Am avut, cum ştiţi, o reuniune a Biroului Politic Central al Partidului Naţional Liberal pentru a discuta situaţia politică și evenimentele acestei zile pentru că, nu-i așa, România are un nou guvern.
Partidul Naţional Liberal a iniţiat, împreună cu partenerii săi, acum un an și vreo trei zile, constituirea Uniunii Social Liberale. Este un proiect pe care Partidul Național Liberal l-a inițiat și îl dezvoltă cu toată buna-credință și cu toată convingerea că el este un proiect necesar societăţii româneşti, un proiect necesar vieții politice românești şi un proiect câştigător.
Astăzi, mai mult ca oricând, cred că vedem cu toţii de ce este nevoie și câtă nevoie este de Uniunea Social Liberală, de unitatea ei, de fermitatea ei şi de dedicaţia pe care, în raport cu interesele şi aspiraţiile celor pe care vrea să-i reprezinte, trebuie s-o dovedească.
Uniunea Social Liberală s-a format pentru a lupta împotriva regimului Băsescu şi pentru a înlătura, pe cale democratică, regimul Băsescu, pentru că regimul Băsescu, cu toate guvernele sale – numeroasele guverne Boc, şi, în convingerea noastră, guvernul Ungureanu, reprezintă incompetenţă, corupție, tendințe autoritare, lipsă de dialog, inadecvare la toate marile probleme cu care societatea românească și România trebuie să facă faţă, trebuie să răspundă.
Partidul Național Liberal a spus clar, așa cum a spus și Uniunea Social Liberală, că Guvernul învestit astăzi este, în fond, ilegitim, este nereprezentativ şi că nu reprezintă o soluţie la marile probleme ale României, cum spuneam, și la protestele care au loc de o bună bucată de vreme, la vedere, în societate românească. Este un guvern nereprezentativ nu doar pentru că opoziţia nu s-a prezentat sub nicio formă la învestirea sa. Este un guvern mai puțin reprezentativ chiar decât guvernul Boc la învestire din cauză că, în fond, cine a dat astăzi voturile pentru ca acest guvern, în legătură cu care n-a existat niciun dialog real, nici cu opoziția, nici cu strada, nici cu societatea civilă, să fie învestit. Grupurile sau reprezentanţii grupurilor minorităților naționale care, cu tot respectul, nu reprezintă mai mult de 1% din populația României. Eternul UDMR care reprezintă, ştiţi bine cât, în jur de 6% din populație și din electoratul României. Un UNPR care nu reprezintă pe nimeni în acest Parlament. Nu a fost votat de nimeni, vreodată. Un Partid Democrat Liberal care, conform celor mai optimiste sondaje, nu depăşeşte 15%. Un guvern care a trecut cu patru sau cinci voturi, între care trei ale unor oameni condamnați penal, definitiv. Îi cunoașteți, n-are rost să-i mai amintesc. Un guvern care nu reprezintă altceva, indiferent cine l-ar fi condus și indiferent cine-l compune, decât încă o lucrătură, încă o făcătură a regimului Traian Băsescu, pentru a încerca să evite momentul de confruntare cu ampla nemulțumire populară, pentru a încerca să evite sau măcar să amâne verdictul democratic la care cetăţenii României au dreptul.
Iată de ce parlamentarii Partidului Național Liberal nu au participat la lucrările comisiilor de audiere a candidaților de miniștri, la şedinţa dedicată învestirii Guvernului, astăzi, în plen. Pentru noi, nicio speranţă şi nicio formă de colaborare cu acest guvern nu poate fi posibilă din cauza lipsei sale de legitimitate.
Rămânem ferm convinși că alegerile anticipate ar fi reprezentat şi ar reprezenta, în continuare, singura soluţie sănătoasă, durabilă și democratică pentru criza politică a României. Sigur că astăzi această majoritate, nereprezentativă cum am descris-o, mobilizată cu toate forţele tereste, aeriene și navale pe care partidul-stat, același, le-a avut la dispoziție, a învestit-o astăzi, sigur că guvernul acesta poate să asume la nivel declarativ, ca și guvernul Boc, ca și președintele Băsescu în repetate rânduri, cele mai frumoase intenţii.
Nu cred că ne permitem luxul de a fi naivi. Nu cred că ne permitem, atâta vreme cât dorim să reprezentăm milioanele de oameni hăituiți, chinuiți, batjocoriți, sărăciţi, nedreptăţiţi, umiliţi ai României, nu cred că ne permitem luxul să fim naivi sau să facem pe naivii.
România şi guvernarea României n-au nevoie de declarații frumoase, pe care toți le putem face și pe care toți le-au făcut. România și guvernarea României au nevoie de o prezentare în faţa alegătorilor. Au nevoie de un nou început, care nu poate fi astăzi, cu votul a trei condamnaţi şi cu o majoritate numărată pe calculatoarele performante ale știm noi cui. România are nevoie de o putere politică validată, legitimată, îndrituită să scoată ţara din criză de către singura sursă legitimă a puterii în democrație, și anume electoratul, poporul, cetăţenii, putem să spunem cum vrem, dar ştim foarte bine cu toţii despre cine este vorba.
Uniunea Social Liberală are obligația și misiunea de a reprezenta aceşti oameni care nu pot fi păcăliţi cu soluția de astăzi, care nu pot vedea în domnii foști consilieri, secretari, secretari de stat ai vechilor miniștri un guvern nou, care nu pot vedea în premierul actual intelectualul, şeful de serviciu secret, fostul ministru de Externe, ci omul pe care Traian Băsescu îl foloseşte din nou pentru a câştiga timp, pentru a menține exact aceeași coaliție la putere, exact aceiași oameni, exacte aceleași contracte, exact aceleaşi dosare, exact aceleaşi interese.
Sigur că ne putem imagina sau uneori chiar juca de-a cum ar fi dacă lucrurile ar fi altfel. Ne putem juca de-a cum am vorbi noi dacă am fi în Parlamentul Angliei. Cum am vorbi noi dacă am fi într-un Parlament al României în care nu ne-am confrunta cu Traian Băsescu și cu oamenii lui, ci cu niște adversari politici la fel de legitimi, la fel de onești, la fel de respectuoşi faţă de regulile jocului democratic şi faţă de exigenţele minime ale unei vieți democratice. Nu suntem în această situație și oricât de bune intenții ar putea să fie în spatele unor astfel de exerciții retorice, nu credem că de ele este nevoie acum.
Acum este nevoie de unitatea tuturor celor care nu sunt în solda lui Traian Băsescu. Nu sunt în solda instituțiilor care îl țin la putere pe Traian Băsescu. Nu sunt în serviciul altcuiva decât al alegătorilor României, în numele cărora a venit în Parlament și în numele cărora va dori să mai intre o dată în Parlament, să obțină majoritate legitimă și să guverneze această țară.
Partidul Național Liberal este hotărât, cu responsabilitate, cu fermitate, fără jumătăți de măsură, fără ezitări, să îşi facă datoria. Avem toată încrederea că partenerii noştri de alianţă, partenerii din Uniunea Social Liberală, gândesc la fel, simt la fel, sunt hotărâți să facă la fel.
Apelul meu, în numele tuturor colegilor din conducerea Partidului Național Liberal, către toți membrii partidului nostru, către toți simpatizanții noștri, către partenerii noștri de alianță, în care avem în continuare deplină încredere şi faţă de care ne comportăm cu maximă onestitate, este acesta: de a nu uita nicio secundă cu cine ne batem, pentru cine ne batem și cu ce mijloace ne batem.
Ne batem împotriva regimului Băsescu, indiferent câte guverne la mâna a doua, a treia, pretins nou-nouţe, ar mai face. Ne batem pentru oamenii care vor un alt mod de a fi guvernată România şi alţi oameni care să guverneze România și ne batem cu mijloacele democratice, mijloace care includ și mijloacele diplomatice, dar nu se reduc niciodată la acestea.
Dacă sunt întrebări, vă rog să le puneți și eu voi încerca să vă răspund”
Întrebări mass-media
Jurnalist: Discursul de astăzi, din Parlament, al lui Victor Ponta a încălcat cu ceva principiile USL sau a deranjat liberalii cu ceva?
Crin Antonescu: Noi am convenit că nu participăm la învestirea acestui guvern, care este un guvern al lor, dintre ei, pentru ei, mă refer la pedeliști acum, parafrazând un vechi slogan electoral al altora. Ei și-au făcut un guvern în țarcul aceleiași majorități cu oameni car e nici nu au ieșit din clădirea ministerelor, știm foarte bine, nu mai reiau cine sunt oamenii respectivi, care e simbolistica acestei puteri, ca atace nu am participat la această învestire.
Noi, liberalii, am hotărât să nu participăm deloc, pentru că așa cum au discutat, așa cum au construit acest guvern, adică singuri, fără opoziție, fără societatea civilă, fără societate civilă, fără vreun dialog cu protestatarii, care totuși nici nu sunt atât de mulți –până la urmă poți vorbi cu toți dacă îți pui ambiția, așa cum aduci deputați din țară cu avioane, cu căruțe motorizate, cu motociclete, păi așa poți să îi strângi și pe oamenii ăia într-o sală până la urmă, le dai un ceai și vorbești cu ei. Deci așa cum au construit guvernul așa să-l și învestească, exact ca la Marea Adunare Naţională pe vremuri, în unanimități, în discurs de început și de sfârșit al primului-ministru, ei vorbesc, ei aud.
Colegii din PSD şi din PC au fost de acord, împreună am luat această decizie, domnul Victor Ponta a considerat – şi este dreptul domniei sale, e un procedeu cât se poate de corect, de democratic, că ar fi mai bine să mergem totuși noi președinții partidelor şi să spunem acest punct de vedere în Parlament. Opinia noastră, a liberalilor, a fost alta. Pentru că totuși opțiunea domnului Ponta sau a PSD-ului ni s-a părut la fel de legitimă, dacă tot domnul Ponta era hotărât să meargă, l-am rugat să vorbească având în vedere că era limpede poziția noastră politică, în numele Uniunii Social Liberale.
N-am vorbit nici despre 15 condiţii, nici despre 5 condiții, nici despre o condiție și jumătate. Nu ne potrivim, dacă vreți, stilistic, cu suflul nou al discursului domniei sale prin care îi ia de noi sau îi ia de buni pe membrii Cabinetului Ungureanu, dar am văzut că însuşi domnul Ponta a făcut nişte precizări ulterioare și cred că fondul poziției noastre politice rămâne comun. N-am niciun fel de îndoială că Partidul Social Democrat, ca și Partidul Conservator sunt pe aceeaşi poziţie de fond acum, și vor fi și pe viitor, ca şi noi, Partidul Național Liberal.
Jurnalist: Până la urmă, invitaţia la dialog din partea premierului o veţi accepta, ca şi USL?
Crin Antonescu: Eu cred că n-are nici un rost să mai vorbim în țara lui Băsescu despre vorbe frumoase, invitații la dialog în general, invitații platonice – știe premierul ce vreau să spun, nu fac sens în politică. În politică ai sau nu ai un dialog cu cineva.
Cu prilejul consultărilor pe care președintele l-a avut 15 minute, 15 secunde, cât l-a avut cu noi, nu a spus o secundă nici numele celui pe care dorește să îl desemneze să formeze un cabinet, nici vreun element din programul acestui cabinet, mă rog, convențiile democrației, nimic. După ce a fost desemnat premierul actual, domnul Ungureanu, nu a dorit să aibă nicio discuție cu altcineva decât PDL, UDMR, UNPR, minorităţi şi penali. Cu noi nu a dorit un dialog. Este dreptul domniei sale, nu îl obliga vreo lege, dar despre ce dialog vorbim.
În politică există dialog concret atunci când există. Discursuri despre dialog pot fi frumoase, pot fi chiar convingătoare, dar relevanță în ordine practică, pragmatică în politică nu au. Avem un discurs despre dialog, avem chiar două astăzi, dar nu avem un demers concret de dialog.
Jurnalist: Ieri, zece miniştri la audieri nu au primit rapoarte, ci așa-zise recomandări. Noi nu avem în Regulamentul Parlamentului aceste ”recomandări”. Spuneți-mi dacă, pe linie de USL, veți încerca un contraatac juridic la această procedură?
Crin Antonescu: Cred că s-au și inițiat în sensul acesta demersuri. Oricum noi discutaserăm încă de ieri, pentru că în fond între lectura noastră și, din câte înțeleg, a dumneavoastră a Regulamentului și lectura pe care astăzi Vasile Blaga a dat-o de pe scaunul său înalt, cred că până la urmă doar Curtea Constituțională ne poate lămuri. Din punctul nostru de vedere nu e în ordine nici din punct de vedere regulamentar ce s-a întâmplat.
Dincolo însă de litera legii, care vom vedea cum va fi interpretată, rămâne fondul problemei, adică acest guvern este, dacă nu mă înșeală memoria, primul Guvern al României învestit în felul acesta, nu de Parlament în întregul său, la nivelul comisiilor sau la nivelul plenului, ci de un grup de oameni cu calitatea de parlamentari, care întâmplător, aritmetic, satisfăceau condiţia de învestire, ceea ce e cu totul altceva decât Parlament, în înțelesul său de organism sănătos care are două părți: putere și opoziție.
Jurnalist: Este adevărat că înainte de această întâlnire a conducerii centrale a PNL, aţi avut o întâlnire cu Victor Ponta şi Daniel Constantin la Grivco?
Crin Antonescu: Eu am schimbat câteva vorbe destul de repede, pentru că aveam acolo oricum o întâlnire cu domnul președinte Daniel Constantin, prevăzută dinainte și cu alt subiect. Am trecut pe acolo, practic, pentru a amâna întâlnirea respectivă. A venit și domnul Ponta și am schimbat practic câteva cuvinte, dar foarte, foarte scurt. Nu pot spune că a fost o discuție.
Jurnalist: Puteţi să ne spuneţi dacă a participat şi Dan Voiculescu la această întâlnire și despre ce ați discutat și cu domnul Ponta?
Crin Antonescu: Da. Noi aveam oricum pentru astăzi și nu e timpul trecut, aveam pentru astăzi – dacă nu o să mai apucăm astăzi, probabil mâine, de început niște discuții, pentru că avem foarte multă treabă de natură organizatorică în USL, în privința stabilirii candidaților pentru alegerile locale, în privința stabilirii sau mai bine-zis a armonizării, conjugării unor programe de guvernare, o sumedenie de alte privințe de natură practică și ăsta era subiectul întâlnirii care ar fi trebuit să aibă loc și care va avea loc, dacă nu azi, mâine, în zilele următoare. Avem foarte mult de lucru pentru că totuşi suntem în an electoral și calendarul, oricât de greu i-ar veni să creadă și domnului Băsescu, și altora, chiar și unor colegi de-ai dumneavoastră, timpul trece.
Jurnalist: Aveţi ceva să-i reproșaţi domnului Victor Ponta în urma discursului de astăzi din Parlament?
Crin Antonescu: Noi nu ne bazăm relația, activitatea, nici în Partidul Național Liberal, nici în USL, pe reproșuri. Pentru noi este importantă încrederea. Pot să fie nuanțe, pot să fie explicații. Cum am văzut, repet, domnul Ponta a dat și niște explicații, important este să mergem pe direcția pe care ne-am angajat să mergem, să nu ne rătăcim. Deci nu e vorba aici de reproșuri pentru că noi suntem aliaţi, umăr la umăr, într-un război, și într-un război nu sunt întotdeauna situații confortabile. Dar într-un război cu aliatul tău ești camarad și ”à la guerre comme à la guerre”. Nu avem timp, adică, de reproșuri.
Jurnalist: V-aţi simţit reprezentat de discursul din Parlament al lui Victor Ponta?
Crin Antonescu: Nu. Nu, dar trebuie să fiu cinstit și să spun că ăsta nu-i deloc un motiv de tensiuni în USL. Poate că au fost momente când domnul Victor Ponta sau altcineva nu s-a simțit reprezentat de un discurs al meu. Sunt, până la urmă, personalități diverse, nu numai partide diferite. S-ar putea ca nici – n-am constatat, dar s-ar putea ca nici pe alți liberali să nu-i fi reprezentat. S-ar putea ca pe unii liberali să-i fi reprezentat, ca pe unii din PSD să nu-i fi reprezentat. Nu are importanță. Importantă este, repet, strategia și acțiunea, direcția acțiunii politice și în sensul acesta cred, mai mult ca oricând, că USL-ul are nevoie de unitate, că singura șansă, dacă ea există, a acestei puteri, oricât coafate, nu e decât una, și anume ruperea USL și de aceea acest lucru nu se va întâmpla atâta vreme cât sunt absolut convins că în Uniunea Social Liberală, în toate partidele ei, la București și în toată țara sunt oameni onești și inteligenți.
Jurnalist: Ce se întâmplă dacă veți contesta noul guvern la Curtea Constituțională, vor rămâne foștii miniștri dacă veți câștiga?
Crin Antonescu: Sincer, nu știu să vă spun în tot hățișul ăsta juridic. Pentru mine mai important este aspectul de fond. Până la urmă, noi avem, odată cu inventarea, construirea și învestirea guvernului Ungureanu, și acum, repet, nu mă refer la persoana primului-ministru, mă refer la toată făcătura, la tot guvernul, avem, în opinia noastră, nu un pas către deblocarea situației, către detensionarea tensiunilor majore acumulate în societatea românească, nu doar pe scena politică, către dialogul despre care vorbim, care mai de care mai diplomat – nu eu, avem cine. Eu cred că, prin această manevră, dimpotrivă, puterea, majoritatea ei așa cum e, a făcut un pas înapoi, a fugit cu un pas de societate, de proteste, de marile probleme pe care, în fond, acești oameni le ridică.
Sigur, dacă începând de mâine aș vedea și ar vedea toți oamenii nemulțumiți din țara asta că ceva esențial se schimbă, nimeni nu ar spune că nu e bine. Numai că suntem nu în domeniul ficțiunii, nu în domeniul miracolului religios, ci în domeniul politicii, în regatul posibilului și aici datoria noastră este să vorbim pragmatic în regimul posibilului. Pentru că așa, sigur, s-ar putea, știți ce s-a întâmplat cu Saul din Tars, care a devenit Apostolul Pavel. S-ar putea ca mâine să se coboare un duh și Traian Băsescu să devină un fel de Havel. Ar putea să-mi pară mie rău? Cât aș fi de fericit. Pot eu să lucrez cu asemenea ipoteze în calitate de lider politic, în calitate de partid politic, în calitate de Uniune? Eu cred că nu. În politică, faci ce poți ca om. Restul, dacă face, face Domnul, Dumnezeu.
Dacă nu mai sunt întrebări, vă mulțumesc frumos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu