Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

joi, 9 iunie 2011

Reorganizarea teritorială, suspectată că a încălcat un regulament UE

 
În graba sa de a impune înainte de alegerile locale noua reorganizare administrativ-teritorială a țării, Guvernul Boc este suspectat că a preferat să ocolească normativele europene în materie. Potrivit europarlamentarilor liberali, România ar fi trebuit să informeze autoritățile de la Bruxelles cu doi ani înainte despre intenția de reformă administrativ-teritorială.
Într-o adresă remisă președintelui Traian Băsescu, mai mulţi europarlamentari liberali invocă prevederile unui regulament privind instituirea unui nomenclator comun al unităţilor teritoriale de statistică (NUTS) elaborat și adoptat de CE și PE în 2003, care stipulează obligativitatea informării și consultării Eurostat cu cel puțin doi ani înainte de momentul prevăzut pentru implementarea reformei în domeniu.
Semnată de europarlamentarii PNL Norica Nicolai, Adina Vălean, Renate Weber, Ramona Mănescu şi Cristian Bușoi., scrisoarea deschisă adrestă șefului statului roman avertizează asupra încălcării de către guvern a regulamentelor europene prin viitorul proiect de reformă  administrative-teritorială. Ei cer să afle dacă au fost respectate procedurile comunitare în materie, și dacă da, în ce stadiu se află discuțiile bilaterale.
“A fost informată Comisia Europeană de către Guvernul României cu privire la intenţia de a lansa reforma administrativ-teritorială, astfel încât noile structuri administrative să fie funcţionale până în anul 2012? A primit Comisia Europeană o informare din partea Guvernului României cu privire la rezultatele unor eventuale studii de impact şi fezabilitate, care să prezinte efectele unei eventuale reorganizări administrativ teritoriale a ţării într-o perioadă atât de scurtă, fără o consultare publică prealabilă? O eventuală reformă administrativ-teritorială efectuată de autorităţile române până la finele actualei perioade de programare va avea consecinţe directe asupra capacităţii de finanţare a proiectelor contractate deja. Vă rugăm să ne precizaţi cum veţi contracara pierderile fondurilor aferente acestor contracte aprobate deja şi de Comisia Europeană şi ce soluţii aveţi în acest sens?” sunt cele trei întrebări adresate de europarlamentarii liberali.  
Cei cinci europarlamentari liberali fac referire la conținutul unui Regulament adoptat în dat de 26 mai 2003 de către Parlamentul și Consiliul European privind instituirea unui nomenclator comun al unităţilor teritoriale de statistică (NUTS). Potrivit articolului 5, aliniatul 5 al acestui document,  instituirea unei astfel de reorganizări trebuie în mod obligatoriu precedată de o analiză și statistici ale efectelor unei asemenea măsuri care trebuie trimise spre analiza Eurostat cu doi ani înainte de implementarea unei astfel de legi. În caz contrar, noua reorganizarea administrativ-teritorială riscă să nu fie funcțională și nici recunoscută de autoritățile comunitare.  
“UE a introdus un cadru legal pentru divizarea geografică a teritoriilor din Uniunea Europeană pentru a armoniza colectarea, transmiterea și publicarea de statitici naționale și ale spațiului comunitar. Adunarea de statistici regionale în conformitate cu nomenclatorul comun al unităţilor teritoriale de statistic (NUTS) este menită să o ofere o stabiloitate de-a lungul timpului și o procedură pentru viitoarele modificări” se arată în articolul citat.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete