Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

miercuri, 7 octombrie 2009

Intre reformare si demolare...

A face ordine in sistemul de pensii este o chestiune obligatorie.
Guvernul Boc, ce se doreste reformatorul Romaniei, pare tot mai limpede demolatorul Statului de drept ,incalcand principiile separatiei puterilor in stat ,cat si principiile fundamentale de Drept civil si cele de Drept constitutional.
Nu stiu ce fel de profesor de Drept constitutional a fost d-l premier,insa se invedereaza ca ori este incompetent,sau este rauvoitor, altfel nu pot explica derapajele sale in materie de legislatie.
Principiile care stau la baza noii legi sunt sanatoase,insa ceea ce lasa de dorit este continutul unor articole prin care se incalca principiul dreptului castigat.De pilda, la art.175,alin.1 este stipulat recalcularea pensiilor integrate in sistemul public(pensile militare ,de exemplu),dupa principiul contributivitatii,cu toate ca la calcularea initiala, in formula de calcul erau pe langa vechime(contributivitate) alte elemente cum ar fi :punctajul decoratiilor la 15 ani vechime,la 20 de ani vechime,la 25 de ani vechime;precum si vechimea asimilata rezultata din categoriei de munca speciala sau deosebita etc..Pentru pensionarea anticipata erau puncte de penalizare de 0,50 % pentru fiecare luna pana la implinirea a 55 de ani.
Dupa noua lege, asumata de Guvern pe 6 octombrie 2009,la pensionarea anticipata sunt prevazute penalitati de 0,75 % si neconsiderarea stagiului asimilat perioadei de contributivitate ,fapt ce conduce ,prin recalculare,la o diminuare drastica a pensiei si , implicit ,la un abuz legislativ,prin incalcarea principiului dreptului castigat .
Incalcarea principiilor de Drept civil , ne indreptateste, prin intermediul organizatiilor de pensionari , a Avocatului Poporului,cat si prin partidele care respecta Statul de drept sa depunem o contestatie a legii la Curtea Constitutionala.
Guvernul Boc a incalcat legea si prin asumarea acesteia , inainte de a obtine avizul de la CSM.
Aceasta lege creeaza si alte inechitati pentru toate categoriile de pensionari,ca de exemplu cresterea pensiei nu dupa valoarea salariului mediu brut pe economie,ci dupa nivelulul inflatiei,marind mai mult decalajul dintre salarii si pensii.Abuzuri sunt si in cazul persoanelor ce isi desfasoara activitatea in conditii deosebite(mineri,metalurgisti)la care varsta de pensionare se ridica astfel incat sa nu beneficieze prea mult de pensie; o situatie asemanatoare profilandu-se pentru viitorii pensionari,mergand atat de departe ,incat sa se ajunga la varsta de pensionare de la 65 de ani pana la 70 de ani ;cand speranta de viata in Romania este in jurul varstei de 70 de an ,iar locuri de munca pentru tinerii cu studii superioare nu prea exista.
Ceea ce a facut Guvernul seamana discordie intre categoriile de pensionari ,fara ca pensionarii Sistemului public de pensii sa stie ca este doar un singur pensionar cu pensie de 350 000 000 de lei vechi si cativa cu pensii” nesimtite”,cum ii place sa spuna premierului Boc; 90% dintre pensionarii militari ,de exemplu ,avand pensii cuprinse intre 1000 si 1800 lei.
Dupa cele intamplate lunile acestea ,cred ca la Ministerul Muncii sunt angajati doar sociologi,lipsind cu desavarsire juristii competenti.
Sper ca romanii sa-si doreasca, macar dupa alegeri ,revenirea la normalitate,la liniste sociala si la intronarea legii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete