Despre mine

- Ionel Mesaroş
- Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.
sâmbătă, 30 decembrie 2023
La mulți ani!
duminică, 24 decembrie 2023
Crăciun binecuvântat!
luni, 13 noiembrie 2023
Băsești, clasa a VIII -a , anul școlar 1971-1972
În 1972 terminam clasa a VIII a la Băsești. Această fotografie reține chipurile noastre, ale absolvenților, și un grup de profesori cu care am învățat. Fotografia a fost făcută în parcul de lângă școală. În 1964 când am intrat în clasa I a am fost 16: 10 băieți și 6 fete. Apoi cifra s-a tot modificat. Unii plecau, alții veneau, pe unii îi prindeam din urmă. La absolvire am fost 19, 16 din Băsești din care 2 au ajuns colegii noștri pe parcurs și 3 din Săliște. Din cei 16 de la început în fotografie suntem 14. Cei doi care lipsesc s-au mutat în Baia Mare după clasa a I a și respectiv a V a. Rândul de sus de la stânga la dreapta: Dariu Remeș, Traian Cozma, Alexandru Crișan, Liviu Călăuz, Costinel Podină, Ioan Nistor, Emil Bretan, Ștefan Petian, Vasile Ianoș. Rândul din mijloc: Traian Mărieș, Vasile Ghiț, Maricica Pop, Doina Pop, Maria Pop, Nazarica Mureșan, Terezia Pop, Florica Pop, Ioan Rus, Vasile Mesaroș.
vineri, 20 octombrie 2023
Chef de viață
de Sorin Dumitrache
după ce că lucru-ntr-una
duminică, 15 octombrie 2023
Munich (2005)
În timpul Jocurilor Olimpice din 1972, 11 sportivi israelieni sunt ostatici și uciși de un grup terorist palestinian cunoscut sub numele de Black September. În represalii, guvernul israelian recrutează un grup de agenți Mossad pentru a depista și a-i executa pe cei responsabili pentru atac.
joi, 14 septembrie 2023
#InMemoriam: 𝐀𝐔𝐆𝐔𝐒𝐓𝐈𝐍 𝐌𝐎𝐂𝐀𝐍𝐔 (1932-2023)
Este doliu în învățământ. AUGUSTIN MOCANU – fostul director al Liceului din Cehu Silvaniei – a încetat din viață, la vârsta de 91 de ani. Acesta a fost un reputat profesor, apreciat și îndrăgit, atât de elevi cât și de colegii profesori. În anul 2022, dascălul a fost distins cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Cehu Silvaniei pentru cei 40 de ani dedicaţi învăţământului
Întreaga comunitate deplânge trecerea în neființă a celui care a fost AUGUSTIN MOCANU, marele profesor de limba și literatura română, fost director şi inspector şef la nivelul raionului Cehu Silvaniei.
Acesta, a dat dovadă în decursul carierei sale de profesionalism, tenacitate, corectitudine și mai ales de o mână de fier în gestionarea întregului proces educațional.
De remarcat, că prof. Augustin a fost și autor de carte, una din lucrările sale remarcabile fiind „Ceas pe ceas se alungă. Folclor poetic”.
𝐌𝐨𝐜𝐚𝐧𝐮, 𝐀𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭𝐢𝐧 - profesor. N. 12 septembrie 1932, Boju, județul Cluj
activitate de conservare și promovare a culturii tradiționale în paginile scrierilor sale (Zalău, Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, 2016), 𝐂𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐎𝐧𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐥 𝐨𝐫𝐚𝐬̦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐞𝐡𝐮 𝐒𝐢𝐥𝐯𝐚𝐧𝐢𝐞𝐢 (2022). A obținut locul I la Festivalul 𝐂𝐚̂𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢 la secțiunea reportaj literar (1981, 1984). În 1984 a obținut locul III la Concursul de proză scurtă 𝐓𝐮𝐝𝐨𝐫 𝐀𝐫𝐠𝐡𝐞𝐳𝐢 de la Tg. Jiu. A cules folclor din zona Codru-Valea Sălajului, material pe care l-a valorificat în eseuri și culegeri de folclor.
𝐕𝐨𝐥𝐮𝐦𝐞 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞: 𝐂𝐞𝐚𝐬 𝐩𝐞 𝐜𝐞𝐚𝐬 𝐬𝐞 𝐚𝐥𝐮𝐧𝐠𝐚̆ - 𝐅𝐨𝐥𝐜𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐨𝐞𝐭𝐢𝐜 (Baia Mare, Casa Creației Populare, 1970), 𝐃𝐮-𝐭𝐞 𝐝𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐯𝐢𝐧𝐨 𝐝𝐨𝐫. 𝐅𝐨𝐥𝐜𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐒𝐚̆𝐥𝐚𝐣 (Zalău, Centrul de Îndrumare a Creației Populare și a Mișcării Artistice de Masă, 1972), 𝟐𝟕 𝐝𝐞 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐬𝐚̆𝐥𝐚̆𝐣𝐞𝐧𝐢 Antologie (Zalău, Ed. Caiete Silvane, 2023)
Augustin Mocanu [de fapt Mocan] s-a născut la 12 septembrie 1932, din părinţii Teodor şi Ana, ţărani, în satul Boju, comuna Cojocna, judeţul Cluj.
A fost repartizat la Şcoala Medie Mixtă din Cehu Silvaniei (azi Liceul Tehnologic Gheorghe Pop de Băseşti), unde a lucrat fără întrerupere, în perioada 1957-1997, fiind cadru didactic de predare şi îndeplinind, în unii ani, funcţii de conducere, îndrumare şi control: director adjunct, director, şef al secţiei raionale de învăţământ.
În 1958 s-a căsătorit cu Maria Borda, originară din Beica de Sus, jud. Mureş, profesoară de educaţie fizică la aceeaşi unitate şcolară.
A cercetat creaţia populară orală din Ţara Codrului şi de pe Valea Sălajului.

În perioada 1999-2022 a scris şi publicat peste 40 de cărţi conţinând: colecţii de poezie orală, articole şi studii de folclor literar, monografiile satelor Boju jud. Cluj şi Nadiş jud. Sălaj, un dicţionar de regionalisme din Ardeal, poezii originale, proză scurtă şi un roman autobiografic.
Cu vremea, munca de cercetare de la zonele Sălaj – Codru s-a extins în Câmpia Transilvaniei, de unde provine autorul, şi în Câmpia Soarelui, Ialomiţa, unde are domiciliul din 1998.
La 12 septembrie 2023 a împlinit vârsta de 91 de ani.
joi, 7 septembrie 2023
O afacere regală (2012)
O afacere regală este povestea adevărată a unui om obişnuit care câştigă inima reginei şi porneşte o revoluţie. Centrându-se pe un triunghi amoros uimitor dintre Christian al VII-lea - un rege din ce în ce mai nebun (Mikkel Boe Følsgaard), un idealist - Struensee (Mads Mikkelsen) şi tânăra, dar puternica regină Caroline Mathilda (Alicia Vikander), drama este povestea captivantă a unor idealişti curajoşi care riscă totul în căutarea libertăţii poporului, dar mai presus de toate, este povestea unei iubiri pasionale şi interzise care a schimbat o naţiune întreagă.
marți, 5 septembrie 2023
Vremea Razbunarii (1996)
Război și Pace (2016)
Armata francezã condusã de Napoleon a invadat Austria. Rusia s-a aliat cu Austria pentru a opri marșul lui Napoleon spre est, angajându-se într-un rãzboi care va schimba viețile rușilor pentru totdeauna. Serialul Război și pace prezintă o poveste care se învârte în jurul a cinci familii aristocratice, stabilită în timpul domniei lui Alexandru I și centrată pe triunghiul iubirii dintre Natașa Rostova, Pierre Bezukhov, și Andrei Bolkonsky.
Armata francezã condusã de Napoleon a invadat Austria. Rusia s-a aliat cu Austria pentru a opri marșul lui Napoleon spre est, angajându-se într-un rãzboi care va schimba viețile rușilor pentru totdeauna. Serialul Război și pace prezintă o poveste care se învârte în jurul a cinci familii aristocratice, stabilită în timpul domniei lui Alexandru I și centrată pe triunghiul iubirii dintre Natașa Rostova, Pierre Bezukhov, și Andrei Bolkonsky.
Remuşcare (2007)
Poveste de dragoste ce se desfăşoară pe parcursul a zeci de ani, ecranizarea după cunoscutul roman al lui Ian McEwan se învârte în jurul micuţei Brionny, o fetiţă de 13 ani care schimbă vieţile tuturor din jurul ei când ia neinspirata decizie de a-l acuza pe Robbie, iubitul surorii ei, de o crimă pe care acesta nu a comis-o. Închis ca urmare a declaraţiei lui Brionny, Robbie iese după ani de zile din închisoare şi face tot posibilul să-şi ia viaţa de la capăt. În film apar Keira Knightley şi James McAvoy. Suntem cu câțiva ani înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, când ni se prezintă o familie din Anglia (familia Tallis). Doi membri ai familiei sunt aduși în prim-plan: Cecilia (Kiera Knightley) și sora ei în vârstă de 13 ani, Briony (rol jucat de Saoirse Ronan; mai târziu, când personajul va avea 18 ani, jucat de Romola Garai, și jucat la bătrânețe de Vanessa Redgrave). De asemenea în prim plan este și fiul unei slujnice care lucrează și el pentru familia Tallis, Robbie (James McAvoy). Lui Briony îi place să scrie mici piese de teatru pe mașina de scris a familiei (de fapt, zgomotul clapelor mașinii de scris devine adesea alături de alte zgomote sincopate ritmul unei muzici de mare efect dealungul filmului – felicitări lui Dario Marianelli!). Piesele de teatru sunt jucate pentru întreaga familie de către alte rudenii (verișori și verișoare) care stau cu familia Tallis. Cecila are alte preocupări. Mai mare cu câțiva ani decât Briony, ea își întreabă inima cu privire la Robbie. Se pare că Robbie și-a pierdut tatăl așa că dl. Tallis i-a plătit o bursă băiatului care a mers la școală la Oxford.
sâmbătă, 26 august 2023
Good Will Hunting (1997)
Sunt unele filme din care nu mai rămâne nimic după ce le dai la o parte învelișul de Oscaruri. Good Will Hunting nu face parte dintre ele. Will Hunting e un tânăr cu probleme. Poate pentru că nu s-a născut în cartierul potrivit, n-a avut parte de educația potrivită, de viața potrivită sau poate pentru că se aprinde repede la mânie și își pierde capul. Și mai mult ca sigur, toate la un loc. Aparent, nu-l deranjează faptul că e un simplu băiat de serviciu care spală coridoarele prestigioasei universitati MIT. Dar e genul care nu refuză nicio provocare... Așa se face că într-o zi, fără să-l vadă nimeni, rezolvă pe tablă o problemă pe care prof. Lambeau (Stellan Skarsgaard) o alesese ca să își incuie studenții. Uluit de soluția găsită și de faptul ca nimeni nu îndrăznește să o revendice, prof. Lambeau se hotărăște să îl găsească pe autor. Will Hunting, baiatul care spală pe jos, e de fapt un geniu matematic și, când îl descoperă, Lambeau refuză să-l lase să se irosească. Numai că Will nu vrea să fie salvat dimpotrivă, parcă face totul să se autodistrugă. Nici măcar prietenul lui cel mai bun, Chuckie (Ben Affleck), nu reușește să-l convingă să nu dea cu piciorul șansei... Din păcate pentru Will, pe cât e de genial, pe atât e de încăpățânat și încrâncenat să rămână acolo unde consideră că îi e locul: alături de prietenii lui, într-o viața fără ambiții și în care multe se rezolva cu pumnii, nu cu mintea. Dar rănile lui cele mai dureroase nu sunt cele care i se văd pe față, ci cele care se citesc în suflet. Mai mult, Will nu consideră că ar avea ceva de demonstrat despre el însuși. Sau că ar merita ceva mai bun de la viață. Ironia face ca tot temperamentul lui impulsiv să ofere soluția dorită de Lambeau. Ca să evite un nou conflict cu poliția, Will acceptă să meargă la un psiholog și să ia cursuri de matematică. Șirul de întâlniri dezastruoase cu psihologi se termină în mod fericit cu dr. Sean McGuire (Robin Williams), care are și el un trecut plin de cicatrici și găsește calea de a deschide carapacea în care Will își ascunsese geniul și dorința de a trăi pe măsura lui.
marți, 22 august 2023
Adevărul/Minciuna
O parabolă evreiască spune că într-o zi minciuna şi adevărul s-au întâlnit.
Minciuna

- Bună dimineaţa!.
Şi adevărul a verificat dacă într-adevăr e o zi bună. S-a uitat în sus, nu a văzut nori de ploaie



- Bună dimineaţa!
- E prea cald azi.
Şi adevărul văzu că minciuna a spus adevărul.

Minciuna apoi l-a invitat pe adevăr să se scalde în rîu.
Şi-a scos hainele, a sărit în apă şi i-a spus:
- Să știi că apa e minunată!
Şi de îndată ce adevărul a sărit în rîu, cum era de așteptat, minciuna a ieşit din apă, s-a îmbrăcat în hainele adevărului şi a plecat

Adevărul în schimb a refuzat să se îmbrace în hainele minciunii şi, pentru că n-avea de ce să-i fie ruşine, a plecat dezbrăcat pe stradă.
Așa se face că, în ochii altor oameni, e mai uşor de accepat minciuna îmbrăcată în adevăr



EU

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș
VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !
Primăvara

Vară

Toamnă

Iarnă

Postări populare
Etichete
- - (6)
- 1 Decembrie (10)
- 1 Martie (3)
- 29 iunie (1)
- 3 Iulie- Ziua "Halep"- "HALEP DAY" (1)
- 30 oct. 2015 (1)
- 7 mai 1986 (1)
- 8 Martie (17)
- ADN (10)
- Al. Ioan Cuza (2)
- Alianța pentru Demnitate Națională (16)
- amintiri (2)
- aniverare (2)
- aniversare (26)
- Anul Nou (3)
- anunt (5)
- Arca Romanticilor (145)
- Argumente (1)
- Armata (1)
- Arta Fericirii (1)
- Atitudine (49)
- banc (86)
- bancuri (14)
- Băsești (8)
- biografie (2)
- campanie (1)
- campioni (1)
- capodopera (12)
- capodoperă (55)
- Caracal (4)
- caricatura (2)
- caricatură (49)
- CarolI (1)
- Călușarul de Băsești... (1)
- CE 2024 (1)
- celebrare (1)
- Centenar (2)
- citat (5)
- citate (37)
- citate din Maica Tereza (2)
- civism (3)
- Colectiv (1)
- colind (13)
- colinde (1)
- comemorare (3)
- Comoara din Valceaua Lupilor (1)
- Comoara din Vâlceaua Lupilor (3)
- corespondenta (1)
- Coronavirus (6)
- Crăciunul (8)
- credinte populare (1)
- crez (6)
- cronica (2)
- cugetari (6)
- cugetări (66)
- cultura (2)
- cultură (2)
- Cuvinte potrivite (1)
- dialog moralizator (1)
- disc (1)
- discurs (3)
- diverse (52)
- DOC. (1)
- documentar (2)
- Dragobete (1)
- ecologie (2)
- economie (1)
- editorial (2)
- educație (2)
- Eminescu (80)
- Epigrame (1)
- eseu (7)
- etica (1)
- eveniment (10)
- Evocare (1)
- fabulă (6)
- fapt divers (1)
- femeia (1)
- film (45)
- filologie (1)
- filozofie (4)
- Florii (5)
- folclor (5)
- Fotbal (1)
- foto (4)
- foto-video (1)
- fragment (1)
- Francisc Hossu–Longin (1)
- gand (2)
- ganduri (34)
- gastronomie (1)
- gând (7)
- gânduri (95)
- Gânduri-videoclip (1)
- George Pop de Băsești (8)
- gramatică (2)
- Halep (3)
- hit (566)
- imagini (17)
- IMN (1)
- in memoriam (49)
- initiativa legislativa (1)
- interviu (4)
- Invataturi (1)
- invitatie (2)
- Invitaţie (1)
- istorie (26)
- istorie. (1)
- învăţături (3)
- jurnalism (4)
- Laura Dinu (1)
- leapsa (2)
- Lecții de viață (3)
- legende (2)
- Legile lui Murphy (8)
- legislativ (2)
- Licuța Pântia (1)
- Locuri de vis (1)
- mama (1)
- manifest (1)
- Marea Unire (3)
- marturisiri (1)
- maxima (61)
- maxime (259)
- maxime despre viata (1)
- maxime.citate (1)
- maximele mele (1)
- Mărțișor (2)
- medicina naturista (4)
- medicină naturistă (5)
- meditatie (1)
- mesaj (6)
- Mica Unire (2)
- model matematic (1)
- model uman (1)
- monografie (1)
- monolog (1)
- muzica (23)
- muzica folk (11)
- muzică (47)
- muzică clasică (6)
- muzică folk (18)
- muzică grecească (1)
- muzică instrumentală (11)
- muzică populară (1)
- muzică rock (4)
- muzică românească (39)
- muzică- (1)
- opinii (1)
- pamflet (4)
- Pandemie (1)
- parabolă (2)
- parodie (2)
- Paște (24)
- pensii militare (11)
- pilula umoristica (2)
- PNL (4)
- poem (12)
- poeme (1)
- poezia dacilor liberi (5)
- poezie (95)
- poezii (16)
- poezii haioase (1)
- politic (2)
- politica (217)
- politică (142)
- Popasuri Culturale Românești (24)
- portret (1)
- poveste (1)
- poveste de viață (1)
- povestire (1)
- poze (2)
- premiu (3)
- Preoții satului Băsești (1)
- priceasnă (9)
- prietenia (1)
- program (1)
- proverbe (1)
- psiho-pedagogie (1)
- psihologie (12)
- radiografia unei zile (7)
- radiografia zilei (2)
- religie (27)
- reteta (1)
- Revelion (1)
- România (4)
- Rugăciune (5)
- sanatate (2)
- sarbatori (4)
- sat (1)
- sănătate (4)
- Săptămâna Mare (1)
- Săptămâna Patimilor (1)
- sărbătoare (21)
- sărbători (11)
- Sâmbra Oilor (2)
- sceneta (1)
- scrisoare (16)
- scrisoare deschisa (1)
- scrisoare deschisă (14)
- sfârșitul lumii (1)
- social (1)
- sociologie (12)
- spiritualitate (11)
- sport (21)
- STIINTA (2)
- stiri (3)
- șlagăr (5)
- talent (1)
- tenis (2)
- testament (1)
- umor (6)
- Un zâmbet pe 16 mm... (52)
- Un zâmbet pe 16 mm... (54)
- Unii și alții (1)
- urare (21)
- urari (15)
- urări (108)
- versuri (70)
- videclip (7)
- videoclip (1068)
- videoclipuri (5)
- vidoclip (1)
- Wimbledon (2)
- zi memorabilă (1)
- Ziua Culturii Naționale (56)
- Ziua Dorului (1)
- Ziua Pământului (2)
- Ziua Renașterii Naționale (4)
- Ziua Tricolorului (1)