Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

luni, 2 mai 2011

Zi istorică pentru americani


 "Astăzi, pot anunţa poporul american şi întreaga lume că Statele Unite au efectuat o operaţiune în urma căreia a fost ucis Osama Bin  Laden, liderul al-Qaida", a afirmat preşedintele Statelor Unite ale Americii Barack Obama. Operaţiunea din Pakistan soldată cu uciderea liderului al-Qaida, Osama   Bin  Laden, a fost desfăşurată de un comando al forţelor speciale americane şi a durat circa 40 de minute, relatează CNN.
Bin Laden a fost ucis într-un schimb de focuri, iar forţele americane au preluat trupul neînsufleţit, a adăugat Obama, precizând că atacul a vizat o clădire din oraşul Abbottabad, situat pe Valea Orash la 50 km Nord-Est de Islamabad, capitala Pakistanului, şi 150 km Est de Peshawar.
Osama Bin Laden a murit în urma focurilor de armă trase de membrii comandoului, care nu au suferit pierderi în timpul atacului, au afirmat surse oficiale, sub acoperirea anonimatului. "A fost o operaţiune deosebit de periculoasă", au precizat oficialii care au participat la o conferinţă telefonică pentru presă.
Clădirea de trei etaje din Abbotabad unde a fost localizat Osama Bin Laden a fost construit cu circa cinci ani în urmă, însă Statele Unite nu ştiu de cât timp era folosit de liderul terorist. Clădirea este înconjurată de ziduri înalte şi garduri de sârmă ghimpată.
Printre victime atacului se află Bin Laden, unul dintre fiii săi, alţi doi bărbaţi, probabil mesageri folosiţi de liderul al-Qaida, şi o femeie care îl proteja pe unul dintre bărbaţi, au precizat sursele citate.
Alte două femei au fost rănite în urma atacului asupra reşedinţei unde se adăpostea Bin Laden şi unde se aflau mai multe femei şi copii
"O echipă americană redusă" a fost implicată în operaţiunea de la Abbotabad, au precizat sursele citate, fără a putea confirma prezenţa unor membri ai forţelor armate la faţa locului.
O altă sursă oficială a precizat că Bin Laden a opus rezistenţă şi a fost ucis într-un schimb de focuri.
În confruntări au mai fost ucişi încă trei bărbaţi şi o femeie folosită ca scut uman, însă nu au fost înregistrate victime în rândurile americanilor prezenţi la faţa locului, au precizat sursele citate.
Echipa americană a fost prezentă în zona clădirii - de opt ori mai mare decât cele din jur - timp de circa 40 de minute.
În timpul raidului, un elicopter american s-a prăbuşit, ca urmare a unei defecţiuni tehnice, au afirmat sursele citate, adăugând că aparatul de zbor a fost distrus în urma incidentului.
Întrebat despre eventuala participare a serviciilor de informaţii pakistaneze în operaţiune, preşedintele american a indicat doar că "a fost o operaţiune de natură foarte sensibilă în materie de informaţii".
Obama a afirmat că a fost informat, în august, că SUA au o posibilă pistă către Bin Laden, constând în informaţii privind o posibilă ascunzătoare a acestuia, situată în Pakistan. Preşedintele american a adăugat că, săptămâna trecută, a decis că informaţiile permit declanşarea unei operaţiuni.
"Astăzi, la ordinele mele, Statele Unite au lansat o operaţiune" care a vizat ascunzătoarea, a spus el.
Cooperarea cu Pakistanul a permis localizarea lui Bin Laden şi a clădirii unde se ascundea acesta, a precizat preşedintele american.
Acest anunţ intervine după aproape 10 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, care au ucis circa 3.000 de persoane în New York şi Washington.
În pofida unei urmăriri de mare amploare desfăşurate de forţele americane, în special în zonele de frontieră între Afganistan şi Pakistan, Bin Laden reuşise să scape căutărilor.
La aflarea ştirii, sute de americani s-au adunat în faţa Casei Albe pentru a sărbători evenimentul, în aşteptarea momentului în care el va fi confirmat oficial de preşedintele Barack Obama.

Cine a fost Osama Bin Laden?
Liderul reţelei al-Qaida, Osama Bin Laden a fost, timp de zece ani, cel mai căutat terorist, după atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite.
Fiul unei bogate familii saudite, Bin Laden a devenit finanţator al grupărilor islamiste şi combatant împotriva forţelor sovietice din Afganistan, înainte de a se înscrie în curentul extremist şi a se transforma în iniţiator al unui jihad mondial antioccidental.
Al 12-lea copil al magnatului construcţiilor Mohammed Bin Laden, imigrant yemenit care a făcut avere în Arabia Saudită, a devenit, după atentatele de la 11 septembrie, cel mai căutat om din lume, urât de unii, adulat şi respectat de alţii.
Născut la Riyad în 1957, Osama Bin Laden a urmat cursuri de construcţii civile şi comerţ la prestigioasa univeristate King Abdul Aziz din Djeddah, unde a şi luat legătura, începând din 1973, cu grupuri islamiste.
Prietenii săi din acea perioadă îl descriu drept un om religios, rezervat, care studia cu asiduitate principalele texte ale wahabismului, formă riguroasă a islamului sunnit aflată în vigoare în Arabia Saudită.
El ar fi urmat să se integreze în firma familiei sale, însă, după invazia sovietică din Afganistan, s-a alăturat jihadului, mişcare foarte populară în Arabia Saudită şi în celelalte ţări din Golf. Cu binecuvântarea autorităţilor saudite, el a organizat reţeaua de sprijin logistic pentru mujahedinii afgani, strângând fonduri şi instalându-se la Peshawar, bază pakistaneză a luptătorilor de gherilă antisovietici. În această perioadă, l-a întâlnit şi pe viitorul său mentor, palestinianul Abdullah Azzam, unul dintre principalii organizatori ai rezistenţei împotriva trupelor sovietice.
Bin Laden a realizat, în Pakistan, o primă bază de date a voluntarilor care se îndreptau spre Afganistan, care va deveni, ulterior, o adevărată organizaţie - al-Qaida ("baza").
El a luptat împotriva trupelor sovietice, deşi rareori a fost implicat efectiv în confruntări, beneficiind de ajutorul indirect al CIA, care îi transfera fonduri prin intermediul serviciilor secrete pakistaneze.
După retragerea trupelor ruse, în 1989, Bin Laden a revenit în Arabia Saudită ca erou, susţinând numeroase discursuri, în moschei şi şcoli, despre succesul jihadului.
După invadarea Kuwaitului de către forţele irakiene, el i-a propus regelui Fahd o intervenţie a "legiunii islamice" formate din foşti luptători în Afganistan. Suveranul saudit a respins propunerea, iar Osama Bin Laden s-a simţit trădat, considerând că teritoriul sfânt al ţării sale este pângărit de prezenţa a mii de militari americani.
În 1992, autorităţile saudite i-au retras paşaportul, îngrijorate de criticile la adresa regimului şi de sprijinul pe care Bin Laden îl acorda opoziţiei. În urma acestei decizii, Bin Laden s-a instalat în Sudan, cu acordul autorităţilor de la Khartoum. După doi ani, Arabia Saudită i-a retras şi cetăţenia, după ce acesta a publicat două "fatwa" care denunţau Statele Unite şi familia regală saudită.
Serviciile de informaţii americane l-au bănuit că finanţa tabere de antrenament teroriste, iar în 1996 Sudanul a fost nevoit, ca urmare a presiunilor internaţionale intense, să-i ceară să părăsească ţara.
Bin Laden a reapărut după scurt timp în Afganistan, de unde a lansat noi apeluri antiamericane, din ce în ce mai radicale, chiar înainte ca talibanii să preia puterea la Kabul. Liderul terorist a înfiinţat tabere de antrenament teroriste, care au atras mii de militanţi din lumea musulmană, şi a planificat o serie de atacuri sângeroase, în urma cărora a început să fie considerat principal inamic public al Statelor Unite.
Cele mai sângeroase atentate, înaintea celor din 11 septembrie, au fost cele din august 1998, când vehicule-capcană au explodat simultan la ambasadele americane din Tanzania şi Kenya, provocând moartea a 224 de persoane.
După atacurile din 11 septembrie, Statele Unite au declanşat o urmărire de proporţii pentru localizarea liderului al-Qaida, oferind o recompensă de 25 de milioane de dolari - suplimentată ulterior la 50 de milioane de dolari - pentru orice informaţie care ar fi dus la prinderea acestuia.
Bin Laden, care a reuşit să fugă la sfârşitul lui 2001 din Afganistan, a fost recunoscut de martori oculari în noiembrie 2001 la Kandahar, în sudul ţării. Serviciile de informaţii regionale sau occidentale au apreciat mult timp că liderul terorist se ascunde în zona aflată la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan. 

2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Sunt profund impresionata de destinul acestui personaj. Stiu ca din cauza fanaticului acestuia au murit peste 3000 de oameni nevinovati intr-o zi nefastă, aceea de 11 sept.
Dumnezeu il va judeca pentru asta, acum insă l-au judecat oamenii.
Cred că şi-a meritat soarta.
Salutări de la Vrancea!

Ionel Mesaroş spunea...

@elena marin-alexe
Nu ştiu ce să cred.Eu bănuiesc ca situaţia de fapt nu coincide cu cele prezentate de oficialitătile americane.
Probabil,Osama e mort de mult timp,sau e în viaţa,însă americanii au vrut să demonstreze lumii că se retrag din Afganistan numai după prinderea liderului al Qaida.Presupun, că americanii vor părasi în câteva luni Afganistanul,bifând înca o victorie.
Vă multumesc pentru comentariu!
Vă doresc o zi frumoasa!

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete