Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

luni, 2 mai 2011

Sâmbra Oilor


Dis-de-dimineaţa,sub ochiul omniprezent al soarelui,smaraldul ierbii părea unit cu albăstrimea de cicoare al cerului ,într-un decor de basm,definind o statornicie de început de lume.
Aici, în Ţara Oaşului,în prima zi de florar a anului 2011,pe măgura Hutei -Certeze ,a avut loc o sărbătoare pastorală fascinantă, aflată la a 55-a  ediţie,în care s-a împletit spiritul de libertate al oşanului ,clădit pe o  dragoste neasemuită de viaţa,sentiment ilustrat de prezenţa lor vie, dar mai ales de veştmintele  lor multicolore,unice;cu frumosul,într-o horă dedicată păstrării tradiţiilor.
Pe dealul de la Huta -Certeze, situat la graniţa dintre judeţele Maramureş şi Satu Mare, a avut loc Sâmbra Oilor. Este vorba de o sărbătoare, cunoscută şi ca Ruptul Sterpelor, similară cu măsurişul laptelui.
Sâmbra Oilor este cea mai mare sărbătoare câmpenească din judeţul Satu Mare.
Termenul sâmbră semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului.
Încă de la Sf. Gheorghe şi până la sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena, crescătorii de oi din toate cele 23 de sate oşeneşti se adună în fiecare localitate pentru a stabili împreună unde vor face stânile în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Tot acum se calculează recolta de lapte care va fi distribuită echitabil pe toată durata stânii, proporţional cu "cantitatea şi calitatea" ovinelor aduse de fiecare sâmbraş.
Activitatea a început în preziua sâmbrei cu mulsul „pa ştimb": fiecare oier a muls oile altuia, în aşa fel încât să nu rămână strop de lapte în "pulpa" niciunei "mulgări". Întrucât a doua zi acestea trebuie să-şi dovedească înzestrarea, în funcţie de care se stabileşte apoi dreptul individual la produsele stânii, mulsul „pa ştimb" din ajun trebuie să fie - şi este, fără excepţie - o elocventă probă de corectitudine. Sâmbra s-a încheiat cu o mare sărbătoare câmpenească, care a atras  mii de oameni , localnici şi curioşi veniţi de pretutindeni. Atmosfera a fost întreţinută de solişti cunoscuţi de muzică populară şi diferite ansambluri folclorice,dar mai ales de gazdele noastre care s-au întrecut să-şi cinstească oaspeţii ,din plin ,cu bunătăţi tradiţionale .
Sub cupola fricii numai de Dumnezeu şi pe un fond de vreme relativ bună,marea de oameni prezenta la manifestare a avut prilejul să simtă pulsul vietii pastorale tradiţionale,făcând ,pentru o zi , ca printr-o minune , lumea să-şi reintre în ordinea fireasca, într-o normalitate îndelung aşteptată ,definită printr-o atmosfera de linişte  si buna întelegere ,lipsită de confruntari politice,deşi oamenii politici ai judeţului au fost prezenţi,Sâmbra Oilor fiind ,de data aceasta ,o sărbătoare  în care povestea s-a îngemănat cu realitatea ,pe altarul frumosului şi al belşugului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete