauker,din conducerea partidului.
In 1954, Ceausescu devine membru plin al Biroului Politic al PMR, iar ulterior ajunge sa ocupe pozitia numarul doi in ierarhia PMR.
La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, in martie 1965, Ceausescu preia functia de secretar general al Partidului Muncitoresc Roman.
Una dintre primele actiuni ale lui Ceausescu, dupa ce a  ajuns la putere, a fost schimbarea numelui   Partidului Muncitoresc Roman in Partidul Comunist Roman.
In 1967, Ceausescu devine presedintele Consiliului de Stat, consolidandu-si astfel pozitia. La inceputul carierei sale ca sef al statului, Ceausescu s-a bucurat de o oarecare popularitate, adoptand un curs politic ,aparent, independent fata de Uniunea Sovietica.
In 1974, Ceausescu isi asuma titlul de Presedinte al Republicii Socialiste Romania. Prin politica sa externa, condusa cu abilitate, dadea impresia ca incearca sa se elibereze de dominatia sovietica, atragand simpatia si aprecierile unor mari lideri politici ca Charles de Gaulle si Richard Nixon.
  Incepand cu anii ’70, Ceausescu devine obiectul unui cult al personalitatii tot mai desantat, nemaiintalnit in Europa de la moartea lui Stalin. In acest context, poetii proletcultisti joaca un rol important. 
 La 25 decembrie 1989, soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost judecaţi , condamnaţi la moarte şi executaţi la câteva minute după pronunţarea sentinţei.
Din pacate,astazi ,la 22 de ani  de la moartea dictatorului,tot mai multi romani regreta disparitia acestuia .Mulţi românii consideră că o duc mai prost ca pe vremea lui Ceauşescu şi cred că ar fi trăit mai bine dacă regimul comunist nu ar fi căzut.
Inchei acest articol ,impartasind viziunea unui liberal celebru care a suferit enorm din cauza regimului Ceausescu,Petre Tutea:
"Ceausescu n-avea masca de cezar,ci masca de golan fioros.Nu mi-am inchipuit ca un golan analfabet poate sa aiba o asemenea pofta de luxurie.Vila lui de la Neptun...totul e de aur acolo.D-aia s-a numit "epoca de aur"...."Asa-zisul triumf al proletariatului,care a sfarsit ca un triumf al lui Ceausescu,a fost triumful lui Golanescu si o trecere in intuneric.Asta a fost revolutia proletara.Ce s-a petrecut in decembrie'89 n-a fost o revolutie ,ci o restauratie:geniul politic al poporului roman a atestat reasezarea in ordinea naturala.Asta s-a intamplat atunci:o restauratio magna.Fara sa ignor jertfele de la Timisoara,ma opresc la manifestatia din fata Comitetului Central,cand multimea a huiduit tiranul.Atunci ,s-a intamplat un fenomen fundamental : reintrarea in ordinea naturala a poporului roman.Cand multimea ii refuza tiranului increderea,asta calca in gol.Asa a calcat Ceausescu-in gol".
Fara sa fortez nota,mi se pare ca finalul acestei  descrieri  se potriveste  si altui presedinte roman!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete