Traian Băsescu l-a numit luni seara pentru funcţia de premier, după demisia de dimineaţă a guvernului Emil Boc, pe Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Infornaţii Externe (SIE) din noiembrie 2007, când a fost numit în funcţie tot de actualul şef al statului. După discursul preşedintelui, noul premier desemnat a declarat în direct că “toată viaţa a fost un om de dreapta”, deşi evenimentele din 1989 l-au prins în fruntea organizaţiei studenţilor comunişti.Mihai Răzvan Ungureanu, agent al Israelului în România?
Acesta nu este însă un personaj lipsit de controverse, în toamna anului 2009 el fiind acuzat de fostul purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), anume că ar fi agent al unei puteri străine. “Dacă Comisia parlamentară de control a SRI sau SIE vrea să mă asculte, aş putea spune lucruri interesante”, declara la vremea respectivă locotenent-colonelul Ulieru, cel care a avut cel mai lung mandat de purtător de cuvânt al SRI după revoluţie.
El a mai dezvăluit că acelaşi Mihai Răzvan Ungureanu a făcut intervenții pentru ca un avocat, exponent al unui grup israelian de lobby, să aibă acces de trei ori la Omar Hayssam, sirianul acuzat de terorism şi organizarea răpirii jurnaliştilor români în Irak, pe vremea când era încarcerat în Românina, fără ca procurorul de caz să îi dea aprobare, lucru care, în opinia lui Ulieru, nu face decat să confirme apartenenţa lui Ungureanu la un serviciu străin.
Fostul purtător de cuvânt al SRI a mai declarat, fiind invitat la Realitatea Tv, că şeful SIE “a avut o ascensiune fulminantă pentru condiţia lui de tânăr istoric anonim de la Iaşi“. “A fost adus de Pleşu secretar de stat în Ministerul de externe, a rămas secretar de stat şi în guvernul Năstase, apoi a fost numit ministru de externe de către liberalul Călin Popescu Tăriceanu, recuzat de acesta pentru că nu i-a dat nişte documente, şi după ce a fost recuzat de premier, preşedintele l-a numit şeful SIE. Eu, când am auzit numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE, am avut o tresărire. Am spus oare preşedintele chiar nu ştie cine e omul ăsta, sau SRI nu l-a informat?”, a spus în 2009 fostul aghiotant al lui Virgil Măgureanu.
El a adăugat că “înainte de a fi secretar de stat, Mihai Răzvan Ungureanu a avut, ca istoric la Iaşi, o poveste, un scandal care l-a scos din anonimat. El a făcut o conferintă de presă în care a denunţat faptul că un ofiţer de la secţia judeţeană al SRI a încercat să îl racoleze. Şi ca urmare a acestei conferinţe de presă s-a constituit o celulă de criză în careul SRI, care a hotărat să îl demită pe ofiţerul respectiv, iar purtătorul de cuvânt din vremea aia, Nicolae Ulieru, să dea un comunicat care să condamne practicile nelegale ale acelui ofiţer. Relevanţa e următoarea, că acel ofiter nu a fost un ageamiu. El a încercat recrutarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pe nişte motive foarte întemeiate. Iar sacrificarea acelui ofiţer a fost făcut la dorinţa expresă a unui serviciu străin şi stat străin”.
Traseul de la comunism la sionism
Mihai Razvan Ungureanu, în vârstă de 43 de ani şi care se trage dintr-o familie de evrei intelectuali din Iaşi, a fost membru supleant al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist înainte de 1989. A absolvit Facultatea de istorie-filosofie a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în 1992. Imediat s-a înscris pentru masterat la Oxford, la Centrul de studii evreieşti şi de ebraică (Centre for Jewish and Hebrew Studies). După ce a absolvit aceste cursuri în 1993, anul următor s-a înscris la doctorat tot la Facultatea de istorie a Universității din Iaşi. Printre distincţiile obţinute de-a lungul timpului, Ungureanu se poate mândri cu două premii “Felix Posen”, acordate din partea Universităţii Ebraice din Ierusalim, Israel.
Acesta a mai fost o perioadă membru al conducerii Fundaţiei Soros în România. Deasemenea, acesta a fost întotdeauna un apropiat al statului evreu, în timpul unei vizite în Israel, în calitatea de ministru de externe, a fost întâmpinat cu cuvintele “Bine ai venit, prietene!” de omologul său din acea vreme, Silvan Shalom. Acesta a avut numai cuvinte de laudă la adresa românului, “un expert în iudaism şi un prieten al Israelului“. Sursa: FrontPress.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu