Adăugaţi o legendă |
E prima lună a anului electoral 2012.
Puterea,în loc să adopte măsuri ce să asigure dezvoltarea ţării,aruncă,făţiş,în lupta electorală, administraţia publică.
Puterea,în loc să adopte măsuri ce să asigure dezvoltarea ţării,aruncă,făţiş,în lupta electorală, administraţia publică.
După ce a realizat un corp al administraţiei publice mai suplu,prin epurarea acesteia,în special,pe criterii politice,nu de competenţă,chiar împotriva sentinţelor judecătoreşti,prin racolarea primarilor ce aparţin opoziţiei şi prin alocarea preferenţială a banilor publici primăriilor conduse de edilii puterii,pe 4 ianuarie 2012,guvernul şi-a dat arama pe faţă propunând un proiect de lege care avea ca scop legiferarea posibilităţii ca funcţionarii publici din posturi de conducere să aibă dreptul de a candida la alegerile din acest an,eliminând obligativitatea ca aceştia să îşi dea demisia din funcţie dacă vor să candideze .Prin acest proiect legislativ,dedicat clientelei de partid , funcţionarilor numiţi pe criterii politice ,se realizează o acţiune prin care este politizată din nou administraţia publică.
Această decizie a puterii este de un cinism de neimaginat,după ce an de a rândul s-a vorbit despre necesitatea depolitizării administraţiei,fiind în contradicţie flagrantă cu politicile de modernizare a statului.
La această iniţiativă a puterii,opoziţia a răspuns prompt,însa această reacţie nu a creeat “frisoane” guvernanţilor,aceştia fiind obişnuiţi să meargă până la capăt,utilizând toate instrumentele statului pentru a-şi asigura victoria în alegeri,călăuzindu-se după maxima’’scopul scuză mijloacele”.
Prin această iniţiativă,asistăm la o nouă încercare din partea actualei puteri de a schimba legile în funcţie de propriile interese politice şi electorale. După ce a politizat întreg aparatul administrativ, acum, coaliţia de guvernare doreşte să folosească în mod direct, fără niciun fel de jenă, instituţiile statului în confruntarea electorală. Este o încercare de a legaliza statul-captiv, adică statul care este folosit în interesul celor aflaţi la guvernare.
Prin acest proiect de lege, PDL doreşte să permită funcţionarilor publici numiţi politic în posturile de conducere să folosească instituţiile pe care le conduc în campania electorală. De asemenea, se doreşte subordonarea tuturor angajaţilor din instituţiile respective şi forţarea lor să-şi susţină în alegeri superiorul ierarhic, sub ameninţarea pierderii locului de muncă. În acest fel, funcţionarii publici devin agenţi electorali şi nu un corp de elită aflat în slujba cetăţeanului. Acest proiect de lege reprezintă un adevărat pericol pentru funcţionarii publici de carieră.
Aceasta este o dovadă suplimentară că avem de-a face cu o putere discreţionară, care este în stare să treacă peste orice pentru a se menţine la guvernare. PDL şi complicii săi ce compun coaliţia majoritară pregătesc un nou instrument pentru perfecţionarea furtului în alegeri.
USL se opune acestui proiect de lege şi atrage din nou atenţia asupra derapajelor actualei puteri de la democraţie şi de la principiile bunei guvernări. În acord cu societatea civilă, care a susţinut în permanenţă depolitizarea administraţiei, USL respinge orice tentativă de transformare a aparatul administrativ într-o sursă de venituri pentru clientela politică şi într-o resursă electorală pentru cei aflaţi temporar la guvernare.
În aceste condiţii vitrege este necesară radicalizarea mesajului opoziţiei.La asemena demersuri ale puterii,ce întrec orice imaginaţie,opoziţia trebuie să reacţioneze pe măsură!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu