Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

miercuri, 28 noiembrie 2012

GHEORGHE POP de BĂSEŞTI – EROU al NEAMULUI şi SFÂNT în ALTAR


Sfantul Mare Mucenic Gheorghe Purtatorul de Biruinta

La 23 februarie 2012 se-mplinesc 93 de ani de la moartea marelui patriot Gheorghe Pop de Băseşti. S-a născut la 1 august 1835 în satul Băseşti din plasa Cehu Silvaniei (Sălaj), actualmente judeţul Maramureş, sat situat la poalele Codrului; din părinţi Petru Pop de Băseşti şi Susana Pop de Turţi, judeţul Satu Mare, ambii părinţi de viţă nobilă.
La 1860 se căsătoreşte cu Maria Loşonţi, căsătorie binecuvântată cu două fete: Maria Carolina (alintată „Linuca cea dragă”) care, din nefericire, după un an se stinge din viaţă, şi Elena Gheorghina care, prin căsătorie a devenit Elena Hossu Longin, o familie venerabilă de mari patrioţi.

Mai reamintim că Gheorghe Pop de Băseşti a fost un apărător fervent şi un susţinător al şcolii româneşti. El a iniţiat şi organizat, la Băseşti, în 1870, o consfătuire pregătitoare în vederea constituirii unei Asociaţii care să apere interesele învăţământului românesc şi a slujitorilor săi faţă de politicile tot mai agresive pe care le promovau guvernele de la Budapesta. Astfel, la 10 septembrie 1871, în adunarea ţinută la Şimleul Silvaniei ia fiinţă Reuniunea Învăţătorilor Români Sălăjeni (RIRS), asociaţie profesională. Cu această ocazie Gheorghe Pop de Băseşti şi Andrei Cosma au fost aleşi preşedinţi de onoare.
Sediul permanent al RIRS s-a stabilit la Băseşti.
Gheorghe Pop de Băseşti intră în politică şi candidează în Cercul electoral Cehu Silvaniei obţinând trei mandate consecutive: 1872, 1875 şi 1878. Pentru cel de-al treilea mandat, în Dieta de la Budapesta, s-a dat o luptă aprigă deoarece grupul de parlamentari români era tot mai restrâns. In calitatea sa de deputat a reprezentat cu mare cinste şi curaj interesele sălăjenilor , precum şi ale tuturor românilor din Transilvania. El intervine în Parlament şi afirmă:” Pentru Irlanda statului maghiar, care este Transilvania nenorocită!…noi stăruim pe aceste plaiuri mai bine de două mii de ani. Toate durerile şi toate nădejdile ne leagă de pământul pe care trăim”.
În anul 1879 Gheorghe Pop de Băseşti ia atitudine faţă de noua Lege şcolară Trefort, care prevedea introducerea obligatorie a limbii maghiare în şcolile poporale şi confesionale. El consideră că Legea aceasta este un adevărat pericol pentru învăţământul românesc. Cu privire la această Lege, el afirmă în Parlament:” Proiectul de Lege în discuţie e cea mai cumplită năpastă ce poate veni asupra ţării; …Cucuta veninoasă a zavistiei şi a neînţelegerilor semănate de această lege, la însăşi temelia ţării, va duce la nimicirea ei.”
La 12-14 mai 1871 se convoacă la Sibiu memorabila Conferinţă generală a reprezentanţilor alegătorilor români din Banat şi Ungaria care consfinţeşte actul de naştere a Partidului Naţional Român care adoptă un Program în nouă puncte privind lupta pentru interesele românilor. În iunie 1881 Gheorghe Pop de Băseşti candidează pentru un nou mandat la Cehu Silvaniei. De această dată guvernanţii maghiari au plănuit din timp să împiedice cu orice preţ alegerea sa in Dieta de la Budapesta.
În perioada imediat următoare, din iniţiativa fiicei sale Elena Pop s-a înfiinţat Reuniunea Femeilor Române Sălăjene (RFRS), ocazie cu care Gheorghe Pop de Băseşti a fost ales membru fondator. Tot la Băseşti, în 1908, ia fiinţă o filială a ASTREI din Sibiu, astfel că Băseştiul devine cu adevărat un centru de spiritualitate şi de luptă politică a românilor din zona Codrului şi Sălajului. „Badea George”, cum i-a zis Nicolae Iorga, era sufletul şi amfitrionul tuturor activităţilor acestor asociaţii şi cu marea sa generozitate şi dragoste le oferea ajutoarele necesare.
În anul 1892, în urma Conferinţei P.N.R., noua conducere avându-i în frunte pe Ion Raţiu, preşedinte, şi Gheorghe Pop de Băseşti, vicepreşedinte, hotărăşte formarea unui grup de lucru pentru redactarea Memorandumu-lui şi înaintarea lui la Curtea de la Viena, misiune în sarcina lui Gheorghe Pop de Băseşti. Delegaţia n-a fost primită la Împărat , iar în august 1919, când trupele române au ocupat Budapesta, plicul cu Memorandum-ul a fost găsit nedesfăcut. Instanţele de judecată ale vremii i-au condamnat pe Memorandişti, printre care, Gheorghe Pop de Băseşti a primit un an de închisoare de stat ,în Ungaria. În timpul procesului, în faţa Instanţei de judecată Gheorghe Pop de Băseşti a dat dovadă de mare curaj şi patriotism. El a afirmat răspicat:” Ceea ce se discută aici, domnilor, este însăşi existenţa poporului român”…”Existenţa unui popor nu se discută, se afirmă”…. „ De aceea nu mai suntem aici acuzaţi, suntem acuzatori”.
După moartea preşedintelui martir, Ion Raţiu din 7 decembrie 1902, Gheorghe Pop de Băseşti preia conducerea P.N.R., în calitate de vicepreşedinte, iar din 1905 devine preşedinte, până la împlinirea marelui său vis – Marea Unire din 1918.
În 1905, Gheorghe Pop se hotărăşte să reintre în viaţa politică şi candidează pentru un nou mandat la Cehu Silvaniei. Hoardele de bătăuşi unguri veniţi şi din alte localităţi, s-au năpustit asupra românilor alegători şi a candidatului lor, bătându-i cu sălbăticie, zădărnicind alegerea deputatului român.
La 12 noiembrie 1918, Consiliul Naţional Român Central al PNR, convoacă Marea Adunare Naţională în Cetatea Unirii Alba Iulia, pe ziua de 1 Decembrie 1918. La Adunarea Naţională, Gheorghe Pop de Băseşti a fost declarat şi ales preşedinte. Octogenarul Preşedinte, cu emoţie şi lacrimi de bucurie în ochi, deschide Marea Adunare Naţională rostind:”Am venit chiar şi dacă această cale m-ar costa viaţa, căci de-acum, pentru mine nu mai rămâne alta decât să zic şi eu cu dreptul Simion din Scriptură: „Acum slobozeşte, Doamne, pe robul tău în pace”… „că mi-am văzut visul cu ochii”!
Obosit de-atâta zbatere pentru cauza neamului său şi sub povara celor peste 83 de ani pe care îi avea, căzând la grea suferinţă, Gheorghe Pop de Băseşti se va stinge ca o sfântă lumânare, trecând în eternitate la 23 februarie 1919, în dragul său Conac de la Băseşti.
Ultimele clipe ale vieţii sale a avut parte şi de mângâierea divină văzându-i pe militarii români, veniţi de la Cehu Silvaniei, spre a aduce omagiul lor marelui tribun.
Biserica Ortodoxa din Cehu SilvanieiElena Pop, căsătorită Elena Hossu Longin, a continuat măreaţa operă a părintelui său; ea se găsea întotdeauna în fruntea tuturor acţiunilor şi activa cu fermitate în domeniul cultural, social şi filantropic, arătându-şi înaltele virtuţi faţă de oropsitul şi subjugatul neam românesc. Împreună cu preotul Ilie Călăuz, protopop al districtului Silvania, a cumpărat un teren în centrul localităţii Cehu Silvaniei, pentru ridicarea unui lăcaş de cult românesc. În 1937 este înălţată biserica , în stil neobizantin-brâncovenesc şi casele parohiale.
Biserica a primit hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” în semn de pioasă recunoştinţă marelui tribun. La dorinţa Elenei Hossu Longin, pe uşa din dreapta, uşa diaconilor, a iconostasului, care-l reprezintă pe Sf.mr. Mucenic Gheorghe, călare pe cal alb, ucigând balaurul cu suliţa, i s-a pictat chipul din tinereţe al bunului său tată, Gheorghe Pop. Tot ea se-nvredniceşte şi donează clopotul mic; un iconostas, amvon şi alte obiecte de cult.
Din documentele arhivistice ale Parohiei mai aflăm că preotul Ilie Călăuz s-a adresat Ministerului Cultelor, în 1937, arătând printre altele: „ S-a zidit acest Sion a Domnului pe locul istoric unde marele luptător şi apărător al drepturilor românilor, Gheorghe Pop de Băseşti a fost crunt bătut şi sângele lui a sigilat acest loc”… „Temelia acestui sfânt lăcaş s-a aşezat chiar la o sută de ani de la naşterea vajnicului luptător şi Preşedinte al Adunării Naţionale de la Alba Iulia”.
 
Sursa:http://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete