Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

joi, 25 iulie 2013

Care sunt cele mai vizitate locuri din lume. Foto care îţi taie răsuflarea!

Frumoasa noastră planetă ne-a răsfăţat cu o mulţime de comori atât naturale, cât şi create de oameni. Cunoscutul site Tripadvisor.com a realizat un top al celor mai vizitate locuri de pe Pământ.
1. Machu Piccu, în Peru
machu-picchu
machu-picchu

Ruinele orașului Machu Picchu, redescoperite în 1911 de către arheologul Hiram Bingham, sunt unele dintre cele mai frumoase și enigmatice locații străvechi din lume. În timp ce incașii în mod sigur foloseau vârful muntelui (2761,50 m înălțime), ridicând sute de structuri de piatră începând cu anii 1400, legendele și miturile indicau faptul că Machu Picchu (însemnând “vechiul pisc” în limba Quechua) era adorat ca un loc sacru din cele mai vechi timpuri. Oricare ar fi originile sale, incașii l-au transformat într-un mic (5 mile pătrate), dar extraordinar oraș.


2. Angkor Wat, din Siem Reap, Cambodgia


angkor-wat
angkor-wat

Angkor Wat este un templu hindus din regiunea Angkor din Cambodgia. A fost construit la începutul secolului al XII-lea pentru un rege local și reprezintă un model de arhitectură khmeră de cel mai înalt nivel. Este cel mai bine păstrat loc arheologic, de la înfințarea sa acesta este cel mai important centru religios , prima dată hindus, dedicat zeului Vishnu , iar apoi budist. Este cel mai mare complex monumental religios din lumea actuală.[1][2] El a devenit un simbol al Cambodgiei, care apare pe steagul său național, și este prima atracție a țării pentru vizitatori. Angkor Wat combină două planuri de bază ale arhitecturii templului Khmer:muntele templului si mai tarziu templul, bazat pe arhitectura specifică din Sudul Indiei hinduse, cu caracteristici cheie de exemplu Jagati . De asemenea acest templu a fost construit să reprezinte Muntele Meru, lăcașul zeităților hinduse .

3. 
 Taj Mahal, în Agra, India
Taj Mahal, în Agra, India

Taj Mahal este un monument în orașul Agra, India. A fost construit de împăratul Shah Jahan drept mausoleum pentru soția sa, Mumtaz Mahal. Clădirea a fost construită între 1630 și 1653. În 1983 Taj Mahal a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO și rămâne și până astăzi printre cele mai vizitate și faimoase monumente din lume. Odinioară capitală a Imperiului Mogul (sec. XVI – XVIII), Agra se află la o oră și jumătate de mers cu trenul expres din New Delhi. Turiști din întreaga lume vizitează zona, dar nu pentru ruinele fortăreței construite de acest imperiu, ci pentru a vedea cu ochii lor Taj Mahal-ul. El este cel mai faimos monument din India, un templu magnific ce amintește lumii de bogata civilizație a unei țări care a fost treptat „înghițită” de industrializare. Taj Mahal-ul este cu adevărat cel mai bine păstrat monument mormânt din lume. Poetul englez Edwin Arnold îl descria ca fiind „nu un monument de arhitectură, ci dragostea unui împărat încrustată în piatră”. Este amplasat pe malul râului Yamuna, care servea ca mijloc de apărare a Fortăreței de la Agra, centru al Imperiului Mogul până la mutarea capitalei la Delhi în 1637. Taj Mahal-ul a fost construit de al cincilea împărat mogul, Shah Jahan, în memoria celei de-a doua soții Mumtaz Mahal, prințesa persană musulmană. Împărăteasa a murit după nașterea celui de-al 14-lea copil, alături de soțul său, în timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur. Moartea ei l-a afectat într-atât pe împărat încât părul i-a albit în numai câteva luni. Înainte de ultima suflare Mumtaz l-a rugat pe împărat patru lucruri: să-i construiască un mormânt, să se recăsătorească, sa-și iubească fiii și să-i viziteze mormântul la aniversare. Șahul a pierdut la decesul soției sale nu numai o consoartă, ci și un abil și inteligent sfetnic politic. Așa a jurat împăratul că va construi un edificiu funerar mareț și fără egal în lume.

4. Oraşul antic Petra, din Iordania
Oraşul antic Petra, din Iordania
Oraşul antic Petra, din Iordania

Petra (greacă πέτρα (petra), însemnând „piatră”; arabă البتراء, Al-Batrāʾ) este un fost oraș antic, situat în Iordania. Este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind “Trezoreria” (“Al Khazneh”), în stil grecesc, cu o înălțime de 42 m, unde s-a turnat și partea finală a filmului Indiana Jones și ultima cruciadă. În antichitate orașul se numea Rekem și apare menționat în manuscrisele de la Marea Moartă. Se presupune că a fost construit începând cu secolul al VI-lea î.Hr., de cătrenabateeni, un popor semitic, și a fost capitala lor până în 106 d.Hr., când a intrat în componența Imperiului Roman, devenind capitala provinciei Arabia Petrea. Orașul continuă să înflorească în următorul secol, apoi intră în declin și este abandonat, fiind distrus în 363 de un cutremur. Ruinele au devenit o curiozitate în Evul Mediu, fiind vizitate de sultanul Baibars al Egiptului în secolul al XIII-lea. Primul european care le-a vizitat și descris a fost exploratorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt, în 1812. În 1985 Petra a fost inclusă în lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial. Este și una din Cele 7 noi minuni ale lumii.

5. Templul Bayon, din Siem Reap, Cambodgia
Vesnicul favorit al vizitatorilor este templul Bayon din Angkor Thom a carui turnuri – ca la Banteay Chhmar – sunt gravate cu chipuri Bodhisattva iluminate. Bayon este decorat cu basoreliefe reprezentand predominant scene din viata de zi cu zi, si nu din mitologia hindusa, observate la cele mai multe temple.
6. Marea Catedrală şi Moschee din Cordoba, Spania
Marea Catedrală şi Moschee din Cordoba, Spania
Marea Catedrală şi Moschee din Cordoba, Spania

Mezquita – insemnand “moschee” in limba spaniola – aflata in Cordoba, Spania, este o combinatie intre o moschee si o catedrala din secolul al VIII-lea. Aceasta impresionanta cladire sta marturie a multimii schimbarilor religioase pe care le-a intampinat orasul Cordoba de-a lungul secolelor. Astazi, Mezquita este cunoscuta mai mult sub denumirea de “Catedrala AdormiriiMaicii Domnului din Cordoba”, titlul de “moschee” nemaifiind folosit in mod curent. Cu toate acestea, cladirea este tributara arhitecturii islamice, cele mai multe elemente arhitecturale ale acesteia apartinand moscheii ridicata in secolul al VIII-lea. Catedrala-moschee din Cordoba este unul dintre cele mai vechi si semnificative exemple de arhitectura islamica spaniola. Pentru aceasta, numarul de pelerini ce ii calca pragul este foarte mare. Moscheea din secolul al VIII-lea era cea de-a doua din lume, ca marime.

7. Biserica Spas na Kravi din St. Petersburg, Rusia
  Biserica Spas na Kravi din St. Petersburg, Rusia
Biserica Spas na Kravi din St. Petersburg, Rusia

8. 

Bazilica Sf. Petru din Vatican
Bazilica Sf. Petru din Vatican

Bazilica Sfântul Petru (în italiană: “Basilica di San Pietro in Vaticano”) din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Imensul edificiu – lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri, cu o suprafață totală de peste 15.000 m² , este cea mai mare biserică creștină a lumii . Bazilica “Sfântul Petru” nu este o catedrală , pentru că sediul episcopului Romei – tot în persoana Papei – este Bazilica Sfântul Ioan din Lateran .

9. 
Cetatea din Dubrovnik, Croaţia
Cetatea din Dubrovnik, Croaţia

Cetatea de la Dubrovnik a inceput sa fie construita inca din secolul VII, in timpul migratiei popoarelor, perioada in care locuitorii Epidaurumului, care erau de origine italiana, s-au refugiat pe o insula a Coastei Dalmatiei si au intemeiat orasul Ragusa. In partea continetala a acestei zone se aflau slavii care s-au retras in orasul Dubrovnik, acestia s-au unit cu cei din Ragusa prin umplerea golfului ce ii despartea, cu pamant. A rezultat o cetate puternica si mult timp a fost de neinfrant, nici macar Imperiul Otoman care in secolul XV a incercat sa o asedieze nu a reusit. Cetatea este inconjurata de ziduri puternice de 25 m iar aprovizionarea aceseia se putea face pe mare, atunci cand nu era posibil pe uscat.

10. Piaţa Principală din Cracovia, Polonia
Piaţa Principală din Cracovia, Polonia
Piaţa Principală din Cracovia, Polonia

Piata Principala – Rynek Glowny este o piata medievala din Cracovia, considerata una din cele mai mari din intreaga lume. Piata Principala este situata in inima centrului vechi din Cracovia. Este locul in care se intalnesc localnicii. Piata Principala este gazda a numeroase festivaluri si manifestari culturale. Piata Principala dateaza din secolul al XIII-lea, aici aflandu-se unele din cele mai vechi cladiri din Cracovia. Printre ele amintim: Sukiennice (Sala Tesaturilor) – o fosta bursa de textile, astazi functionand pe post de filiala a Muzeului National – Biserica Sf Adalbert, Biserica Sf Maria – care este un simbol al orasului, extrem de usor de recunoscut gratie celor doua turle ale sale. Cladirile din jurul Pietii Principale sunt foarte vechi si gazduiesc la randul lor institutii de prestigiu precum Muzeul de Istorie al orasului Cracovia, Centrul Cultural International, alaturi de numeroase magazine cu suveniruri, restaurante, cafenele, terase, cofetarii si cluburi. Nu trebuie sa ratati Zurek-ul traditional care se serveste la un restaurant polonez din zona, o supa excelenta. Pe buna dreptate Piata Principala este considerata inima Cracoviei. De asemenea, puteti incerca si berea sau vodka poloneza.

11. Templul Karnak, din Luxor, Egipt
Templul Karnak, din Luxor, Egipt
Templul Karnak, din Luxor, Egipt

Luxor este un oraș de pe Nil cu ca. 150.000 de locuitori, aici găsindu-se una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din perioada Egiptului antic. Orașul s-a extins datorită turismului, care este ramura cea mai importantă a regiunii. Unul dintre punctele cele mai importante vizitate de turiști este templul din Luxor care a fost clădit în în cea mai mare parte în timpul faraonului Amenophis III și a fost ridicat în cinstea zeului Amun. De aici a fost dus la Paris în piața Concorde unul din obeliscurile de granit. Lângă statuia monumentală al lui Ramses II se află moschea albă unde se găsesc osemintele lui „Abū l-Haggāg”. Un alt obiect demn de vizitare este muzeul din Luxor. Culturile de cereale, trestie de zahăr și curmale nu aduc însa venituri comparabile cu cele obținute din turism. Construcțiile antice ale orașului atrag anual în Luxor mii de vizitatori. În acest loc se simte încă adierea istoriei, deoarece tocmai aici, pe teritoriul Tebei, s-a aflat cândva capitala faraonilor. Acest oraș din Egiptul de Sus, numit în limba străvechilor egipteni si Wasen sau Nuwe, se întindea cândva pe ambele maluri ale Nilului. Acolo unde astăzi se ridica Luxor și Karnak, se află în trecut Teba de Est. Pe malul stâng al fluviului se ridica Teba de Vest, (unde au fost îngropați mulți dintre faraonii Egiptului) și Deir el-Bahri, contemporan cu Templul lui Hatshepsut. Vizavi de Luxor, pe malul vestic al Nilului se află celebra Valea Regilor. Începând cu dinastia a XI-a și terminînd cu dinastia a XVIII-a Teba, reședința faraonilor, a fost cea mai importantă metropolă a statului egiptean. Faima sa a ajuns până în Grecia, unde a fost numită Diospolis (Orașul Divin). Vechiul Testament numește Teba No-Amon, adică orașul lui Amon. Printre edificiile remarcabile rămase din perioada de glorie a Egiptului se remarcă Templul lui Amon din Karnak. Starea excelentă în care acesta s-a păstrat îl transformă într-unul dintre cele mai vizitate obiecte turistice din Egipt. Cea mai frumoasă parte a sa este Marea Sală Hipostilă, cu douăsprezece coloane de 25 de metri.

12. Fântânile Bellagio din Las Vegas, Nevada
Fântânile Bellagio din Las Vegas, Nevada
Fântânile Bellagio din Las Vegas, Nevada

Coregrafia simfoniei de apa ofera un bun venit de neuitat la Hotel Casino Bellagio din Las Vegas. Jeturile de apa urca mai sus de 300 de metri si pot tinti pana la 75 de metri in aer in timp ce par sa danseze impreuna cu luminile pe o muzica clasica romantica. Este o priveliste spectaculoasa demna de admirat in timpul unei plimbari de-a lungul bulevardului. Fanatana Bellagio este una dintre cele mai mari atractii ale Las Vegas-ului. Pana la ora 19, isi face numarul din 30 in 30 de minute, iar dupa ora 19, odata la fiecare 15 minute.

Roxana Dobre, A.M.PRESS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete