Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

sâmbătă, 27 august 2011

Crin Antonescu: conferință de presă la finalul ședinței CNE al PNL


În acest format, noi avem o succesiune de foruri, care reunite, pornesc de la cel mai mic să spunem, în grad, Biroul Politic Central până la cel mai important, care este Delegaţia Permanentă. Şi în sensul acesta, câteva teme foarte importante şi de actualitate, poziţia Partidului Naţional Liberal în raport cu momentul şi modalitatea alegerilor, cu sistemul de vot din România, ca să dau doar câteva exemple, nu este vorba numai de acestea, au fost dezbătute la nivelul Biroului Politic, la nivelul Comitetului Naţional Executiv, deci cu toţi preşedinţii, şi vor primi decizii, se vor adopta probabil rezoluţii pe aceste probleme, mâine în plenul Delegaţiei Permanente, care include şi aceste două foruri, dar se extinde cu toţi parlamentarii. Având în vedere că e vorba de probleme specifice legate de Parlament, de constituirea Parlamentului, de funcţionarea Parlamentului, împreună cu alte lucruri, cum ar fi priorităţi legislative, proiecte de ale noastre pe care le-am înaintat, toate aceste lucruri vor fi decise mâine.
Vă pot spune însă ca şi opinie conturată la nivelul majorităţii, dacă nu chiar tuturor membrilor acestor două foruri care au avut lucrări astăzi, că din punctul nostru de vedere sunt două poziţii foarte clare:
Unu, cu cât mai repede, cu atât mai bine, deci noi nu ne temem de pildă de comasarea alegerilor, chiar dacă socotim că ea nu este benefică pentru sistemul democratic românesc, dar nu ne temem de ea, deci noi îi batem pe cei din PDL şi comasat şi separat. Problema este însă că, nu acceptăm o discuţie despre alegeri simultane, decât în ideea devansării alegerilor parlamentare şi nu amânării alegerilor locale. Tendinţa Partidului Democrat, care nu are chef să dea ochii cu electoratul României decât pe porţiuni, pe colţuri şi cu sacoşele de diferite culori în mană, este de a amâna alegerile mari atunci când, cum se spune, tot poporul vine la vot. Noi nu acceptăm acest lucru. Dacă vor mai devreme, este foarte bine.
În al doilea rând, nu avem cum să nu susţinem o poziţie de principiu foarte importantă şi anume că, atunci când faci alegeri într-un sistem democratic, nu poţi să le faci pornind şi ajungând doar la interesul de moment al unui partid sau altul. Faptul că, o comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, indiferent de sistemul uninominal, ce fel de uninominal, faptul deci că această comasare viciază, distorsionează, duce în confunzie un electorat român şi aşa nu foarte lămurit asupra multor lucruri, trebuie spus. Adică, nu văd în ce măsură alegătorul român este avantajat din punct de vedere democratic, atunci când amestecă primarul, consilierii locali, care au anumite atribuţii, care sunt un anumit profil de om politic şi administrator, cu cei care trebuie să facă legi, cu cei care trebuie să cenzureze Guvernul, indiferent care ar fi acela, cu cei care trebuie să poarte la nivel naţional o dezbatere politică în care să îi reprezinte pe cetăţeni, cu principiile, cu doctrinele, cu opţiunile lor.  Și, atunci, pe aceste două principii, încercăm să le punem cap la cap, vom lua mâine o decizie și o vom anunța public.
Întrebări mass-media
Jurnalist: Doar atât s-a discutat?
Crin Antonescu: Astea au fost subiectele cele mai importante. S-a discutat și despre stadiul negocierilor care se apropie de final pentru desemnarea pozițiilor comune la nivelul USL pentru Consiliile Județene și primăriile de mari orașe. Am avut, cum ați văzut, și vizita președintelui PSD, Victor Ponta care le-a mulțumit în primul rând liberalilor implicați în aceste alegeri recente și în general liberalilor pentru colaborare, s-au discutat mai multe lucruri dar eu v-am spus de cele care au fost cele mai importante.
Jurnalist: Votul obligatoriu, domnule președinte, ar putea fi o soluție pentru diminuarea sau împiedicarea fraudării alegerilor de anul viitor?
Crin Antonescu: Vă spun, în principiu eu nu sunt adeptul votului obligatoriu pentru că acesta este un drept și nu o obligație. În condițiile în care s-a ajuns la cumpărarea de voturi pe față, fără nici un fel de rușine și fără nici un fel de perdea, sigur că ajungi să te gândești, păi dacă votează mai mulți oameni obligatoriu poate nu pot să-i cumpere pe toți PDL-ul astăzi sau mai știu eu cine mâine. Deci, e de luat în discuție și așa ceva. Dar aici nu vă pot spune decât o părere personală și partidul nu a discutat asta încă, deci n-aș vrea să anticipez.
Jurnalist: Ne puteți spune în câte județe sunt încă nefinalizate negocierile pentru desemnarea candidaților USL?
Crin Antonescu: 41.
Jurnalist: Încă nefinalizate?
Crin Antonescu: Da. Păi nu s-a finalizat niciunul. Când se finalizează, se finalizează toate. Sigur că există județe în care lucrurile par destul de clare dar, repet, ele nu s-au oficializat. Cand se oficializează, se oficializează toate și vom anunța împreună, președinții partidelor componente ceea ce în prealabil forurile de conducere ale partidelor noastre vor adopta prin vot.
Jurnalist: Democrat-liberalii v-au lansat o invitație la dialog pentru elaborarea unui cod de conduită electorală.
Crin Antonescu: Nici nu am discutat așa ceva și n-am discutat așa ceva pentru că nu merită discutat. Noi am fost cu ceva vreme în urmă și la președintele României și, după aceea, cu acel prilej, pardon, și premierului le-am lansat o propunere nu numai de dialog ci de acțiuni concrete: un comitet comun anticriză, o serie de formule, de secvențe de dialog în raport cu marile probleme ale României. Nu i-a interesat, au respins orice formă de dialog. Au respins orice formă de dialog atunci când au făcut 14 angajări de răspundere, tot ceea ce vedeți că se pregătesc să facă sau fac nu negociază decât cu cei din UDMR că altfel nu au voturi, nicidecum cu Opoziția. Demagogia asta, că acum vor să discute cu noi un cod de conduită parlamentară, niște hoți de voturi, niște oameni care recunosc că mituiesc electoratul, niște oameni care nu știu să facă diferența și fură între 80 și 170 ca Roberta Anastase, niște oameni care au făcut atâtea abuzuri în Parlament nu e de luat în seamă și, în orice caz, dacă vor dialog să răspundă propunerilor noastre de dialog pe marile probleme ale crizei economice mai întâi și poate ajungem și la comportamentul din Parlament.

 Sursa:http://yellowgondolin.wordpress.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete