Despre mine

Fotografia mea
Sunt o fiinţă ce a trecut prin "furcile caudine" ale existenţei, care a pierdut uşor ...şi a câştigat greu lupta cu viaţa. Când am pierdut, am dobândit Credinţă, iar când am câştigat, m-am bucurat de Nădejde; ajungând, azi, să înţeleg de ce este atât de greu urcuşul spre Omul "încoronat" cu demnitate creştină.

marți, 31 mai 2011

Roxette - Spending My Time

Roxette - Vulnerable

Roxette - Anyone

Roxette - Listen To Your Heart

"Schimbărea" raportului de forţe în Senatul României


 Opoziţia a avut ieri în Senat, pentru două ore, cu un om mai mult decât Puterea. Inutil, senatorul în plus, Cătălin Voicu, nu ar fi putut vota deoarece se află în arest pentru trafic de influenţă. Senatorul Cătălin Voicu este judecat în stare de arest pentru trafic de influentă.
PSD şi PNL au reuşit ieri o victorie simbolică: au transferat un parlamentar de la PDL şi au schimbat raportul de forţe în Senat. Pe hârtie, doar. Cu senatorul de Cluj, Şerban Rădulescu, Opoziţia reuşise să strângă 69 de voturi din cele 137 ale Senatului. Cu alte cuvinte, PSD şi PNL au avut majoritatea la o diferenţă de un singur vot. Superioritatea Opoziţiei a ţinut doar  două ore. Bucuria PSD şi PNL s-a spulberat rapid. La scurt timp, senatorul Ioan Toma, exclcus recent din PSD pentru că ar fi complotat cu Mircea Geoană la înfiinţarea altui partid, a anunţat că se înscrie la UNPR. Astfel, Puterea a ajuns să deţină din nou 69 de voturi şi a recâştigat majoritatea în Senat.

duminică, 29 mai 2011

Mireille Mathieu - Nos Souvenirs

Voltaj-Mi-e dor...

Sărbătoare liberală la Satu Mare




Liberalii sătmăreni au marcat astăzi 136 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal, cel mai vechi partid din România.
La conferinţa de presă dedicată acestui eveniment, au participat preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Satu Mare, Ovidiu Silaghi, deputatul Viorel Buda, academicianul Virgil Enătescu şi Adrian Ştef, preşedintele organizaţiei municipale şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Deşi s-a zvonit că va veni şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, acesta nu şi-a mai făcut apariţia la Satu Mare.

  Parlamentarul Viorel Buda a evocat personalităţi şi momente importante din istoria partidului, înfiinţat în 1875 de către un grup de 25 de persoane, care a avut menirea de a moderniza România.

  „Întotdeauna când Partidul Naţional Liberal a fost la conducere, pentru ţara noastră a fost o perioadă fastă, începând de la înfiinţarea acestui partid istoric şi până la intrarea în Uniunea Europeană”, a declarat Viorel Buda.

  Ovidiu Silaghi a prezentat viziunea economică a alianţei social liberală USL. Acesta a precizat că alianţa îşi propune crearea a 1 milion de locuri de muncă, după ce în doar doi ani, sub guvernul condus de Boc, 740.000 de locuri de muncă au fost desfiinţate, iar datoria externă a României s-a dublat.

  Silaghi a atras atenţia şi a asupra faptului că multe „costuri ale incompetenţei” portocalii sunt „basculate” pentru guvernarea viitoare, dând exemplul drepturilor salariale ale profesorilor şi magistraţilor care vor fi plătite în 2013-2014, sau a programului naţional al Elenei Udrea, în valoare de 4 milioane lei şi împrumutul de la FMI, care vor fi plătite începând tot cu aceeaşi perioadă.
 

Ştim de unde începem şi unde vrem să ajungem. Este primul program lansat cu 2 ani înainte de alegeri. Vrem ca salariul minim pe economie şi până la 12 milioane să fie impozitat cu 8%, cel între 12-16 milioane, cu 12%”, iar cel peste 16 milioane, cu 16%. Cine vine şi spune cum de noi liberalii venim cu trei praguri de impozitare, trebuie să ştie că principiul liberalismului constă în impozite mici, nu o cotă unică, dar mare”, a declarat Ovidiu Silaghi.

  După conferinţa de presă, liberalii sătmăreni au mers la bustul lui Ion I.C. Brătianu, unde au depus o jerbă de flori, iar apoi au depus o jerbă şi la placa comemorativă de pe sediul Bibliotecii Judeţene, clădire în care s-a înfiinţat prima organizaţie judeţeană a PNL din Transilvania.
  Numeroşi membri şi simpatizanţi ai PNL au participat astăzi şi la lansarea volumului „Din viaţa politică sătmăreană I. PNL Satu Mare. Tradiţie şi contemporaneitate”, de la Centrul Multicultural Poesis, fiind prezenţi autorii Claudiu Porumbăcean şi Viorel Câmpean.

 

Autorii cărţii au reamintit momentele importante ale liberalismului sătmărean, de la înfiinţare şi până în prezent, care a culminat cu interzicerea şi dizolvarea partidului în 1947, reînfiinţat după Revoluţie. Aceştia au adus în evidenţă avântul economic din perioada interbelică, când în timpul guvernării liberale, leul a fost mai puternic şi decât dolarul american.

Liderii locali şi judeţeni ai PNL Satu Mare au organizat dimineaţa o conferinţă de presă la sediul partidului, în cadrul căruia academicianul Virgil Enătescu şi deputatul Viorel Buda au prezentat o scurtă istorie a liberalismului în ţară şi în judeţ, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL, Adrian Ştef, a vorbit despre istoria recentă a partidului, iar preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL, Ovidiu Silaghi, a prezentat în linii mari Programul Economic al Uniunii Social-Liberale, lansat în ziua anterioară la Bucureşti.

Conferinţa de presă a fost urmată de momente solemne: depunerea unor jerbe de flori la bustul lui Ion I.C. Brătianu din Piaţa Libertăţii şi la placa comemorativă de pe sediul Bibliotecii Judeţene, clădire în care s-a înfiinţat prima organizaţie din Transilvania a Partidului Naţional Liberal după Marea Unire din 1918.


La orele amiezii, un mare număr de membri şi simpatizanţi ai PNL au participat la Centrul Cultural Poesis la lansarea cărţii „Din viaţa politică sătmăreană” scrisă de Claudiu Porumbăcean şi Viorel Câmpean.


Volumul, ce are ca subtitlu „PNL Satu Mare – tradiţie şi contemporaneitate”, cuprinde întreaga istorie a mişcării liberale din judeţul Satu Mare, de la înfiinţarea primei organizaţii până la luptele sau alianţele politice din zilele noastre.
În final ,ţin să menţionez că în cadrul Adunarii Generale ,cu caracter festiv, am avut parte de un moment extrem de emoţionant:Preşedintele Organizaţiei PNL Satu Mare ,după premiere,m-a reinvitat pe scenă ,alături de colegul meu Erdei Dorel,pentru a ne  aduce mulţumiri în mod public pentru modul în care  ne- am implicat în activitatea organizatorică a partidului,în general,dar şi pentru reuşita evenimentului de ieri!

Ziua Oraşului Satu Mare 2011



Ieri,28.05.2011,peste 15.000 de sătmăreni , s-au adunat în Piața 25 Octombrie, unde de la orele 23.00, una dintre cele mai tari trupe rock din România,Voltaj, a făcut super-senzație . 

  A fost pentru prima oara, după foarte mulți ani, când s-a simţit adevărata sărbătoare în Satu Mare.    Incidentul de acum 9 ani , când scena s-a prăbuşit peste membrii trupei Voltaj , nu a fost uitat de nimeni, vocalistul trupei menționând în timpul concertului despre îngrijirile medicale pe care le-a primit colegul său în urma nefericitului eveniment.
  Publicul a fost în extaz când bebeluşele de la Cronica Cârcotaşilor şi-au făcut prezenţa pe scenă. Voltaj a cântat pentru sătmăreni timp de o oră, super-concertul fiind urmat de focuri de artificii.
  Percuționistul Cserey Csaba a întreţinut atmosfera în timp ce erau lansatate artificiile. Sătmărenii au avut parte de jocuri de lumini şi lasere care au durat aproape 20 de minute. Zilele Orașului Satu Mare s-au încheiat cu succes.

  Un moment deosebit a fost si secţiunea – Miss Ziua Orașului Satu Mare.   Zece domnişoare frumoase s-au întrecut sâmbătă seara în cadrul concursului de frumusețe „Miss Zilele Oraşului Satu Mare 2011“. Au avut de trecut trei probe, dar și de demonstrat cât de pricepute sunt la jocurile sportive.
  Pregătite ca la carte de managerul agenţiei Gaby`s Models,  colega mea Gabriela Sas, frumoasele domnişoare au fost pe placul publicului.
În final,pot să afirm că Ziua  Oraşului Satu Mare  2011 a fost o reuşită!

sâmbătă, 28 mai 2011

Un zâmbet pe 16 mm...



Lecţie de gramatică la Tirgu Mureş. Profesoara le explica elevilor despre gradele de comparaţie ale adjectivelor. Dupa ce termină, vrea să vadă ce au înţeles copiii şi le cere sa dea exemple:
- Ionel, spune profesoara, dă un exemplu de adjectiv la cele trei grade de comparaţie!
Se ridică Ionel şi spune: frumos, mai frumos, cel mai frumos.
- Bravo Ionel, spune profesoara, ai înţeles perfect. Ai nota 10!Ia să vedem acum daca Anisoara a înţeles cum e cu gradele de comparaţie.
Se ridică Anişoara şi spune: înalt, mai înalt, cel mai înalt.
- Bravo Anisoara, ai si tu un 10. Ia s-o vedem acum şi  pe Ildiko.
Se ridica Ildiko şi începe: adânc, mai adânc, ioi!

Veta Biris-Daca am plecat Ardealule din tine

vineri, 27 mai 2011

La mulţi ani,Cristina!


Astăzi,27 mai,soţia mea ,Cristina,împlineşte o frumoasă vârstă.
Cu această ocazie,draga mea, împreună cu fiul nostru ,Alex,ţinem să- ţi urăm să fii sănătoasă,iar   ziua de azi să fie cea mai fericită zi din viaţa ta şi  cea  de mâine să fie şi mai fericită decât cea de azi! 
La Mulţi Ani !

Manifestari dedicate Zilei PNL



Program spectacol:

Deschidere   ora 14 .00  la Filarmonica de Stat Dinu Lipatti

Imn Naţional - Lavinia Goste - 5min.

Imn PNL- Bratiş Bogdan -5min.

Un tânar interpret de muzică uşoară, cursant al Palatului Copiilor din SM, membru al formaţiei Inedit, pregătit de domnul prof. Berindei Sorin. S-a remarcat prin participarea la concursuri naţionale şi internaţionale, având rezultate foarte bune.

Speech-uri- (Crin Antonescu, Ovidiu Silaghi, Adrian Ştef)

Împărţire legitimaţii
şi insigne membrilor merituoşi-20 min. (prima listă aprox. 30 pers.)

Lavinia Goste (3 piese-muzică folclorică)-15 min.

Împărţire legitimaţii
şi insigne membrilor merituoşi-20 min. (prima listă aprox. 25 pers.)

Ştier
Alexa - Dorottya  (3 piese pian)-15 min.

Este elevă a Liceului de Artă Aurel Popp, în clasa de pian a doamnei prof. Manfredi Annamaria , clasa a VII-a. A participat la concursuri naţionale şi internationale, obţinând rezultate foarte bune, susţinând şi două concerte cu Filarmonica Dinu Lipatti.
    
       Interpretează         Franz  Liszt  -                   Dansul  gnomilor
                                     Ludwig van Beethoven -  Sonata  Sol major , partea I-a.
                                     Camille Saint-Saens -       Vals  sentimental

Împărţire legitimaţii şi insigne membrilor merituoşi-15 min. (prima listă aprox. 20 pers.)

Muzică uşoară (Deac- Sc Arte- )-15 min.

-Rareş Jucan 1 piesă-5 min.
-Andra Lenak  1 piesă-5 min.
-împreună cei doi -1 piesă-5 min.

Doi tineri cursanţi  ai Şcolii de Artă Satu Mare, interpreţi de muzică uşoară deosebit de talentaţi, care au participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale şi concerte, cu rezultate foarte bune.   

Final    - ora 16,15 .


Prezentator - Lavinia Goste

joi, 26 mai 2011

La mulţi ani,soţiei mele!

Un zâmbet pe 16 mm...


- Tu, nevastă, este adevărat ca ai avut mai mulţi bărbaţi înainte să te măriţi cu mine?
- Măi bărbate,aseară ţi-a plăcut?
- Mi-a plăcut!
- Dar alaltăseară ţi-a plăcut?
- Foarte mult!
- Păi ,cum crezi tu că se învaţă toate astea, la fără frecvenţă?!

marți, 24 mai 2011

In memoriam Fănuş Neagu



Coleg cu Nicolae Labiş şi Radu Cosaşu, Fănuş Neagu a învăţat să caute frumoşi nebuni, cu mână sigură, de la Sadoveanu, Panait Istrati şi Vasile Voiculescu.
Azi,24.05.2011,la ora 3.30,inima marelui scriitor  a încetat să mai bată.S-a stins la spitalul Elias din Capitală.
El era foarte bolnav şi suferea de cancer la prostată, iar în ultima vreme a urmat tratamente la Institutul Oncologic din Bucureşti.
Despre Fănuş Neagu nu poţi să scrii decât cu sentimentul că spui vorbe care nu-s ale tale, ci ale lui, ale marelui scriitor. Este, la rându-i, «un frumos nebun» care a vorbit cu oamenii, dar s-a tutuit cu sfinţii.
O recunoaşte cu o seninătate aparte care te face să-ţi pui condeiul pe birou şi să taci. Să laşi ascultarea să fie o a doua natură a ta.
«În tinereţe vorbeam cu oamenii, mă tutuiam cu sfinţii şi eram ferm convins că toţi salcâmii de pe Strada Mare a Brăilei împrumută dimineaţa umbră de om.
În acele vremuri ştiam să cobor fluierând de pe Vârful cu Dor, în fiecare clipă mă bătea vântul cu lună plină şi mă aşteptau la fiecare colţ domniţe cu zulufi de lampă verde»
Fanus Neagu s-a născut la 5 aprilie 1932, la Gradistea-de-Sus, în  preajma Brăilei, tinut al cărui spirit devine structura şi emblemă a multora dintre prozele sale. A studiat primii 5 ani de şcoala primara în  satul natal. Între anii 1944- 1948 îşi continua studiile la Liceul Militar din Iasi [trei ani îi urmează la Liceul Militar din Câmpulung-Muscel]. Apoi urmează şcoala Pedagogica din Bucureşti, iar în anul 1952 devine cursant al şcolii de literatură "Mihai Eminescu" până în anul 1953. Între anii 1954-1957 învaţa la Facultatea de Filologie din Bucureşti, dar nu îşii încheie studiile. Debutează în 1959 cu volumul de povestiri " Ningea în  Bărăgan". După 1960, publică, la intervale relativ scurte, mai multe volume de povestiri si romane. Descinde din familia marilor povestitori români, dezvoltând desfăşurări epice de mare densitate, cu ample si originale disponibilităţi de inventie verbală. Delta, împrejurimile Brăilei, Bărăganul alcătuiesc în prozele sale o geografie spirituală care îşi  gaseşte expresia într-un stil inconfundabil. Fănuş Neagu, a fost :academician, director de teatru, dramaturg, povestitor, memorialist, nuvelist, romancier, scriitor roman.

Opera selectiva:

Somnul de la amiaza- 1960
Dincolo de nisipuri- 1962
Cantonul parasit- 1964
Vara buimaca- 1967
Ingerul a strigat- 1968 [roman]
Frumosii nebuni ai marilor orase 1976[ roman]
Pierdut in Balcania- 1982
Scaunul singuratatii- 1987 [roman]

În 2008,revoltat de faptul că ziariştii îl urmaresc necontenit,i-a trimis o scrisoare prietenului său ,Marius Tucă,ca să o publice în Jurnalul Naţional.

«Draga Marius Tucă,
În numele amiciţiei ce ne leaga, te rog să inserezi în Jurnalul National aceste rânduri adresate multor ziarişti sau reporteri din mass-media centrală, tineri sau mai putin tineri, dar toţi de o seamă cu barbaria.
O fac atât în numele meu, cât şi al unor prieteni ca Radu Beligan, Sergiu Nicolaescu şi Ştefan Iordache, hărţuiţi, ca şi mine, cu neruşinare tenace, de nişte condeie butucănoase.
Vă e foame de moarte de ne căutaţi prin toate spitalele? Aşteptaţi-o cu încredere în pragul casei voastre, va veni, n-a lipsit la nici o întâlnire. Cei care nu mă credeţi, puneţi mâna pe o lamă şi ascuţiţi-o pe venele de la o mână. Straniu e faptul că majoritatea dintre voi vor muri fără sa se fi născut.
Da, sunt bolnav - cancer de prostată cu diseminări - mă tratez la Spitalul Elias (mă opresc să fac o plecăciune în faţa medicilor, asistentelor, infirmierelor şi tuturor slujitorilor acestui spital pentru imensa lor dragoste de oameni) şi nu doresc altceva decât să mă lasaţi în pace cu nenorocul, suferinţa, spaimele şi sperantele mele.
Eu ştiu să îndur, vârsta m-a învăţat multe, dar am o familie, rude, prieteni pe care-i îngroziţi când mă îngropaţi a doua oara în decurs de şase luni. Vă întreb: o faceţi din pustiu sufletesc sau din cea mai elementară lipsă de conştiinţă profesională?
Apoi, ce bucurie vă trezeşte suferinţa altora? Şi, mai ales, pentru ce ne vreţi dincolo de dincolo? Literatură nu citiţi, prin urmare nici cărţile mele, la film nu mergeţi, la teatru nici atât.
Îmi închipui cu toată sinceritatea ca nici de urât nu ne urâti. Atunci nu încape decât o singura explicaţie: sunteţi mânaţi cu biciul de patronii voştri să aduceţi ştiri ce să sature aşteptările unui public, de voi înşivă format metodic, de-a lungul timpului, ca amator de telenovele imbecile, senzaţionalism ieftin, erotism vulgar etc.

Fiind un mare iubitor al fotbalului,chiar şi de pe patul de spital se gândea  la sportul rege.De acolo, i-a scris lui Ovidiu Ioaniţoaia următoarea scrisoare:

«Dragă Ovidiu Ioaniţoaia,
Sâmbăta trecută m-am ascultat recitând, la TVR 1, poemul în proză pe care l-am închinat, în urmă cu un sfert de veac, jucătorilor echipei Steaua, când aceasta a devenit Campioana Europei.
Plouă ca o lungă aducere aminte. Altcândva, când rosteam numele echipei Steaua sau al Universităţii Craiova, al Rapidului sau al lui Dinamo, simţeam un tremur în voce ca atunci când rostesc numele râului Olt, şi sufletul meu se tulbură şi îngenunchează, fiindcă Oltul e o pajură albastră, ridicându-se din munţii aşezaţi pe iazuri de aur, de sare şi de fulgere ai României (cred cu inima că în izvoarele lui şi-au spălat faţa şi şi-au sfinţit sceptrul toţi voievozii acestui pământ) ca să se arunce, încărcat de aroma brazilor, a ierburilor sau a lemnului schimbat în pridvor sau arcuit în poduri, în Dunărea largă pe care plutesc diligenţe trase de pescăruşi şi privighetori de apă. Aşa simţeam că trebuie să pun în cântec, pe vremea aceea, numele Stelei, Universităţii, Rapidului.
Aşa cum Oltul e cântecul nostru cel mai răscolitor, aceste echipe alcătuiau buchetul frumuseţii, durerilor şi răzbunărilor tinereţii noastre. Echipe lângă care se împleteau nopţi legănate în ierburi sau în lacuri cu nuferi galbeni.
Astăzi, în culcuşul acestor formaţii plouă cu ouă de broască. Tutunul din cheseaua mareşalilor fotbalului s-a umezit şi s-a schimbat în iarbă ruptă ca să se aştearnă sub somnul miilor şi miilor de spectatori, trădaţi de nenoroc sau de nişte vrăjitori cu buza căzută.
Melancolia s-a risipit în dantele vechi. Fotbalul românesc, cel pe care eu l-am cântat vreme de aproape 40 de ani, e astăzi un fumător de pipă stinsă. Ne-am scuturat de toate farmecele în care pluteam, nu mai cunoaştem noaptea citirii zodiilor, şi sabia vinului veşnic scânteietoare nu mai e de o stea şi de un răsărit cu nădejdile şi aşteptările noastre.
Toate cartierele scârţâie sub vântul sărăciei. Onoarea sportului – ce vorbă tristă -, amărâtă turturea, a luat calea pământului. Gândeşte-te cu ce bucurie ne întâmpina luna mai, cea plină de maci roşii şi de lumina lămpilor în sărbătoare, de ramuri de iasomie şi podişuri de liliac. Acum zici Steaua, Universitatea Craiova, Rapid, Dinamo şi faci doi paşi îndărăt.
Trecem cu toţii pe sub un cer de crizanteme negre şi prin duminicile nimănui. Nici o ramură de merişor. Toate mierlele au glas de lut şi ochi de mărgăritare stinse. Regele e gol şi cu casa spartă. Lângă gară a înflorit mangalul, în Ghencea şi pe Dinamo întinzi deştul pe sub uşă, încrezător şi bronzat, şi dai numai de cârlige de sârmă.
Fotbalul românesc umblă cu ulciorul spart, cu umerii căzuţi şi se tot duce prin mireasma tăcerii. Nu mai vezi pe nici o scăfârlie zulufi de căpşunică, drept pentru care eu, unul, mi-am retras luna din toate livezile cu echipe în A.
Şi când mi-e dor de-o clipă frumoasă deschid ochii spre Oltul care aprinde în eternitate felinare cu flacără magică în fiecare arbore din Ţara Făgăraşului, roteşte galaxii de flori la Cozia, deschide nopţi de primăvară, când mestecenii plutesc în alaiuri subţiri, ochi miraţi spre Transilvania şi întinde aripi de umbră peste golfurile grâului.
Dar ce durere trăim în duminicile noastre pustii!»
Nu pot să nu amintesc un fragment din "Ingerul a strigat":
"Da eu,camarade,am o Întrebare mai grea decat asta:spune-mi,Titi Sorici,lămureşte-mă,ce e omu pe dinauntru.Asta sa-mi spui dacă poţi.Că moartea,în afară de cazu când îţi dă una cu paru-n cap,vine numa dinăuntru......dar eu vreau să ştiu ce e acolo în întuneric,în ascunzişu care-l deosebeşte pe om de bou.Ca omu iubeşte stânjeneii şi boul mănâncă iarba.Fiecare om,camarade,şi fiecare femeie,părerea mea,are o cutie secretă.Acolo e sufletu şi moartea."
Închei cu un citat al scriitorului Fănuş Neagu : " Pentru mine, limba română e distanţa dintre inimă şi umbra ei, care se numeşte suflet."

DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE!
 

sâmbătă, 21 mai 2011

O competiţie pentru Primăria Satu Mare



Partidele din USL şi-au desemnat candidaţii la Primaria Sătmarului. PSD-ul l-a propus pe medicul Dorel Coica ,iar PNL-ul pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean ,domnul Adrian Ştef.
Incepand cu 15 mai 2011 ,cele doua partide vor face sondaje pentru a se stabili care dintre cei doi va concura în cursa pentru Primaria Satu Mare din partea Uniunii Social Liberale.
Orice competiţie ,finalmente ,are învingători şi învinşi .Şi aceasta,chiar dacă este o confruntare online,va avea un singur câstigător.Sper ca acesta să fie Binele pentru sătmareni.Deşi sunt liberal,nu contest calităţile domnului Coica.Dimpotriva ,îl respect.Sper ca acel care va fi desemnat candidatul USL pentru Primăria Satu Mare să o şi câstige .Fără o mobilizare exemplară a celor două partide,indiferent cui aparţine candidatul,nu avem nicio şansă în faţa UDMR-ului.
Sper ca ,împreună ,PNL si PSD ,să le oferim sătmărenilor un oraş în care românii şi maghiarii sa simtă din plin climatul schimbării în bine!
Închei cu un citat din N. Mihalkov: “Să nu-ţi fie teamă de duşmanul tău: cel mai rău lucru pe care ţi-l poate face este să te ucidă. Să nu te temi nici de prietenul tău: cel mai rău lucru pe care ţi-l poate face este să te trădeze. Teme-te însă de indiferenţă. Căci prin tăcerea ei, prin consimţământul ei tacit, te ucide şi te trădează în acelaşi timp”.

Oana Pellea: Scrisoare adresată clasei politice din România referitoare la crimele din pădurea Letea






Vă rog să nu replicaţi că există alte probleme mai importante în ţară. Toate problemele sunt importante! Dar azi vă vorbesc despre CRIMA DE LA LETEA!
Ce text echilibrat, lipsit de patetism şi de impact trebuie conceput pentru a stopa o crimă?
Ce fel de text trebuie compus ca să poată provoca o stopare a unei atrocităţi?
Poate un mesaj, un text , o rugă, un urlet să oprească cruzimea absurdă, oarbă , scârboasă?
De trei zile zeci de mii de oameni scriu pe toate forumurile posibile, la toate ziarele, televiziunile etc. cerând stoparea măcelului de la Letea în care zeci de cai sunt masacraţi.
Şi NIMIC!
Mă adresez clasei politice din România...căci totul, din păcate, se rezolvă mai întâi de toate politic...
Ce aţi întreprins, domnilor, în legatură cu această problemă?...
Nu mă interesează explicaţii... Nimic nu poate argumenta crima.
Cine conduce această ţară?
Cine e factor de decizie?
Vreau să ştiu.
Spuneţi-mi cine o conduce? Eu nu mai ştiu.
Vreau să le spun conducătorilor acestei ţări, oamenilor politici, factorilor de minimă decizie: aţi decăzut din starea de OM. Este sub demnitatea dumneavoastră să vă sesizaţi când e vorba despre măcel asupra câinilor sau cailor?...
Dar oare e sub demnitatea dumneavoastră să vă sesizaţi când zeci de mii de cetăteni ai acestei ţări sunt agresaţi, violentaţi, jigniti, dezamăgiţi, indignaţi, nemulţumiţi de nepăsarea dumneavoastră? Cred că sunteţi OBLIGAŢI să reacţionaţi!
Vin alegerile. Dacă nu iubiţi şi nu respectaţi Viul...de ce nu reacţionaţi barem din cinism?
Nu vrea nimeni să-mi câştige votul? Dacă nu puteţi gândi frumos, gândiţi urât - dar gândiţi!
M-am săturat ca ţara mea să fie considerată criminală, hoaţă, barbară, înapoiată, pentru că dumneavoastră nu sunteţi capabili de a o sluji. 
M-am săturat să mă simt mânjită de sânge nevinovat din cauza nepăsării şi, automat, complicităţii dumneavoastră la crime!

Iubesc România până la durere, dar urăsc pe oricine ucide sau e părtaş la crimă.
Mesajul e patetic? Nu. E tragic. Pentru că situaţia cailor de la Letea e tragică!
Nu spuneţi că nu există soluţii de rezolvare a situaţiei! Intotdeauna există o soluţie dacă există voinţă de a rezolva problema!
Cereţi oprirea masacrului de la Letea, domnilor şi doamnelor din clasa politică a României!
Aştept fapte, nu vorbe. Vă cer acest lucru în calitate de cetăţean al ţării mele.

Oana Pellea

marți, 17 mai 2011

Tăcerea şi pasivitatea

"Să nu-ţi fie teamă de duşmanul tău: cel mai rău lucru pe care ţi-l poate face este să te ucidă. Să nu te temi nici de prietenul tău: cel mai rău lucru pe care ţi-l poate face este să te trădeze. Teme-te însă de indiferenţă. Căci prin tăcerea ei, prin consimţământul ei tacit, te ucide şi te trădează în acelaşi timp."

(N. Mihalkov)

duminică, 15 mai 2011

Azerbaijan - regina Eurovision 2011



 Ediţia din acest an a fost câştigată de Azerbaijan,cu 221 de puncte;iar reprezentanţii noştri,Hotel FM,după ce în semifinală m-au încântat; aseară,prin prestaţia deplorabilă a lui David Bryan,solistul vocal,m-au dezamăgit;obţinând doar locul 17,acumulând numai  77 de puncte.
Dacă ai noştri  ar fi excelat în finală,aveam toate motivele să fiu supărat pe englezi,francezi ,portughezi şi maghiari, pentru modul în care ne-au apreciat.
Din păcate,ne-am înecat ca ţiganul la mal,probând,încă o dată,că suntem ceea ce ,pe semne,merităm!

Tot înainte cu "invincibilul "Boc!



Boc a învins!
Sub privirea înlăcrimată a preşedintelui cârmaci,piticul din Răchiţele ,ajuns mare şef de partid, a izbutit să ofere încă o mostră de fraudare a alegerilor,de data asta ,oferindu- le celor răzvrătiţi din interiorul corabiei portocalie o lecţie despre fundamentul " succesurilor" în politică: demagogia dusă la extremis.
PD-ul va merge cu Boc tot înainte ,cel puţin până după alegerile din 2012,"reformând" partidul până ce  toţi pedeliştii vor întelege că există un singur adevăr:cuvântul lui Zeus,ocrotitorul lor.
Fără doar și poate, Convenția PDL a fost câștigată de Traian Băsescu. Dincolo de asta însă, Emil Boc a fost o surpriză pentru mulți. Discursul lui, evident regizat și pe alocuri fals, a reușit să mobilize sala. În schimb, Vasile Blaga a fost mult prea agresiv. Fără un ambalaj corespunzător, adevărurile rostile de el au zdruncinat doar pe moment mințile delegaților, fiind urgent azvârlite la gunoi, ca orice lucru care zdruncină armonia.
Din păcate,noi ,cei aflaţi în afara corabiei pedeliste ,refuzând bărcile sau colacii lor de salvare,vom fi primii naufragiaţi ,iar România va rămâne o ţară  pe marginea prăpastiei!

sâmbătă, 14 mai 2011

Cârmaciul PDL şi flotila lui de carton




 
 La Congresul PDL de astăzi,pe lânga lacrimi de crocodil si vorbe goale ,au existat  şi replici interesante,în special,cele ale lui Vasile Blaga,prin care a demascat realitatea din interiorul principalului partid de guvernământ.
"Acest partid nu funcționează și o știți și dvs și ceilalți câteva mii de membri care din cauza unei decizii nedrepte a BPN nu au avut dreptul să vină la această Convenție", a fost printre primele fraze cu care Vasile Blaga și-a început discursul, un discurs care câteva minute a paralizat sala, delegații neștiind cum să răspundă la criticile dure lansate de Blaga.
Vasile Blaga, principalul contracandidat a lui Boc, a rostit un discurs foarte dur, în care a adus critici actualei conduceri a partidului, ocazie cu care opinia publică a aflat lucruri necunoscute până acum din bucătăria internă a PDL. Vasile Blaga a fost cel mai dur, fiind singurul care și-a atacat în mod direct adversarii.
Blaga susține că în PDL nu se mai face politică. "Eu candidez fiindcă vreau să ofer o alternativă acestui partid. Candidez pentru că în acest partid nu mai facem politică. Singura decizie politică pe care s-a luat în ultimul timp a fost acela de a nu lua nici o decizie", a spus Vasile Blaga.
"Partidul se comportă ca un tren care se îndreaptă spre un pod rupt. Dacă nu vom schimb macazul la timp, partidul se va prăbuși", a mai spus Vasile Blaga.
O altă critică care ridică seriose semne de întrebare despre cum se iau decizii în PDL și cum se numesc oameni la deconcentrate este lipsa unei liste cu cei numiți în funcții publice. "Cer de trei ani lista celor care au fost numiți în funcții publice și nu mi-o arată nimeni", a spus Blaga.
"Din păcate am promovat oameni care se pricep la toate și nu se pricep la nimic", a mai precizat Vasile Blaga.
O altă problemă ridicată de Vasile Blaga este viitorul Guvernului. Vasile Blaga a respins categoric miniștrii tehnocrați ținuți în funcție pentru perioade lungi. "Partidul nostru va susține guverne politice. Dacă acest partid nu e în stare să dea oameni pentru patru guverne atunci să plece acasă.(...) Avem oameni buni în partid, dar am preferat să luăm alții slabi, de pe stradă", a declarat Vasile Blaga. 
Vasile Blaga nu respinge însă dialogul cu USL-ul, precizând că un dialog trebuie să existe cu opoziția pe subiecte de interes național.
Finalul discursului lui Vasile Blaga a fost unul mai temperat și a dat asigurări că PDL va rămâne unit și după Convenție. 
În caz de eșec, probabil,Blaga se va  retrage din activitatea PDL. Pe semne,vor urma și demisii.
Conform surselor din anturajul lui Blaga, dacă acesta va pierde alegerile, așa cum e de anticipat, se va retrage din prima linie a PDL și nu se va implica nici în activitatea organizațiilor, nici în alegerile ce vor urma.
Strategia este aceea de a demonstra că fără el, partidul se va afunda tot mai tare. O revenire a lui Blaga ar fi posibilă, în acest context, doar după anul 2012, când s-ar putea organiza o nouă Convenție extraordinară.
În aceeași logică vor urma și alte retrageri din activitatea PDL, precum cea a lui Cezar Preda sau Sorin Frunzăverde. De asemenea, se anunță și demisii, din partea unor senatori care sunt pregătiți să o cotească spre USL.

Bonnie Tyler - It's a heartache

Total eclipse of the heart

Din nou ,împreună


După zile în care am crezut  că timpul dedicat acestui blog s-a terminat,platforma blogspot având probleme tehnice deosebit de grave,am revenit,cu forţe proaspete,hotărât să continui să-i dedic ceva timp unui hobby  care  mi-a oferit satisfacţii încă de la începutul aventurii mele în mediul online.
Cred că e suficient să remarc că, în urmă cu doi ani, am intrat în viaţa politică,alăturându-mă liberalilor,după ce,prin intermediul   blogului  l-am cunoscut pe actualul meu coleg,Preşedintele Organizaţiei PNL Satu Mare,dl Adrian Ştef,vicepresedinte al Consiliului Judeţean  şi ,până în urmă cu o săptămână, prim vicepreşedinte al TNL.
Cu toate că viaţa politică a devenit  parte a preocupărilor mele cotidiene ,calitatea de vicepreşedinte al PNL Mun. Satu Mare determinându- mă  să-i acord domeniului politic timp ceva mai mult ca până acum,totuşi,am căutat să  nu transform acest blog în unul politic,fiind ,din start,dedicat unor domenii variate.
Dacă astăzi ,14 mai 2011,este Congresul PDL,nu pot să nu amintesc de acest eveniment din viaţa politică.Deşi am un favorit,pe dl Blaga,nu cred că schimbările de la democrat-liberali,dacă printr-o minune s- ar produce,mi-ar schimba părerea despre partidul lui Băsescu.Din păcate, acest partid a arătat românilor ce ştie să facă pentru cetăţenii acestei ţări.
Fiind 14 mai,zi comemorativă pentru sătmăreni,în 1970,Satu Mare a fost pe punctul de a fi înghitit de ape,ţin să fiu alături de concitadinii mei ,afectaţi de dezastrul din 1970,participând la un Te-Deum ,dedicat acestei zile de tristă amintire.
Mâine după amiaza,alături de colegii mei din PNL,vom celebra Ziua Intenaţionala a Sportului ,participând la un tur ciclist prin municipiul Satu Mare.
Joi,săptămâna aceasta ,a avut loc cea  de a doua semifinala Eurovision 2011.Reprezentanţii noştri,formaţia Hotel FM,s-a calificat în finala ,fără  emoţii,de pe locul  al II-lea ,oferindu-ne ,pentru finala de astăzi,speranţa că putem ajunge ,cu ceva şansă,pe podium.Le urez mult succes!
Deşi se anunţă un week-end  stăpânit de ploi,sper să aveţi parte de momente fericite ,alături de cei dragi!




luni, 9 mai 2011

Smokie - Baby I Miss You

Primar USL la Baia Mare


Ieri,8.05.2011,au avut loc alegeri la Baia Mare.
Prezenţa la vot a fost de 28,6%, adică 35.453 de alegători, iar votul opozitiei s-a împartit între candidatul susţinut de USL, Cătălin Cherecheş, şi un independent, fost pesedist, Mircea Dolha. 
Cătălin Cherecheş a câştigat din primul tur.

Rezultate finale Primaria Baia Mare:
* Cătălin Cherecheş (PNL-PSD) - 51,66% (18.298)
* Mircea Dolha (indep ex-PSD) - 23,34% (8.268)
* Mihai Patrascu (PD-L)- 13,07% (4.631)
* Vasile Vlasin (indep ex-PD-L) - 4,68% (1.656)
* Doru Dancus (PNTCD)- 3,93% (1.393)
* Ciprian Cherecheş (PRM) - 2,18% (772)

sâmbătă, 7 mai 2011

Un zâmbet pe 16 mm...

În rai, Dumnezeu stă de vorba cu câţiva români:
- Cum o duc moldovenii tăi, Ştefane?
- Rău, Doamne…
– Cum aşa?
- Jumătate sunt în Spania, jumătate în Rusia.
- Da'  ardelenii tăi, Iancule?
- Binişor Doamne…
- I-auzi! Păi de ce?
– Jumătate sunt în Italia, jumătate sunt în Germania!
- Da’ oltenii tăi, Tudore?
– Foarte bine, Doamne!
- Bravo! Cum aşa?
- Păi jumătate sunt în Camera Deputaţilor, jumătate în Senat!!!

vineri, 6 mai 2011

O zi cu liderul PNL,Crin Antonescu

Aflat, joi dimineaţa ,la Satu Mare, într-o vizită scurtă, înainte de a participa la mitingul electoral de la Baia Mare,presedintele PNL  Crin Antonescu, a făcut o remarcă mai în glumă, mai în serios, la conferinţa de presă.


El a lăsat să se înţeleagă că se pregăteşte să devină ultimul preşedinte al României, după care se va introduce monarhia constituţională ca sistem de conducere a statului, stârnind rumoare în rândul celor prezenţi în sediul PNL Satu Mare.
Trecând apoi la o abordare mai serioasă a chestiunilor politice, Crin Antonescu a precizat că a ţinut să treacă pe la Satu Mare pentru  a susţine iniţiativa conducerii Uniunii Social-Liberale de aici de a lansa, printre primele din ţară, la mijlocul lunii mai, sondajul de opinie pe baza căruia vor fi desemnaţi candidaţii comuni ai celor trei partide membre ale USL pentru conducerile Primăriei şi Consiliului Judeţean Satu Mare.


După ce PSD-ul a anunţat mai multe nume de potenţiali candidaţi pentru Primărie, liberalii au rămas la unul singur, aşa cum era de aşteptat de mai demult: Adrian Ştef. Numele lui va fi înscris, alături de candidatul PSD, pe formularele sondajului de opinie comandat la Gallup, sătmărenii urmând să decidă pe cine doresc să susţină în campania electorală de anul viitor.
De-altfel, Crin Antonescu a apreciat că USL funcţionează fără probleme la Satu Mare şi şi-a exprimat convingerea că nu va fi nevoie de un arbitraj central pentru desemnarea candidaţilor  pentru Primărie şi Consiliul Judeţean, liderii sătmăreni ai partidelor membre urmând să se înţeleagă în acest sens la nivel local.


„Am demonstrat că îndoiala unora în legătură cu dificultatea punerii cap la cap a unor doctrine şi mentalităţi diferite nu este justificată, iar în următoarea perioadă trebuie să facem ca această construcţie – USL – să devină una coerentă şi eficientă, aşa cum nu este actuala putere” – a declarat preşedintele PNL.
Liderul PNL a continuat:"Practic, avem, cu fiecare zi care trece, din toate punctele de vedere, o Românie în derivă, o putere din ce în ce mai iresponsabilă în acţiunile sale şi, în orice caz, din ce în ce mai departe de realitate şi de realitatea cu care se confruntă şi pe care o trăiesc cea mai mare parte a cetăţenilor acestei ţări. În sensul acesta, nu motivele pentru care această putere trebuie schimbată cred că ar trebui să constituie subiectul dezbaterilor politice, ci, din punctul nostru de vedere, al acestei construcţii importante care este USL, pregătirea pentru ca noi să fim eficienţi, coerenţi şi responsabili, aşa cum actuala putere nu este".
El a precizat că momentul în care USL va prelua puterea trebuie să fie "un moment de schimbare fundamentală a modului în care este condusă România".
"Ne pregătim foarte serios pentru ca momentul în care vom prelua puterea, când va fi acest moment - eu sper mai curând decât alegerile din 2012 - să fie într-adevăr un moment de schimbare fundamentală a modului în care este condusă, în care este administrată şi reprezentată România. Critica actualei puteri, a actualei guvernări a devenit o treabă foarte grea, nu din cauză că ar trebui căutate motive, ci din cauză că motivele sunt supraabundente, e inflaţie de motive", a spus liderul PNL.
"Nu vom uita că pe 8 mai, la Baia Mare, va începe înlaturarea actualei Puteri. Pe 8 mai, la Baia Mare, va fi începutul sfârşitului tiraniei portocalii. La Baia Mare nu mai pot da (n.r. reprezentantii Puterii) pomeni electorale şi nu mai pot minti din usa in usa", a declarat Antonescu.
"Vreau sa spun trei cuvinte clare, neplacute, dar adevarate. Astazi ca niciodată ne conduc niste hoti, ne conduc niste mincinosi nerusinati, ne conduc niste oameni care îşi bat joc de români si de România. Nu vreau să explic de ce spun aceste lucruri, pentru că le stiti. Au furat bani din banii dvs. Au încălcat promisiunile făcute în faţa dvs. Un singur lucru cred că ne poate lămuri definitiv. Dacă am ajuns ca preşedintele să-şi critice poporul şi să-l facă leneş şi puturos, atunci înseamnă că nu mai putem continua aşa", a mai spus liderul liberal.
El face si un apel către români - să nu se resemneze şi să nu se lase "păcaliţi de ideea că toţi cei ce fac politică şi candidează sunt mincinoşi, hoţi, corupţi. Avem oameni pe care trebuie să-i punem în fruntea noastră prin voinţa noastră".
Potrivit preşedintelui PNL, Cătalin Cherecheş este "omul potrivit" pentru Baia Mare.
"Votul pentru Cătalin Chereches va însemna şi semnalul pentru actuala Putere, că românii nu sunt proşti, nu sunt lipsiţi de discernământ şi nu sunt lipsiţi de speranţă în viitor", a mai spus Antonescu.
Ziua de ieri a fost una deosebita din multe puncte de vedere:Ne-a onorat cu prezentţ domnul presedinte Crin Antonescu;Am participat ,alături de domnia sa şi de alti colegi din BPM şi din Organizatţa PNL Mun.Satu Mare ,la mitingul electoral din Baia Mare;Candidatul USL,liberalul Chereches, a avut ca oaspeţi de onoare lideri ai liberalilor, cât si ai PSD-ului;însă ,surpriza cea mai placută a venit din partea liderului UDMR din Baia Mare,primarul interimar al municipiului,care şi-a arătat susţinerea pentru candidatul USL;Totodată,în pofida dispoziţiilor de la Bucuresti,liderul UDMR băimarean i-a îndemnat pe maghiari să se prezinte duminica la vot şi să voteze candidatul USL!
În final,pot să afirm că a fost o zi deosebit de bogată si frumoasă,chiar dacă la întoarcere din Baia Mare l-am întâlnit pe traseu pe Premierul Boc,cu suita sa ,plătita din bani publici,perindându-se să “reinaugureze”o sală de sport din comuna Micula şi “cerşind “votul filialelor PD-iste şi din nord-vestul tarii !

marți, 3 mai 2011

Un zâmbet pe 16 mm...


O blonda la Judecata de Apoi e intrebata de Dumnezeu:
- Ai pacatuit?
- Nu.
- Ai baut?
- Nu.
- Ai fumat?
- Nu.
- Ai preacurvit?
- Nu.
- Bine. Petre, ada o pereche de aripi.
- Ohh… ma faceti inger?
- Nu, gasca.

Un zâmbet pe 16 mm...



O blonda asteapta autobuzul in ploaie. Un domn amabil opreste masina si o intreaba:
El:- Domnisoara pot sa va conduc acasa?
Ea:- Desigur, unde locuiti?

Un zâmbet pe 16 mm...


I: De ce moare neuronul in capul unei blonde?
R: De singuratate!

luni, 2 mai 2011

Sâmbra Oilor


Dis-de-dimineaţa,sub ochiul omniprezent al soarelui,smaraldul ierbii părea unit cu albăstrimea de cicoare al cerului ,într-un decor de basm,definind o statornicie de început de lume.
Aici, în Ţara Oaşului,în prima zi de florar a anului 2011,pe măgura Hutei -Certeze ,a avut loc o sărbătoare pastorală fascinantă, aflată la a 55-a  ediţie,în care s-a împletit spiritul de libertate al oşanului ,clădit pe o  dragoste neasemuită de viaţa,sentiment ilustrat de prezenţa lor vie, dar mai ales de veştmintele  lor multicolore,unice;cu frumosul,într-o horă dedicată păstrării tradiţiilor.
Pe dealul de la Huta -Certeze, situat la graniţa dintre judeţele Maramureş şi Satu Mare, a avut loc Sâmbra Oilor. Este vorba de o sărbătoare, cunoscută şi ca Ruptul Sterpelor, similară cu măsurişul laptelui.
Sâmbra Oilor este cea mai mare sărbătoare câmpenească din judeţul Satu Mare.
Termenul sâmbră semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului.
Încă de la Sf. Gheorghe şi până la sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena, crescătorii de oi din toate cele 23 de sate oşeneşti se adună în fiecare localitate pentru a stabili împreună unde vor face stânile în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Tot acum se calculează recolta de lapte care va fi distribuită echitabil pe toată durata stânii, proporţional cu "cantitatea şi calitatea" ovinelor aduse de fiecare sâmbraş.
Activitatea a început în preziua sâmbrei cu mulsul „pa ştimb": fiecare oier a muls oile altuia, în aşa fel încât să nu rămână strop de lapte în "pulpa" niciunei "mulgări". Întrucât a doua zi acestea trebuie să-şi dovedească înzestrarea, în funcţie de care se stabileşte apoi dreptul individual la produsele stânii, mulsul „pa ştimb" din ajun trebuie să fie - şi este, fără excepţie - o elocventă probă de corectitudine. Sâmbra s-a încheiat cu o mare sărbătoare câmpenească, care a atras  mii de oameni , localnici şi curioşi veniţi de pretutindeni. Atmosfera a fost întreţinută de solişti cunoscuţi de muzică populară şi diferite ansambluri folclorice,dar mai ales de gazdele noastre care s-au întrecut să-şi cinstească oaspeţii ,din plin ,cu bunătăţi tradiţionale .
Sub cupola fricii numai de Dumnezeu şi pe un fond de vreme relativ bună,marea de oameni prezenta la manifestare a avut prilejul să simtă pulsul vietii pastorale tradiţionale,făcând ,pentru o zi , ca printr-o minune , lumea să-şi reintre în ordinea fireasca, într-o normalitate îndelung aşteptată ,definită printr-o atmosfera de linişte  si buna întelegere ,lipsită de confruntari politice,deşi oamenii politici ai judeţului au fost prezenţi,Sâmbra Oilor fiind ,de data aceasta ,o sărbătoare  în care povestea s-a îngemănat cu realitatea ,pe altarul frumosului şi al belşugului.

Zi istorică pentru americani


 "Astăzi, pot anunţa poporul american şi întreaga lume că Statele Unite au efectuat o operaţiune în urma căreia a fost ucis Osama Bin  Laden, liderul al-Qaida", a afirmat preşedintele Statelor Unite ale Americii Barack Obama. Operaţiunea din Pakistan soldată cu uciderea liderului al-Qaida, Osama   Bin  Laden, a fost desfăşurată de un comando al forţelor speciale americane şi a durat circa 40 de minute, relatează CNN.
Bin Laden a fost ucis într-un schimb de focuri, iar forţele americane au preluat trupul neînsufleţit, a adăugat Obama, precizând că atacul a vizat o clădire din oraşul Abbottabad, situat pe Valea Orash la 50 km Nord-Est de Islamabad, capitala Pakistanului, şi 150 km Est de Peshawar.
Osama Bin Laden a murit în urma focurilor de armă trase de membrii comandoului, care nu au suferit pierderi în timpul atacului, au afirmat surse oficiale, sub acoperirea anonimatului. "A fost o operaţiune deosebit de periculoasă", au precizat oficialii care au participat la o conferinţă telefonică pentru presă.
Clădirea de trei etaje din Abbotabad unde a fost localizat Osama Bin Laden a fost construit cu circa cinci ani în urmă, însă Statele Unite nu ştiu de cât timp era folosit de liderul terorist. Clădirea este înconjurată de ziduri înalte şi garduri de sârmă ghimpată.
Printre victime atacului se află Bin Laden, unul dintre fiii săi, alţi doi bărbaţi, probabil mesageri folosiţi de liderul al-Qaida, şi o femeie care îl proteja pe unul dintre bărbaţi, au precizat sursele citate.
Alte două femei au fost rănite în urma atacului asupra reşedinţei unde se adăpostea Bin Laden şi unde se aflau mai multe femei şi copii
"O echipă americană redusă" a fost implicată în operaţiunea de la Abbotabad, au precizat sursele citate, fără a putea confirma prezenţa unor membri ai forţelor armate la faţa locului.
O altă sursă oficială a precizat că Bin Laden a opus rezistenţă şi a fost ucis într-un schimb de focuri.
În confruntări au mai fost ucişi încă trei bărbaţi şi o femeie folosită ca scut uman, însă nu au fost înregistrate victime în rândurile americanilor prezenţi la faţa locului, au precizat sursele citate.
Echipa americană a fost prezentă în zona clădirii - de opt ori mai mare decât cele din jur - timp de circa 40 de minute.
În timpul raidului, un elicopter american s-a prăbuşit, ca urmare a unei defecţiuni tehnice, au afirmat sursele citate, adăugând că aparatul de zbor a fost distrus în urma incidentului.
Întrebat despre eventuala participare a serviciilor de informaţii pakistaneze în operaţiune, preşedintele american a indicat doar că "a fost o operaţiune de natură foarte sensibilă în materie de informaţii".
Obama a afirmat că a fost informat, în august, că SUA au o posibilă pistă către Bin Laden, constând în informaţii privind o posibilă ascunzătoare a acestuia, situată în Pakistan. Preşedintele american a adăugat că, săptămâna trecută, a decis că informaţiile permit declanşarea unei operaţiuni.
"Astăzi, la ordinele mele, Statele Unite au lansat o operaţiune" care a vizat ascunzătoarea, a spus el.
Cooperarea cu Pakistanul a permis localizarea lui Bin Laden şi a clădirii unde se ascundea acesta, a precizat preşedintele american.
Acest anunţ intervine după aproape 10 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, care au ucis circa 3.000 de persoane în New York şi Washington.
În pofida unei urmăriri de mare amploare desfăşurate de forţele americane, în special în zonele de frontieră între Afganistan şi Pakistan, Bin Laden reuşise să scape căutărilor.
La aflarea ştirii, sute de americani s-au adunat în faţa Casei Albe pentru a sărbători evenimentul, în aşteptarea momentului în care el va fi confirmat oficial de preşedintele Barack Obama.

Cine a fost Osama Bin Laden?
Liderul reţelei al-Qaida, Osama Bin Laden a fost, timp de zece ani, cel mai căutat terorist, după atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite.
Fiul unei bogate familii saudite, Bin Laden a devenit finanţator al grupărilor islamiste şi combatant împotriva forţelor sovietice din Afganistan, înainte de a se înscrie în curentul extremist şi a se transforma în iniţiator al unui jihad mondial antioccidental.
Al 12-lea copil al magnatului construcţiilor Mohammed Bin Laden, imigrant yemenit care a făcut avere în Arabia Saudită, a devenit, după atentatele de la 11 septembrie, cel mai căutat om din lume, urât de unii, adulat şi respectat de alţii.
Născut la Riyad în 1957, Osama Bin Laden a urmat cursuri de construcţii civile şi comerţ la prestigioasa univeristate King Abdul Aziz din Djeddah, unde a şi luat legătura, începând din 1973, cu grupuri islamiste.
Prietenii săi din acea perioadă îl descriu drept un om religios, rezervat, care studia cu asiduitate principalele texte ale wahabismului, formă riguroasă a islamului sunnit aflată în vigoare în Arabia Saudită.
El ar fi urmat să se integreze în firma familiei sale, însă, după invazia sovietică din Afganistan, s-a alăturat jihadului, mişcare foarte populară în Arabia Saudită şi în celelalte ţări din Golf. Cu binecuvântarea autorităţilor saudite, el a organizat reţeaua de sprijin logistic pentru mujahedinii afgani, strângând fonduri şi instalându-se la Peshawar, bază pakistaneză a luptătorilor de gherilă antisovietici. În această perioadă, l-a întâlnit şi pe viitorul său mentor, palestinianul Abdullah Azzam, unul dintre principalii organizatori ai rezistenţei împotriva trupelor sovietice.
Bin Laden a realizat, în Pakistan, o primă bază de date a voluntarilor care se îndreptau spre Afganistan, care va deveni, ulterior, o adevărată organizaţie - al-Qaida ("baza").
El a luptat împotriva trupelor sovietice, deşi rareori a fost implicat efectiv în confruntări, beneficiind de ajutorul indirect al CIA, care îi transfera fonduri prin intermediul serviciilor secrete pakistaneze.
După retragerea trupelor ruse, în 1989, Bin Laden a revenit în Arabia Saudită ca erou, susţinând numeroase discursuri, în moschei şi şcoli, despre succesul jihadului.
După invadarea Kuwaitului de către forţele irakiene, el i-a propus regelui Fahd o intervenţie a "legiunii islamice" formate din foşti luptători în Afganistan. Suveranul saudit a respins propunerea, iar Osama Bin Laden s-a simţit trădat, considerând că teritoriul sfânt al ţării sale este pângărit de prezenţa a mii de militari americani.
În 1992, autorităţile saudite i-au retras paşaportul, îngrijorate de criticile la adresa regimului şi de sprijinul pe care Bin Laden îl acorda opoziţiei. În urma acestei decizii, Bin Laden s-a instalat în Sudan, cu acordul autorităţilor de la Khartoum. După doi ani, Arabia Saudită i-a retras şi cetăţenia, după ce acesta a publicat două "fatwa" care denunţau Statele Unite şi familia regală saudită.
Serviciile de informaţii americane l-au bănuit că finanţa tabere de antrenament teroriste, iar în 1996 Sudanul a fost nevoit, ca urmare a presiunilor internaţionale intense, să-i ceară să părăsească ţara.
Bin Laden a reapărut după scurt timp în Afganistan, de unde a lansat noi apeluri antiamericane, din ce în ce mai radicale, chiar înainte ca talibanii să preia puterea la Kabul. Liderul terorist a înfiinţat tabere de antrenament teroriste, care au atras mii de militanţi din lumea musulmană, şi a planificat o serie de atacuri sângeroase, în urma cărora a început să fie considerat principal inamic public al Statelor Unite.
Cele mai sângeroase atentate, înaintea celor din 11 septembrie, au fost cele din august 1998, când vehicule-capcană au explodat simultan la ambasadele americane din Tanzania şi Kenya, provocând moartea a 224 de persoane.
După atacurile din 11 septembrie, Statele Unite au declanşat o urmărire de proporţii pentru localizarea liderului al-Qaida, oferind o recompensă de 25 de milioane de dolari - suplimentată ulterior la 50 de milioane de dolari - pentru orice informaţie care ar fi dus la prinderea acestuia.
Bin Laden, care a reuşit să fugă la sfârşitul lui 2001 din Afganistan, a fost recunoscut de martori oculari în noiembrie 2001 la Kandahar, în sudul ţării. Serviciile de informaţii regionale sau occidentale au apreciat mult timp că liderul terorist se ascunde în zona aflată la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan. 

EU

EU

IONEL MESAROŞ

IONEL MESAROŞ

Ionel Mesaroș

Ionel Mesaroș

VĂ MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

VĂ   MULŢUMESC PENTRU VIZITĂ ŞI VĂ MAI AŞTEPT !

Primăvara

Primăvara

Vară

Vară

Toamnă

Toamnă

Iarnă

Iarnă

Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

Etichete