PSD a câstigat detașat alegerile parlamentare, înregistrând un scor de 46% pe țară, conform rezultatelor BEC din urma centralizarii a 99% din voturi. Pe harta țării, practic, PSD a ocupat primul loc în 36 de județe, UDMR a luat primul loc în patru județe, PNL în trei județe, iar USR în Diaspora. Menționez că au trecut pragul electoral ALDE și PMP.
Indiferent de opțiunea de vot, PSD trebuie felicitat pentru această victorie categorică!
Observând prezența mica la vot, cred că este necesar introducerea obligativității votului.
Există o singură întrebare majoră: va face sau nu PSD, în urma redistribuirii voturilor, 50% din viitorul Parlament? În funcție de răspunsul la respectiva întrebare, se pot schița diverse variante:
Dacă PSD, singur, va avea jumătate plus unul dintre membrii parlamentului, social-democrații își vor putea impune premierul dorit, președintele Klaus Iohannis având, constituțional, având mâinile legate;
Dacă PSD nu va avea de unul singur majoritatea parlamentară, există trei posibilități:
- Președintele numește un premier din cadrul PSD, caz în care PSD va putea foarte ușor să realizeze o alianță pentru guvernare;
- Președintele îl numește pe Dacian Cioloș, care încearcă coagularea unei alianțe guvernamentale cu toate formațiunile parlamentare non-PSD – extrem de greu spre imposibil în cazul în care ALDE, sau o parte a ALDE (facțiunea Tăriceanu) rămâne fidelă înțelegerilor cu PSD;
- Președintele numește un premier care încearcă crearea unei guvernări de convergență națională, adunând la aceeași masă atât PSD cât și PNL – greu de crezut că PSD și ALDE vor accepta o astfel de ofertă, când ar putea forța o guvernare în doi.
Cum s-a ajuns aici, într-o situație în care singurul care ar putea salva ideea unei guvernări de dreapta este Președintele Iohannis, cu toate că nu cred că este moral acest demers, deși este legal, dacă PSD nu obține peste 50%.Potrivit Constituţiei, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Majoritate absolută, însemnând peste 50%, până după redistribuire nu o are nici PSD.
De asemenea, nu cred că este moral, probabil, nici legal, ca PSD să-l propună ca premier pe Dragnea, acesta fiind condamnat cu suspendare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu