După 30 de zile de campanie electorală, pigmentată în ultima săptămână de reacțiile președintelui, astăzi, la final, putem face un scurt bilanț al celor întâmplate.
În general, a fost o campanie civilizată, însă neconvingătoare. După cum arată și sondajele de opinie, nu sunt schimbări majore față de situația de la debutul acesteia, ca și când campania electorală s-ar fi desfășurat într-o notă superficială. Au lipsit dezbaterile adevărate, confruntările directe, fiecare partid sau alianță dovedind insuficiență, vânzând gogoși electorali, fiecare pe unde a putut și cum a găsit de cuviință.
Am fost dezamăgit de această campanie, fapt pentru care consider că votul meu se va duce spre candidații care m-au convins, nu spre partidele din spatele lor.
Trebuie să recunosc că nu m-am așteptat la minuni din partea cuiva, momentan, fiecare partid sau alianță în opinia mea nu are capacitatea de a guverna corect România, majoritatea candidaților dovedind că le pasă doar de propriul interes și, în plan secund, de noi, de cetățenii simpli.
În ultimile luni, actuala putere nu a avut rezultate notabile, dimpotrivă, dacă luăm în calcul puterea de cumpărare a românilor, aș evidenția o guvernare neputincioasă, lipsită de viziune, impotentă să pornească motorul economiei, un Executiv care cu o mână dă, întregind salariile bugetarilor și restituind sumele reținute abuziv de la pensionari, și cu cealaltă, mult mai hrăpăreață, le ia, prin incapacitatea de a ține sub control la un nivel acceptabil inflația. Deși au adoptat programe pe mai toate sectoarele de activitate fie nu le-au implementat în aceste luni sau sunt pure utopii.
Nici ARD-ul nu a excelat în vreun fel. Chiar dacă a făcut cunoscut românilor programele sectoriale, nu a reușit să fie credibilă, campania USL, axată pe relația de egalitate între PDL și Traian Băsescu, erodând continuu imaginea opoziției, transformând Alianța România Dreaptă într-un scut de apărare a președintelui.
Candidații PP-DD-ului, în marea lor majoritate o adunătură de traseiști politici, formațiune nouă, fără structuri organizatorice solide în teritoriu, nu a izbutit să fie credibilă în această campanie, însă în actualul context politic va reuși grație prestațiilor USL-ului și a ARD-ului să obțină un scor mult peste așteptări.
Deși, după cum a mărturisit, Traian Băsescu nu este implicat în campanie, în aceste ultime zile de campanie a fost cel mai vocal în lupta cu USL, reușind, precum ne-a obișnuit, să fie un președinte jucător, atacând din toate pozițiile, hotărât să pregătească o nouă surpriză românilor care au votat Uniunea Social Liberală, celor care s-au pronunțat în vară pentru debarcarea sa de la Cotroceni, sub masca respectării prevederilor Constituției, acționând ca și când votul românilor nu ar avea vreo importanță, pregătind tainic ruperea USL-ului, desemnând ca premier o persoană supusă lui sau dacă acest plan va eșua, folosindu-se de uneltele sale credincioase, va căuta să amâne, indiferent de consecințe, instalarea noului guvern.
Trebuie să recunosc că mi-e lehamite de politică. M-am săturat de minciuni, de promisiuni neonorate, un motiv suplimentar pentru care am căutat să fiu echidistant în analizele pe care le realizam în editoriale. Mi-am dat seama că viața politică actuală presupune iresponsabilitate și compromisuri la care eu nu doresc să fiu în niciun fel parte.
Astăzi, la final de campanie, am convingerea că România va intra într-o criză politică fără precedent, jocurile competitorilor de pe scena politicii aruncându-ne într-un haos din care, probabil, ne va scoate curând numai sfârșitul lumii de se va produce, conform calendarului mayaș, pe 21 decembrie 2012.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu