Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

duminică, 26 septembrie 2010

Lungul drum spre meritocratie

Meritocrația este o forma de guvernamant  sau de organizare în care nominalizarea este făcută și sarcinile sunt atribuite pe baza abilitatii   și talentului , nu pe baza averii, originii, legăturilor de familie , privilegiilor de clasa , dreptului primului ocupant, popularității  sau a altor factori determinanți privind pozitia sociala sau puterea politica.
Cuvântul meritocrație este adesea utilizat în zilele noastre pentru a descrie un tip de societate în care bogăția și poziția socială sunt obținute în principal prin competitie , sau prin talent și competenta demonstrate. Principiul este că o poziție investită cu responsabilități și prestigiu social trebuie dobândită, nu mostenita sau obținută prin criterii arbitrare. Meritocrația este de asemenea termenul folosit pentru a descrie sau critica o societate concurențială care acceptă decalaje inechitabile ale venitului, averii și poziției sociale în funcție de talent, merit, competență, motivație și efort.
Nepotismul si clientelismul sunt fatete ale unei anomalii care ingenuncheaza sistemul de valori si asaza meritocratia intr-un etern con de umbra.
Desi au origini stravechi,nascute din subiectivismul persoanelor decidente ,nepotismul si clientelismul si-au extins influienta pretutindeni.
Si inainte de '89 ,aceste fatete existau sub forma "pilelor",a influientelor pe care anumiti indivizi o exercitau asupra celorlalti,alterand normalitatea.
De la aceste tare bine inradacinate in cugetul romanului pana la frauda nu a fost decat un pas,lucru confirmat cu o saptamana in urma in Parlamentul Romaniei,in Camera Deputatilor,la adoptarea  Legii pensiilor.
Anomaliile sistemului "reformat" in forma basesciana,par,prin continuitate si perseverenta,ca facand parte din firesc.
Incet,dar sigur,ne indepartam de o lume asezata pe o ierarhie a valorilor,devenind,cei mai multi dintre noi ,victime ale sistemului .
Minciuna,demagogia,dezinformarea sunt coloane de sustinere ale sistemului "reformat",inlauntrul caruia frauda pare un mijloc natural de actiune,iar  meritocratia pare doar o utopie.
In contextul actual ,nu ne mai ramane decat sa ne radicalizam mesajul,luptand din rasputeri pentru implinirea unui vis oarecum banal:revenirea la normalitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete