Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

miercuri, 30 septembrie 2009

PE ULTIMA SUTA...


Mai sunt 52 de zile pana vom afla ce vor alege romanii.
Pana nu demult am ales intre “rau” si” mai putin rau”.
Astazi ,avem sansa sa alegem si binele .
Puterea sta in noi,in cei care ,avand dreptul la vot ,ne exercitam acest drept fundamental.
Stiu ca politica se sprijina pe promisiuni ,insa acestea fara responsabilitate o metamorfozeaza in demagogie.
Pe langa responsabilitate ,in politica ,avem nevoie de principii,canoane ce trebuie respectate cu sfintenie.
Principiile ce cladesc statul de drept sunt:
- Principiul drepturilor şi libertăţilor naturale fiinţei umane;
-Principiul adoptării democratice a legilor;
-Principiul separaţiei puterilor statului ;
- Principiul independenţei justiţiei ;
Pe langa principiile statului de drept o politica adevarata se spijina pe principiile fundamentale ale democratiei.Acestea sunt:
- Suveranitatea poporului.
- Guvernul alcătuit cu acordul celor guvernaţi.
- Domnia majorităţii.
- Drepturile minorităţilor.
- Garantarea drepturilor fundamentale ale omului (un raport just între drepturi şi libertăţi, între obligaţii şi îndatoriri, între libertate şi responsabilitate).
- Existenţa unui cadru legislativ (în care să fie prevăzute drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să se prevadă egalitatea în drepturi a tuturor cetătenilor de a gândi şi de a se organiza în mod liber, de a-şi manifesta liber poziţiile faţă de conducatori).
- Alegeri libere şi echitabile (existenţa unui mecanism politic care să asigure condiţiile pentru exercitarea liberă de către toti cetăţenii, a dreptului de a alege şi de a fi aleşi: vot universal direct şi secret).
- Respectarea procedurilor legale.
- Limitarea constituţională a puterii guvernanţilor.
- Pluralism social, economic şi politic ca condiţie sine-qua-non a democraţiei.
- Separaţia puterilor in stat (puterea legislativă, puterea executivă şi puterea judecatorească) fiind o necesitate şi o garantie împotriva instaurării totalitarismului.
- Respectarea valorilor de toleranţă, pragmatism, cooperare şi compromis.
- Dreptul de organizare profesională şi politică libere.
- Existenţa mijloacelor de informare în masă care să se manifeste liber (unii politologi considera presa scrisă ca fiind "a patra putere in stat").
- Organizarea şi conducerea democratică a societăţii să cuprindă toate sferele vieţii sociale.
Avem nevoie de un presedinte mediator intre puterile statului,nu unul jucator,mai ales ca Romania este o republica semi-prezidentiala.
Daca tot tinem la eticheta statului de drept ,trebuie sa stim ca Statul de drept presupune armonizarea, echilibrarea raporturilor dintre cele două componente ale sale, în sensul domniei legii, adică a supremaţiei ei absolute în scopul prezervării drepturilor şi libertăţilor individuale.
In statul de drept puterea statului se afla incadrata si limitata de drept,in mod natura,iar presedintele tarii este un garant al acestuia.
Pentru acest lucru, in 22 noiembrie 2009, trebuie sa alegem un alt tip de presedinte;un arbitru si un mediator intre puterile statului care sa asigure functionarea lor optima.
Presedintele sa fie in primul rand un model uman,sa fie responsabil,iubitor de adevar si dreptate.El trebuie sa fie aplecat la suferintele poporului,decent si echidistant,sa-si iubeasca tara si neamul .Pe timpul mandatului, cel putin,sa fie constient ca are fraiele tarii in mana si conteaza pentru destinul acestei tari in ce directie ne conduce.
Fiecare dintre noi sa mergem sa votam !
Inainte de a-l” binecuvanta” cu votul nostru,ganditi-va ca de acea alegere poate depinde soarta noastra pentru inca 5 ani.
Nu uitati ultimii 5 ani in care am fost martori la o circoteca in toata regula!
Nu mai avem nevoie de un asemenea presedinte!
Nerespectul pentru institutiile statului ,coroborate cu ultimile initiative legislative,facute in pripa,de dragul si in folosul campaniei electorale, prin care sa reformeze statul si a aduce ehitatea in societate,vor aduce prejudicii mari statului de drept,prin incalcarea unor drepturi castigate; vedeti legea salarizarii unitare,ori proiectul legii pensionarii unitare.
Multi romani se vor bucura de initiativa presedintelui de a organiza un referendum in ziua alegerilor,pe tema renuntarii la o Camera a Parlamentului si la reducerea numarului de parlamentari,insa acesti romani cuprinsi de febra euforiei,probabil,nu cunosc importanta ,intr-un stat de drept,a rostului unui Parlament bicameral.Ar fi bine sa-si reaminteasca situatia statelor din lagarul socialist,dupa desfiintarea unei camere a Parlamentului !Doriti din nou o Mare Adunare Nationala?
Nici eu nu ador clasa politica romaneasca!
Nici eu nu sunt pentru un numar atat de numeros de parlamentari,dar sunt pentru functionarea corecta a Statului de drept si ,mai ales ,pentru reasezarea pe fagasul NORMALITATII.
Daca am facut o alegere potrivita,ne va spune istoria.
Inchei,cu nadejdea ca veti alege fara sa fiti “imbatati cu apa rece”.
Gandinti-va bine inainte de a vota !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete