Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

luni, 9 aprilie 2012

Discursul susţinut de preşedintele PNL, Crin Antonescu, cu ocazia Congresului Extraordinar al Partidului Naţional Liberal, 7 aprilie 2012

„Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor colegi,
Permiteţi-mi să vă adresez, în calitate de preşedinte al partidului la acest Congres Extraordinar, un mesaj concentrat, nu un discurs lung pentru că nu vorbim acum prima oară despre opţiunile şi despre deciziile pe care acest Congres este chemat să le consacre.
În 5 februarie anul trecut, Delegaţia Permanentă a Partidului Naţional Liberal, forul îndreptăţit între congrese să ia asemenea decizii, a luat o decizie foarte importantă şi foarte grea şi anume aceea că Partidul Naţional Liberal să constituie, împreună cu Partidul Social Democrat şi cu Partidul Conservator, o mare alianţă numită Uniunea Social Liberală.
Spun că a fost o decizie nu doar importantă, crucială i-aş spune azi după timpul care s-a scurs, dar a fost o decizie grea şi anul care s-a scurs de atunci un an şi mai bine, nu a fost un an uşor. Ştiţi că această alianţă deşi a fost o decizie luată cu copleşitoare majoritate, şi la noi şi partenerii noştrii,  nu a fost scutită de la naştere nici de atacurile virulente ale adversarilor politici, dar nici de îndoielile cele mai intime pe care mulţi dintre noi, dacă nu toţi, şi noi şi ei, le-am avut. Toate motivele erau să ne gândim bine înainte de a purcede la o asemenea costrucţie fără precedent. Cred azi că ne-am gândit bine, cred azi că am decis bine, cred azi că am făcut ceea ce trebuia pentru România şi pentru Partidul Naţional Liberal.
Azi, în fond, asistăm la un moment în care foarte aproape de declanşarea primului mare moment electoral, adică alegerile locale, putem să privim deja câmpul de bătălie. Războiul, pentru că ştim cu toţii că am fost şi suntem încă într-un război, este departe de a se fi terminat, însă frontul s-a rupt. Războiul psihologic, războiul de credinţă, războiul de rezistenţă, între o putere decisă să recurgă la orice mijloc pentru a se menţine acolo şi o opoziţie încolţită, atacată, răvăşită în anumite momente de toate armele puterii, războiul acesta a fost deja câştigat de către noi şi a fost câştigat prin forţa dumneavoastră, a fiecăruia dintre dumneavoastră pornind de la fiecare primar al nostru din ultima comună, până la parlamentarii noştrii, până la conducerea partidului nostru
Am dovedit alegătorilor României, ne-am dovedit nouă înşine, le-am dovedit partenerilor noştrii şi le-am dovedit adversarilor noştrii că Partidul Naţional Liberal ştie să lupte până la capăt, atunci când în joc sunt valorile sale, sunt principiile sale şi  atunci când în joc este destinul democraţiei româneşti.
Nu mai fac, pentru că nu are rost, inventarul tuturor atacurilor, tuturor calomniilor, tuturor provocărilor care au fost îndreptate împotriva acestei construcţii politice, Uniunea Social Liberală, şi cu precădere împotriva Partidului Naţional Liberal. S-a vorbit de pierderea identităţii Partidului Naţional Liberal şi identitatea Partidului Naţional Liberal este mai puternică decât oricând, iar la nivel psihologic pentru cei care cu o urmă de sinceritate mai credeau în asemenea diversiuni şi pentru s-a terminat în momentul în care un om care astăzi e colegul nostru, şi anume Sorin Frunzăverde a spus: plec la Partidul Naţional Liberal pentru că acolo este dreapta.
Identitatea noastră nu a slăbit cu nimic, identitatea noastră s-a întărit, identitatea noastră a fost apărată prin obiectivele acestei uniuni, prin elementele de program care figurează în patrimoniul comun al acestei construcţii, prin faptul că Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat au discutat, au acţionat, vor discuta, vor acţiona pe deplin picior de egalitate, într-o paritate nu doar aritmetică, ci într-o paritate simbolică şi într-o paritate de principiu.
Uniunea Social Liberală este defapt un proiect de mare uniune naţională şi dacă urnele, alegătorii României vor valida victoria Uniunii Social Liberale şi vom avea un guvern al Uniunii Social Liberale, acela va fi în fond un guvern de adevărată uniune naţională,  un guvern şi o uniune de care România are nevoie. România are nevoie nu doar pentru a schimba puterea actuală de această construcţie a noastră. Această construcţie trebuie să câştige alegerile şi este deja clar că le va câştiga, locale, parlamentare, prezidenţiale şi această uniune trebuie să reziste un ciclu de guvernare pentru că România trebuie aşezată pe un fundament nou, pentru că România trebuie așezată pe un fundament nou, pe o construcție nouă, pe o construcție sănătoasă care nu poate fi făcută astfel decât în baza unui consens istoric pe care noi și partenerii noștrii avem datoria să îl construim și să îl îndeplinim.
Astăzi, de fapt în acest congres vă propun ratificarea, aprobarea în forul suprem al partidului, a politicii pe care conducerea dintre congrese a partidului, Delegație Permanentă, Consiliu Național Executiv, Biroul Politic Central, președinte au dus-o de la ultimul nostru Congres din 2010 politica de alianțe, spiritul acestei alianțe, obiectivul alianței.
Vă cer de asemenea stimați colegi reuniți în congres să desemnăm prin votul nostru, chiar dacă era suficientă o delegație permanentă, să desemnăm prin votul cu maximă putere al unui congres, un candidat pentru funcția de Prim-ministru care este președintele Partidului Social Democrat și un candidat al Uniunii Social Liberale și implicit al Partidului Național Liberal pentru funcția de președinte al României care este președintele Partidului Național Liberal.
Sigur că particularitatea cu totul memorabilă a acestor congrese de astăzi este că noi un partid nedezmințit de dreapta vom da votul pentru un prim-ministru de stânga.
Poate și mai spectaculos este că probabil Partidul Social Democrat va învesti drept candidat al Uniunii Social Liberale implicit și al său la președenția României un om de dreapta. Acestea sunt însă la nivelul cel mai de sus doar semnele angajamentului unei construcții împreună. Știu și stiți toți, și știu și ei câte sunt ,și care sunt diferențele dintre noi.
Avem nevoie acum însă pentru o vreme să stăm împreună, să construim împreună fiecare cu ce avem mai bun pentru că suntem două partide, pentru că suntem două ideologii, dar avem o singură țară care acum și în anii următori are nevoie de noi toți să o facem.
Nu știu, nu știu ce ne rezervă viitorul, știu doar că dacă acum suntem convinși că asta trebuie să facem, vom face. Și mai știu că indiferent de deznodământul tuturor bătăliilor politice care ne așteaptă Partidul Național Liberal va rămâne același pol de încredere și de garanție pentru toți cei care cred că nu poate exista o Românie a tuturor fără libertate, pentru toți cei care cred că destinul acestei țări trebuie legat în primul rând de cei care au curaj, de cei care au inițiativă, de cei care sunt gata să pună toată capacitatea lor în slujba destinului lor individual și în slujba țării. Că Partidul Național Liberal va fi mereu garantul sincer și eficient al statului de drept și al democrației în această țară.
Cu aceste gânduri stimați colegi vă invit să trecem la luarea acestor decizii fără ezitare, fără teamă, fără îndoială. Nimeni vreo dată nu a reușit și nimeni vreo dată nu va reuși să ne altereze identitatea, să ne deturneze fundamentele și obiectivele activității noastre politice sau să ne facă să uităm istoria acestei țări și istoria acestui partid.
(…)
Vă mulţumesc dumneavoastră ştimaţi colegi pentru încredere, pentru vot şi pentru acceptarea benevolă şi devotată a faptului că noi am putea ţine un Congres atât de scurt şi cu unanimităţi. Vă promit că este ultimul de felul acesta. Vreau, mulţumindu-vă tuturor, să le mulţumesc la modul cel mai serios în special celor care ştiu că ar fi putut discuta, întru totul îndreptăţiţi, diferite nuanţe. Am fi putut discuta în legătură cu deciziile luate astăzi, ne-am fi putut pronunţa chiar dacă opţiunea este evidentă, am fi putut în buna şi sănătoasa noastră tradiţie să ne contrazicem. Sunt colegi care poate simţeau nevoia să o facă. Ştiu că sunt colegi care doreau să îşi exprime nuanţele. Le mulţumesc pentru că au înţeles că astăzi este un Congres care are o anumită semnificaţie, care pe fondul debandadei puterii, trebuie să dea împreună cu congresele partenerilor noştrii semnalul de unitate, de forţă, de coerenţă. Le mulţumesc în mod special colegilor care au înţeles acest lucru, sper din tot sufletul că aţi luat decizii bune şi cu voia dumneavoastră declar închise lucrările acestui Congres Extraordinar.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete