O data cu intrarea în Guvern a lui Sebastian Lăzăroiu, pentru UDMR începe o noua etapa a relaţiilor cu PDL. Consilierul lui Traian Băsescu în urma unor declaraţii neprietenoase la adresa UDMR-ului a fost obligat să părăsească Palatul Cotroceni.
Peste câteva săptămani, acelaşi om este numit ministru al Muncii. UDMR-ului i s-a ivit ocazia de a-şi motiva iesirea de la guvernare. Faptul că nu are nici o reacţie arată că nu are de gând să facă pasul spre USL. Cel puţin în acest moment. Până la alegerile locale mai este un an de zile, timp în care cele doua partide au tot interesul să rămână împreuna. În perioada următoare se da drumul investiţiilor. Banii acumulaţi în cei doi ani de criză, precum şi o parte din împrumuturi, vor intra în economie ,cu precădere, în anul preelectoral.
În funcţie de consecintele în plan economic, UDMR-ul îşi va stabili alianţele. O îmbunătăţire a situaţiei economice şi sociale va reabilita principalul partid de guvernare în ochii cetăţenilor. Punctele pierdute pe perioada crizei, şi mai ales gafele Guvernului Boc, vor fi date uitării. Dar numai cu condiţia ca lucrurile să se îndrepte destul de mult ca să se simtă în coşul zilnic al cetăţeanului.
Intrebarea este daca UDMR isi poate permite sa provoace o criza politica? O cearta pe cazul Lăzăroiu este exclusă sau amânată pentru mai târziu.
Rolul Uniunii nu se limiteaza doar la relaţia cu partenerul de guvernare. USL, în cazul în care va oscila in jurul procentului de 50%, va avea stringentă nevoie de un aliat. Deocamdata, nu se întrevede alta variantă.
Ocaziile de a stabili un alt sistem de alianţe se vor ivi o data cu alegerile locale. Pentru fiecare partid va fi un test de abilitate. Ca întotdeauna, decisive vor fi rezultatele din Transilvania. PDL pe de o parte, USL pe de alta, vor încerca să atragă UDMR-ul în aliante locale . Asadar, numirea lui Sebastian Lăzăroiu în guvern rămâne in continuare, pe un termen mai lung sau mai scurt, o provocare. UDMR va reactiona la jignire mai devreme sau mai tarziu. Ce a spus Lăzăroiu, de fapt, despre UDMR? Că nu este un partid în adevăratul sens al cuvântului şi prin urmare ar trebui desfiinţat. Se poate trece cu vederea peste o astfel de declaraţie?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu