Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

vineri, 1 aprilie 2011

În ţara lui Păcală


Aici,pe meleagurile mioritice ,în ţara lui Pacala,nu este cunoscută originea Zilei Pacălelilor,desi ,din cauza credulitaţii exacerbate,noi,românii,acceptam sa fim in fiecare zi pacaliţi,încat am putea deveni experţi în arta pacălelilor.
Obiceiul farselor de 1 aprilie este o împletire de obiceiuri populare locale specifice fiecărei ţări cu legende străvechi şi cu ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi ulterior a primăverii, pare a fi părerea unanimă a celor ce au cercetat şi au întors pe toate feţele informaţiile despre originile Zilei Păcălelilor, pe care evident că nimeni nu a reuşit să le găsească.
Una dintre ipotezele cu privire la originea zilei de 1 aprilie este legată de Noe, care se pare că şi-a trimis porumbelul să caute în mod greşit uscat după ce apele au inceput su se retragă de pe uscat pe 1 aprilie.
O altă variantă este legată de răstignirea lui Iisus Hristos, care se spune că după ce a fost condamnat la moarte, a fost trimis de la Annas la Caiaf, apoi la Pilat, apoi de la Pilat la Herod şi invers, răstignirea având loc la 1 aprilie.
A treia ipoteză, acceptată de majoritate, susţine că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi "nebuni de aprilie". Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.
Indiferent de unde se trage, ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii.
În România, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea.De atunci,din cauza automatismului ,ne lasam dusi cu preşul, crezând că tot ce zboară se mănâncă,nepunând la îndoială spusele mai-marilor ţarii,cu toate că avem multiple motive sa luăm taurul de coarne şi să nu ne mai lăsam păcaliţi!

2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Trae de tot imaginea!:):):)
Parca nu mai au haz pacalelile de 1 apr. din moment ce pacalelile ne bat la usa aproape zilnic...

Ionel Mesaroş spunea...

@elena marin-alexe

Imaginea postata nu e o gluma,ci o cruda realitate.Sub o forma sau alta,Presedintele ne "pacaleste" zi de zi ,sa nu zic altfel...

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete