Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

luni, 25 iulie 2011

O comparaţie nefericită...


Masacrul de la Oslo a şocat o lume întreagă.
Atacatorul din Norvegia a omorât 93 de oameni cu intenţia de a declanşa o revoluţie anti-islamică în Europa. Motivele din spatele atacurilor ies încetul cu încetul la iveală prin declaraţiile sale şi prin mesajele lăsate în urmă pe internet. Breivik pretinde că face parte din asociaţia Noilor Cavaleri Templieri şi s-a declarat un admirator al lui Vlad Ţepeş.
Dublul atentat din Norvegia, comis se pare de o singură persoană, a răvăşit lumea civilizată şi i-a oferit o temă de reflecţie. Atentatorul,un tânăr blond ca mai toti compatrioţii săi nordici, un norvegian "fundamentalist creştin”, de 32 de ani, cu înclinaţii "spre dreapta”,nu a prezentat în trecut un comportament, care să treazească suspiciuni. Un apropiat al său, declara că a fost un om simplu şi modest, iar după investigaţiile poliţiei s-a dovedit că veniturile sale erau la fel de modeste.

Cu toate astea, Anders Behring Breivik a acţionat cu sânge rece. A detonat o bombă dintr-o maşină-capcană şi a tras cu două arme automate asupra unor tineri nevinovaţi ucigând peste 90 şi rănind alţi 90. Un carnagiu ce a înfiorat Norvegia în primul rând, dar şi întreaga lume. Nu e la îndemâna unui om normal să tragă cu sete în tineri, să-i culce cu zecile la pământ, toate doar pentru că nu putea suporta islamismul.
În schimb, atentatorul s-a manifestat frecvent pe net, autocaracterizându-se ca antiislamic. Toate declaraţiile sale se concentrau în jurul islamismului, el fiind astfel considerat de poliţie ca un creştin fundamentalist.
Planează şi un mare mister în jurul faptelor sale. Printre victime nu este niciun islamic, clădirea guvernului şi adolescenţii împuşcaţi erau compatrioţi ai săi, dar, desigur dintr-un partid de stânga, ce încuraja inserţiile islamice în Norvegia. La fel de misterioasă este şi declaraţia unei grupări radicale islamice ce îşi revendica atentatul. Nu prea e de crezut ca o organizaţie islamică să îşi revendice un atentat ce nu avea nicio legătură cu activitatea ei în Norvegia.
La fel de ciudat este faptul că acţiunea sa a avut un caracter teatral. Declaraţiile sale de pe internet, jurnalul stufos publicat tot pe internet, par a fi elementele unei puneri în scenă. Şi totuşi, poliţia l-a identificat ca atentator, cel puţin aşa sună afirmaţiile acesteia aduse la cunoştinţa publică. A fost văzut în jurul clădirii guvernului, a fost văzut de asemenea trăgând în tineri. Apoi, el a fost cel ce s-a predat autorităţilor, recunoscând ambele acţiuni şi cea din capitală şi cea de pe o insulă unde avea loc o întrunire politică a tineretului.
Pentru noi, interesante sunt persoanajele istorice admirate de acest tânăr. Printre ele Vlad Ţepeş, declarat de atentator ca un mare luptător împotriva islamului. Dacă ne gândim că domnitorul a intrat într-o noapte, de unul singur, în tabăra otomană ucigând în stânga şi dreapta ostaşi botezaţi în legea islamică, îi înţelegem admiraţia. Dar Ţepeş a intrat între turci, în vreme ce Anders Behring Breivik a făcut acelaşi lucru, dar între tineri creştini. În mod sigur este în capitala Norvegiei, undeva, o zonă locuită de islamicii ce îi scoteau lui peri albi, dar aceştia au scăpat teferi.
Vlad Ţepeş are o istorie încărcată, posteritatea îl receptează în fel şi chip. El este şi modelul vampirului Dracula. Personajul a fost creat de negustorii nemţi din Sibiu, marii lui adversari. Aceştia au publicat în limba germană cinci cronici despre sângerosul Ţepeş, cronici ce au cutreierat Europa medievală înfiorând lumea. Cronicile au căzut sub ochii romancierului Brian  Stocker şi i-au inspirat cartea ce a făcut până azi o carieră internaţională.
Acum, iată-l pe Ţepeş în Norvegia. Este idolul unui tânăr ce a recurs la un masacru aidoma celui comis cândva de domnitorul român.
În final,vă mărturisesc că am fost revoltat de comparaţia pe care unii analişti sau jurnalişti au realizat-o între acest tânăr ,fără raţiune,şi domnitorul Vlad Ţepeş,omiţând ,cu bună ştiinţă,contextul în care a acţionat domnitorul Ţării Româneşti!

2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Nu vad legatura intre Tepes si nordicul nebun!
Oricum este o mare tragedie si asta mie imi spune ca natura umana degenereaza din zi in zi...
Atata nebunie si rautate, cotropeste fiinta omeneasca...

Ionel Mesaroş spunea...

@elena marin-alexe
La fel ca dumneavoastră ,nu am văzut nicio legătură între acest erou negativ şi Ţepeş,cu toate că o bună parte din mass-media a preferat o asemenea asociere.
E regretabil ca într-o ţară civilizată un individ degenerat să provoace o tragedie de o asemenea amploare!
Toate aceste manifestări bizare arată că ne-am depărtat extrem de mult de făgaşul normalităţii,fiind pe buza prăpastiei!
Vă doresc o zi frumoasă!

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete